Λίμνη Ζηρού. Η λαϊκή μυθολογία έχει πλάσει και σχετικό μύθο σχετικά με τη δημιουργία της λίμνης. - Ομορφα Ταξιδια
Ομορφα Ταξιδια

Λίμνη Ζηρού. Η λαϊκή μυθολογία έχει πλάσει και σχετικό μύθο σχετικά με τη δημιουργία της λίμνης.



Η Λίμνη Ζηρού (επίσης και "Λίμνη Ζηρός") βρίσκεται 2 χλμ δυτικά της επαρχιακής οδού Άρτας - Φιλιππιάδας - Ιωαννίνων απέναντι από την κοινότητα Παντάνασσας Άρτας. Διοικητικά και γεωγραφικά ανήκει σε τρεις δήμους: Φιλιππιάδας(N. Πρέβεζας), Θεσπρωτικού (Ν. Πρέβεζας) και Ξηροβουνίου (Ν. Αρτας).





Από την 1η Ιανουαρίου 2011, με τον Νόμο Καλλικράτης η Λίμνη Ζηρού περιέρχεται ολοκληρωτικά στο Νέο δήμο Ζηρού, με πρωτεύουσα τη Φιλιππιάδα, εκτός από ένα δασικό τμήμα πρόσβασης από την Οδό Αρτας-Ιωαννίνων που ανήκει στο κτηματολόγιο Παντάνασσας του Δήμου Αρταίων.






Μια μικρή σε έκταση λίμνη, άγνωστη στο ευρύ κοινό μιας και έγινε γνωστή τα τελευταία χρόνια από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας ως σημαντικός υδροβιότοπος. Βρίσκεται 1χλμ δυτικά του Εθνικού δρόμου της Φιλιππιάδας – Ιωαννίνων και 16χλμ από την Άρτα. Η δημιουργία της λίμνης, θεωρείται ότι έχει δημιουργηθεί από βύθισμα των τεκτονικών πλακών και έχει συνδυαστεί παράλληλα με διάφορους θρύλους. Η συνολική της έκταση δεν ξεπερνά τα 400 στρέμματα, ενώ οι διαστάσεις της είναι 900 μέτρα Χ 600 μέτρα. Το μέγιστο βάθος της λίμνης είναι 70 μέτρα. Η θερμοκρασία της λίμνης όλες τις εποχές του χρόνου κυμαίνεται από 9-21 βαθμούς C.
Η εξερεύνηση μας με μονοθέσια και διθέσια σκάφη αρχίζει από τη νοτιοανατολική πλευρά της λίμνης. Η διαδρομή είναι κυκλική και καταλήγει ξανά στο ίδιο σημείο. Κινούμαστε κοντά στην όχθη για να εξερευνήσουμε όλες τις ακτές της. Επειδή περικλείεται από καταπράσινους λόφους, το μεγαλύτερο διάστημα, η λίμνη είναι απόλυτα ήρεμη. Τα γαλαζοπράσινα κρυστάλλινα νερά της μας προκαλούν για μια βουτιά κατά τη διάρκεια της εξερεύνησης μας.
Στα πλούσια νερά της λίμνης ζουν και αναπαράγονται ένα πλήθος ψαριών αλλά και διαφόρων υδρόβιων και υδάτινων οργανισμών. Η ύπαρξη της αμφίβιας Βίδρας μας υποδηλώνει πόσο καθαρά νερά έχει η λίμνη. Το 1999 η λίμνη Ζηρού εντάχθηκε στο πρόγραμμα Natura 2000.


Διάρκεια: 2 ώρες περίπου
Διάρκεια δραστηριότητας: 3 ώρες περίπου
Κατώτατο όριο ηλικίας: 8 ετών ( και από 6 με συνοδεία γονέων )
Υλοποίηση: Κάθε Σαββατοκύριακο όλο το χρόνο και καθημερινές κατόπιν συνεννοήσεων
Ελάχιστη συμμετοχή: 4 άτομα

Τιμή: 20 € το άτομο
Περιλαμβάνονται:

επαγγελματίες οδηγοί
πλήρης εξοπλισμός canoe – kayak (στολές Neopren, σωσίβια, κουπιά, βάρκες, κ.λ.π.).
ελαφρύ σνακ ( αποξηραμένα φρούτα ή πλατό τυριών και αφρώδες λευκός οίνος ).







Η λαϊκή μυθολογία έχει πλάσει και σχετικό μύθο σχετικά με τη δημιουργία της λίμνης. Σύμφωνα με αυτόν, "δύο αδελφές, μία πλούσια και μία φτωχή, βρίσκονταν σε αντιδικία με έρεισμα τα παχουλά παιδιά της φτωχής που σιτίζονταν με αποφάγια της πλούσιας. Τελικά επήλθε ρήξη των δύο αδελφών και η φτωχή πήρε το δρόμο της ξενιτιάς προς το βουνό. Τότε παρουσιάσθηκε άγγελος και της είπε να μη γυρίσει πίσω να δει την καταστροφή γιατί θα μετατραπεί σε στήλη άλατος. Σε λίγο έγινε σεισμός και η περιοχή κατέρρευσε με αποτέλεσμα να καταπιεί το σπίτι και την οικογένεια της πλούσιας αδελφής. Η φτωχή αδελφή τρόμαξε και γυρίζοντας πίσω μαρμάρωσε μαζί με το γάιδαρό της".





  

omorfa taxidia.com






Οι καλύτερες προσφορές ξενοδοχείων στην Ελλάδα!Κάντε κλικ εδώ!
Subscribe to this Blog via Email :
Previous
Next Post »

TOP εβδομαδας