Ξέρετε ότι… το μεγαλύτερο μυαλό σε σχέση με το σώμα μέσα στο ζωικό βασίλειο έχει ο μύρμηγκας;
Ξέρετε ότι… ένα μυρμήγκι μπορεί να σηκώσει 50 φορές το βάρος του, επίσης μπορεί να σπρώξει30 φορές το βάρος του και πέφτει πάντα στην δεξιά πλευρά όταν ζαλιστεί;
Ξέρετε ότι… ένα μυρμήγκι μπορεί να σηκώσει 50 φορές το βάρος του, επίσης μπορεί να σπρώξει30 φορές το βάρος του και πέφτει πάντα στην δεξιά πλευρά όταν ζαλιστεί;
Η διάρκεια της ζωής ενός μυρμηγκιού εξαρτάται από το ρόλο και τη θέση του στη μυρμηγκοφωλιά. Ένα μυρμήγκι-εργάτης ζει κατά μέσο όρο 6-12 εβδομάδες, υπηρετώντας την αποικία στην οποία ανήκει. Η βασίλισσα ζει ακόμα και δεκαετίες και ασχολείται αποκλειστικά μόνο με το ζευγάρωμα και τη φροντίδα των αβγών. Σε μερικά είδη υπάρχουν μυρμήγκια ηλικίας τριάντα ετών.
Η μεγαλύτερη αποικία μυρμηγκιών βρέθηκε στην ακτή του Χοκάιντο της Ιαπωνίας. Την αποικία αποτελούσαν 300 εκατομμύρια μυρμήγκια εργάτες και ένα εκατομμύριο βασίλισσες που ζούσαν σε 45.000 διασυνδεδεμένες στοές με συνολικό εμβαδόν 2.500 τετραγωνικά μέτρα.
Επιλέγουν τη διαδρομή τους με βάση την ταχύτητα και όχι με βάση την απόσταση
Ακριβώς όπως και το φως, τα μυρμήγκια που κινούνται πάνω σε διαφορετικές επιφάνειες δεν επιλέγουν τη διαδρομή τους με βάση την απόσταση, αλλά με βάση την ταχύτητα με την οποία θα φτάσουν στον προορισμό τους.Αυτό προκύπτει από νέα έρευνα του πανεπιστημίου του Ρέγκενσμπουργκ στη Γερμανία, σε μυρμήγκια του είδους Wasmannia auropunctata.
Στην επιστήμη της οπτικής μια ακτίνα φωτός επιλέγει τη διαδρομή που απαιτεί τον λιγότερο χρόνο, ακόμα και αν η απόσταση που πρέπει να διανύσει είναι μεγαλύτερη. Αυτή είναι η αρχή του ελαχίστου χρόνου, γνωστή και ως αρχή του Φερμά.