Ενας γιατρός στην τσέπη μας - Ταξίδια Ομορφιας
Taxidia Zohs

Ενας γιατρός στην τσέπη μας


Ενα γιατρό στην... τσέπη τους θα έχουν όπως φαίνεται σε λίγα χρόνια οι ασθενείς. Οι επιστήμονες, με σταθερά βήματα, προσφέρουν κάθε χρόνο και νέες τεχνολογικές ανακαλύψεις και εφαρμογές, οι οποίες μπορεί να αποδειχθούν σωτήριες στο άμεσο μέλλον για μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες που εμφανίζουν σοβαρές ασθένειες.

Ολες οι έρευνες πλέον εστιάζονται στα κινητά τηλέφωνα και ειδικά στα λεγόμενα smart phones. Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα ήδη έχει διαθέσει τα πρώτα δείγματα των επιτευγμάτων της στην αγορά, τόσο για τη διευκόλυνση των ασθενών όσο και προς... τέρψιν μεγάλων εταιρειών που βλέπουν τους τζίρους τους να εκτοξεύονται. Αλλωστε ποιος στις μέρες μας δεν διαθέτει κινητό τηλέφωνο; Ετσι, πλέον τα νέας γενιάς κινητά τηλέφωνα έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν από ιατρικούς φακέλους ασθενών μέχρι να κάνουν και διαγνώσεις!

Διαγνώσεις-εξπρές

Από τις πρώτες εφαρμογές που έχουν βγει και στο εμπόριο αφορούν τους διαβητικούς. Μικρές συσκευές ενσωματώνονται στα λεγόμενα «έξυπνα» κινητά και μπορούν να πλέον να μετρήσουν ακόμη και τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Ο διαβητικός τοποθετεί στην κάτω άκρη του τηλεφώνου του μια μικρή συσκευή, μέσω της οποίας τρυπά το δάχτυλό του για να μετρηθούν οι τιμές στο αίμα του. Μέσα σε ελάχιστα λεπτά, η μικροσκοπική ενσωματωμένη συσκευή περνά όλα τα δεδομένα των μετρήσεων στο smart phone, στο οποίο προηγουμένως έχει αποθηκευτεί ένα ειδικό λογισμικό. Ο ασθενής εντός ολίγου (σε κάποιες περιπτώσεις μέσα σε δευτερόλεπτα) μπορεί να δει στην οθόνη του κινητού του τις τιμές του σακχάρου του και αντίστοιχα να λειτουργήσει προληπτικά για τη βελτίωση της υγείας του.

Ηδη τρεις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της τεχνολογίας έχουν λανσάρει στην παγκόσμια αγορά τέτοιου είδους συσκευές. Παρότι αρχικά οι νέες αυτές εφαρμογές είχαν αντιμετωπιστεί με επιφυλακτικότητα από τους διαβητικούς, σιγά σιγά φαίνεται ότι οι επιφυλάξεις κάμπτονται. Γι' αυτό και σε αρκετές χώρες έχει αρχίσει δειλά δειλά η αξιοποίησή τους. Στη χώρα μας βέβαια η υιοθέτηση τέτοιων τακτικών αναμένεται να αργήσει πολύ ακόμα.

Εκτός αυτού, οι διαβητικοί έχουν στη διάθεσή τους και διάφορες άλλες εφαρμογές και προγράμματα (applications) στα κινητά τους τηλέφωνα, μέσω των οποίων μπορούν να μετρούν, π.χ., τις θερμίδες των γευμάτων τους, τους υδατάνθρακες, κ.ά., ώστε να μπορούν να διαμορφώσουν τη διατροφή τους με ευκολία ακόμη και αν βρίσκονται στο δρόμο.

Η κινητή... γρίπη

Ακόμη και διάγνωση της γρίπης και των ιών της θα μπορούμε να κάνουμε σύντομα με τα κινητά μας τηλέφωνα. Ειδικοί επιστήμονες από τις ΗΠΑ, σε συνεργασία με Αυστραλούς συναδέλφους τους, έχουν αναπτύξει μια ειδική μικροσυσκευή η οποία επίσης ενσωματώνεται στο κινητό τηλέφωνο και μπορεί να διαπιστώσει εάν κάποιος πάσχει από γρίπη ή όχι. Η μέθοδος στηρίζεται στην ένταση του βήχα, που περνά μέσα από το ηχείο της συσκευής προς το κινητό και στη συνέχεια στο λογισμικό. Ο ήχος αναλύεται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και μπορεί μάλιστα να προσδιοριστεί -με επιφυλάξεις ακόμη- και η αιτιολογία του!

Σκάνερ φαρμάκων!

Μπορεί στη χώρα μας να μην αξιοποιούνται ακόμη εκείνα τα προγράμματα των κινητών αλλά και οι μικροσυσκευές που κάνουν διαγνώσεις, οι Ελληνες ωστόσο πολύ σύντομα θα μπορούν μέσα από το smart phone τους να ελέγχουν εάν τα φάρμακα που αγοράζουν είναι πλαστά ή όχι. Ειδικότερα, οι χρήστες θα μπορούν μέσα από ειδικές εφαρμογές που προωθεί το υπουργείο Υγείας για έξυπνα κινητά και για το Διαδίκτυο να ελέγχουν μόνοι τους εάν ένα σκεύασμα είναι πλαστό. Θα μπορούν να σκανάρουν τον κωδικό του φαρμάκου με το υψηλής τεχνολογίας κινητό και εκείνο θα αποφαίνεται εάν ο αριθμός κυκλοφορίας είναι πραγματικός ή όχι. Για τη διαδικασία θα απαιτούνται μόλις λίγα δευτερόλεπτα.

Και δεν είναι μόνο αυτές οι εφαρμογές που θα δούμε στο άμεσο μέλλον στα κινητά μας. Οι ειδικοί ευελπιστούν οι ασθενείς να μπορούν ακόμη και να βλέπουν άμεσα και χωρίς πολλές διαδικασίες εάν πάσχουν, για παράδειγμα, από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Ηδη Βρετανοί ειδικοί έχουν αναπτύξει ανάλογες εφαρμογές ώστε ειδικά οι νέοι να έχουν τη δυνατότητα να ελέγχονται ανά πάσα ώρα και στιγμή έπειτα από μια επικίνδυνη σεξουαλική επαφή.

Βέβαια, στο εμπόριο τέτοιου είδους υψηλής τεχνολογίας συστήματα θα αργήσουν ακόμη να υιοθετηθούν από τις κοινωνίες, δεδομένου ότι η απ' ευθείας επαφή με το γιατρό δεν μπορεί να αντικατασταθεί με κανένα τεχνολογικό επίτευγμα του κόσμου. ΠΗΓΗ

Οι καλύτερες προσφορές ξενοδοχείων στην Ελλάδα!Κάντε κλικ εδώ!
Subscribe to this Blog via Email :
Previous
Next Post »

TOP εβδομαδας