Το Λουτράκι είναι πόλη του νομού Κορινθίας, αναγνωρισμένη λουτρόπολη από το 1925, τουριστικό θέρετρο γνωστό για τα ιαματικά λουτρά, τα μεταλλικά νερά του και το καζίνο του. Βρέχεται από τον Κορινθιακό κόλπο, και είναι έδρα του δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας, ενώ πάνω από την πόλη δεσπόζουν τα Γεράνεια όρη. Απέχει 84 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 4 από την Κόρινθο, και κατά την απογραφή του 2011 είχε 21.100 κατοίκους.
Το Λουτράκι διαθέτει κοσμοπολίτικη παραλία του Λουτρακίου. Πρόκειται για μια παραλία 3,5 χιλιομέτρων που ξεκινά από την διώρυγα της Κορίνθου και τελειώνει στο παραλιακό πάρκο του Λουτρακίου. Αποτελείται από μικρό βότσαλο και βαθαίνει γρήγορα. Πολλές καφετέριες της παραλιακής οδού παρέχουν στους λουόμενους ξαπλώστρες και ομπρέλες, χωρίς επιπλέον χρέωση.
απο την αρχαιότητα η περιοχή ήταν γνωστή σαν Περαία γη και στη θέση του Λουτρακίου ήταν η αρχαία κώμη Θέρμες ή Θέρμαι, γνωστή από την αρχαιότητα για τις ιαματικές πηγές της. Θεωρούνταν αγαπημένη πόλη των θεών και προστάτιδά της ήταν η Θερμία Αρτέμιδα .
Η σημερινή ονομασία του Λουτρακίου οφείλεται στις ιαματικές πηγές του - λουτρά.
- Με την αρχαία ονομασία ΘΕΡΜΑΙ, από την προστάτιδα των ιαματικών νερών Θερμία Αρτέμιδα, το Λουτράκι θεωρούταν πάντα η ιαματική πόλη.
- Ήταν η αγαπημένη πόλη των Θεών, για αυτό και ο Απόλλων και η Ήρα είχαν τους ναούς τους εκεί για τη λατρεία τους.
- Το Λουτράκι γεννήθηκε μαζί με τη Θεά Υγεία και μεγάλωσε στα χέρια του Ξένιου Δία.
- Ένας σημαντικός αρχαίος πολιτισμός αναπτύχθηκε στην περιοχή Περαία σημερινή Περαχώρα, λόγω της πλεονεκτικής γεωγραφικής θέσης του.
- Ένα μεγάλης κατασκευής υδραγωγείο δημιουργήθηκε το 300 π.Χ.
- Κατά τους προ-ρωμαϊκούς χρόνους το Λουτράκι ήταν ένα ζωτικής σημασίας κομμάτι της Κορίνθου, υπερηφανευόμενη για έναν ακμαίο πολιτισμό ισάξιο με αυτόν της Κορίνθου.
ΗΡΑΙΟ ΠΕΡΑ ΧΩΡΑ
Εδώ αποκαλύφθηκαν τα πιο σημαντικά λείψανα του πρώιμου Κορινθιακού πολιτισμού των Ιστορικών χρόνων. Κέντρο ήταν το ιερό της θεάς Ήρας, που βρισκόταν στο βάθος του λιμανιού, κοντά στους βράχους πάνω στους οποίους είναι χτισμένος ο σημερινός φάρος.
Η Περαχώρα, κατά τα προ-ρωμαϊκά χρόνια, αποτελούσε ζωτικό τμήμα της Κορινθιακής γης. Οι ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν κατά τα έτη 1928-1934 από την Αγγλική Αρχαιολογική Σχολή των Αθηνών έφεραν στο φως πολύ σημαντικά ευρήματα και δύο ιερά της θεάς Ήρας. Κοντά στο ναό σώζονται και τα ερείπια αρχαίας αγοράς.
Η λίμνη της Βουλιαγμένης, γνωστή στην αρχαιότητα, ως "Εσχατιώτις".
ΤΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙ