Η Αμφιλοχία μέχρι του έτους 1908 ονομαζόταν Καρβασαράς (σε μερικούς η ονομασία είναι προσφιλής εως σήμερα).
Πολλοί πιστεύουν ότι προέρχεται απο την Τουρκική λέξη Καραβάν Σαράι (Σταθμός καραβανιών. Πανδοχείο κατα μια ένοια). Η παράδοση λέει ότι εδώ υπήρχε Χάνι με 50 καμινάδες όπου διανυχτέρευαν οι αγωγιάτες που μετέφεραν εμπορεύματα με τα ζώα τους μεταξύ Ηπείρου και Στεραιάς Ελλάδος κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας.
Αρχαία Λιμναία βρίσκεται ακριβώς πάνω από το σημερινό ανατολικό τμήμα της Αμφιλοχίας. Η κομβική αυτή θέση τα αρχαία χρόνια είχε το πλεονέκτημα να ελέγχει το πέρασμα από την ενδοχώρα της Ακαρνανίας προς τον Αμβρακικό κόλπο. Η Λιμναία ήταν πόλη του αρχαίου κράτους της Ακαρνανίας και βρισκόταν ακριβώς στα σύνορα με το αρχαίο κράτος της Αμφιλοχίας.
Ο Δήμος Αμφιλοχίας είναι δήμος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης από την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αμφιλοχίας, Ινάχου και Μενιδίου. Καταλαμβάνει το βόρειο άκρο της περιφέρειας και σε μεγάλο βαθμό αντιστοιχεί στην παλαιότερη Επαρχία Βάλτου.
Η έκτασή του ανέρχεται σε 1091,81 τ.χλμ. και ο πληθυσμός σε 21.445 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2001.
Έδρα του δήμου είναι η Αμφιλοχία.
Ο πρώτος ιστορικός που αναφέρεται στη Λιμναία είναι ο Θουκυδίδης, κατά τις αρχές του Πελοποννησιακού πολέμου. Το 430 π.Χ. η Λιμναία αναφέρεται ως "κόμη ατείχιστος". Η Λιμναία σε όλη της την πορεία ακολουθεί την κοινή μοίρα των Ακαρνάνων, οι οποίοι ήταν φιλικά προσκείμενοι στην Αθήνα.
Η Αμφιλοχία δεν είναι μόνο μια όμορφη πόλη που αγκαλιάζει τους γύρω απ' τον όρμο της λόφους, δεν είναι μόνο ένας τουριστικός πόλος έλξης των εκδρομέων αλλά και μια ζωντανή παρουσία της ιστορίας και της παράδοσης των Ακαρνάνων.
Ενός λαού που ρίζωσε σ' αυτό τον τόπο εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια. Ελπίζουμε τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτής της ιστοσελίδας να μπάσουν τον επισκέπτη στον κόσμο της Αμφιλοχίας, να τον κάνουν να γνωρίσει την πραγματική της ταυτότητα και ν αποτελέσει ειδικότερα ένα στοιχείο ανάδειξης της ιστορικής, πολιτιστικής, κοινωνικής και διοικητικής συνάφειας της πόλης με την ευρύτερη περιοχή.