ΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΓΕΩΛΟΓΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ................................ - Ομορφα Ταξιδια
Ομορφα Ταξιδια

ΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΓΕΩΛΟΓΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ................................

Αρχείο:Meteora Agios Stefanos.jpg
ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ 

Αρχείο:Meteora 1 evlahos.jpg
  ΜΟΝΗ ΡΟΥΣΑΝΟΥ
Το καθολικό είναι αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρα, με ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες του 1561 στα πρότυπα της Κρητικής Σχολής. Το 1936 συνδέθηκε με τους άλλους βράχους με γέφυρες. Υπάρχει επίσης εκκλησάκι αφιερωμένο στην Αγία Βαρβάρα . 

Αρχείο:Meteora distant larger 01.jpg


Το πότε κατοικήθηκαν οι βράχοι δεν είναι γνωστό, σύμφωνα όμως με τις γραφές που υπάρχουν, παρουσιάζεται ο μοναχισμός όταν πλέον είχε οργανωθεί. Σύμφωνα με τους βυζαντινολόγους, οι πρώτοι ασκητές πρέπει να είχαν καταφύγει στους βράχους προς το τέλος τις πρώτης χιλιετίας. Ως πρώτος ασκητής αναφέρεται ο Βαρνάβας περί τα 950-970 μ.Χ., ο οποίος ίδρυσε τη Σκήτη του Αγίου Πνεύματος και ακολούθησε η ίδρυση της Σκήτης της Μεταμορφώσεως από τον Κρητικό μοναχό Ανδρόνικο στις αρχές του 1000 μ.Χ. Κατόπιν ιδρύεται η Σκήτη των Σταγών ή Δούπιανη περί τα 1150-1160 μ.Χ.
 
Αρχείο:Meteora 2 evlahos.jpg

Η επικρατέστερη θεωρία είναι του Γερμανού γεωλόγου Φίλιπσον ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα στα τέλη του 19ου αιώνα. Σύμφωνα με την θεωρία του ένας μεγάλος ποταμός είχε τις εκβολές του στην περιοχή αυτή, που για εκατομμύρια χρόνια καλυπτόταν από ένα στενό και βαθύ θαλάσσιο τμήμα. Τα νερά του ποταμού εναποθέτουν στις εκβολές φερτές ύλες και πέτρες και γενικότερα διάφορα υλικά που μεταφέρονταν με τα νερά του από βορειότερα τμήματα της αρχέγονης κεντρικής Ευρώπης. Από τη συσσώρευση των υλικών αυτών σχηματίστηκαν δελτογεννείς κώνοι.
Πριν από 25-30 εκατομμύρια χρόνια μετά από γεωλογικές μεταβολές που συνέβησαν κατά τη διάρκεια των αιώνων, ανυψώθηκε το κεντρικό τμήμα της σημερινής Ελλάδος και βυθίστηκε η περιοχή της Θεσσαλίας, η οποία αποτέλεσε μία λίμνη. Αργότερα δημιουργήθηκε το άνοιγμα των Τεμπών, με αποτέλεσμα τα νερά να χυθούν στο σημερινό Αιγαίο και να αποκαλυφθεί η θεσσαλική πεδιάδα.
Κατά την τριτογενή περίοδο στη διάρκεια των αλπικών πτυχώσεων, αποκόπηκαν οι συμπαγείς όγκοι των "βράχων" από την οροσειρά της Πίνδου που δημιουργήθηκε και με την πάροδο των αιώνων σχηματίσθηκε ανάμεσά τους η κοιλάδα του Πηνειού ποταμού.
Με τη συνεχή διάβρωση από τους ανέμους και τις βροχές, καθώς και από άλλες γεωλογικές μεταβολές, οι βράχοι αυτοί στο πέρασμα εκατομμυρίων ετών πήραν την σημερινή τους μορφή.




Στους βράχους αυτούς βρήκαν καταφύγιο και αρκετοί τολμηροί ερημίτες και αναχωρητές οι οποίοι αναζητούσαν ψυχική ηρεμία, γαλήνη και με την προσευχή επιδίωκαν την χριστιανική τελειότητα.
Στην αρχή οι ασκητές ήταν απομονωμένοι και προσεύχονταν σε μικρά παρεκκλήσια, τα λεγόμενα "προσευχάδια", όχι μόνον για τη δική τους σωτηρία αλλά και για την σωτηρία όλων των ανθρώπων. Η ζωή τους ήταν λιτή και η εργασία επίπονη.


Τα Μετέωρα είναι το μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο στο κόσμο με τα εντυπωσιακά μοναστήρια στις κορυφές των βράχων. Τα Μετέωρα, αυτά τα μοναδικά γλυπτά των βράχων, έργα τέχνης , παραδομένα από τη φύση στο θαυμασμό του ανθρώπου, μετέωρα ανάμεσα στο συμπαγή όγκο της γης και στην ανάερη διαφάνεια του ουρανού, αποτελούν ένα από τα επιβλητικότερα και μεγαλοπρεπέστερα τοπία της χώρας μας. Πιθανώς οι πανύψηλοι βράχοι να αποτελούσαν τμήματα της κοίτης μεγάλου ποταμού που κυλούσε στα βουνά των Χασίων και χυνόταν στη λίμνη της Θεσσαλίας. Δημιουργήθηκαν τότε, σαν ένας ενιαίος όγκος κωνικού σχήματος, με τη συμπύκνωση μάζας από πέτρες του ποταμού άμμο και λάσπη. Όταν τα νερά της λίμνης Χύθηκαν στο Αιγαίο, ο κώνος χωρίστηκε λόγω της διαβρωτικής δράσης του ανέμου, της βροχής , και των σεισμών, σχηματίζοντας τους λόφους και τους βράχους που βλέπουμε σήμερα.




 





Οι καλύτερες προσφορές ξενοδοχείων στην Ελλάδα!Κάντε κλικ εδώ!
Subscribe to this Blog via Email :
Previous
Next Post »

TOP εβδομαδας