Η μοναξιά δεν επηρεάζει μονάχα την ποιότητα της ζωής μας αλλά όπως αποδεικνύει καινούργια έρευνα παίζει σημαντικό ρόλο και στο προσδόκιμο της ζωής
. Μελετητές από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου με επικεφαλής τον Καθηγητή Ψυχολογίας Τζον Κακιόπο παρουσίασαν τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησαν σε περισσότερους από 2.000 ανθρώπους άνω των 50 ετών. Το βασικό τους συμπέρασμα όπως ανακοινώθηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης (AAAS), ήταν ότι οι πιο μοναχικοί είχαν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
Πώς εξηγείται όμως αυτό το συμπέρασμα;
Ένας μοναχικός άνθρωπος έχει 14% αυξημένο κίνδυνο να πεθάνει πιο και ένας από τους βασικούς λόγους είναι η παχυσαρκία μιας και η κοινωνική απόσυρση αλλά και η κακή διάθεση φαίνεται να ρίχνει τους ανθρώπους στην υπερβολική κατανάλωση φαγητού. Οι ώρες πιο νιώθουμε περισσότερη μοναξιά και μάλλον καταναλώνουμε και περισσότερο ανεπιθύμητο φαγητό είναι τα βράδια αλλά και τα σαββατοκύριακα.
Η παχυσαρκία δεν είναι όμως η μοναδική επίπτωση της μοναξιάς στην υγεία μας. Η μοναξιά μπορεί να αναστατώσει τον ύπνο μας, να αυξήσει την αρτηριακή πίεση αλλά και να προκαλέσει αύξηση της κορτιζόλης, της ορμόνης εκείνης που θεωρείται ότι αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα αλλά και εγκεφαλικό! Μπορεί ακόμα να επηρεάσει αρνητικά και το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Ο καθηγητής Ψυχολογίας έδωσε και μερικές συμβουλές που αφορούν στο πώς πρέπει οι μεγαλύτεροι κυρίως άνθρωποι σε ηλικία να διαχειρίζονται το ζήτημα της μοναξιάς και της κοινωνικής απόσυρσης που μοιάζει να είναι όλο και πιο σύνηθες από τη στιγμή που το άτομο παύει να εργάζεται και οι δραστηριότητες της καθημερινότητάς τους περιορίζονται: «Πρέπει να φροντίζουν να κρατούν τους δεσμούς με τους πρώην συνεργάτες αλλά και να συμμετέχουν σε οικογενειακές γιορτές σε συνεστιάσεις με φίλους και να προσπαθούν όσο μπορούν να δημιουργούν νέες κοινωνικές επαφές. Πολλοί άνθρωποι όταν συνταξιοδοτούνται αποφασίζουν να μετακομίσουν σε μια επαρχιακή πόλη, ή ακόμα στον τόπο καταγωγής τους. Αν εκεί δεν υπάρχει ένα κοινωνικό δίκτυο ίσως δεν είναι η καλύτερη ιδέα. Μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική απομόνωση».
Είναι πολλοί οι άνθρωποι που πραγματικά επιθυμούν να είναι μόνοι τους όμως η φύση του ανθρώπου επιβάλλει την κοινωνική συναναστροφή με τους άλλους. Η καλή παρέα είναι ευεργετική όχι μόνο στη σωματική αλλά και στην ψυχική υγεία. Οι άνθρωποι τονίζει ο καθηγητής Ψυχολογίας, «νιώθουν πραγματικά ευτυχείς και μπορούν να χτυπήσουν το συναίσθημα της μοναξιάς όταν νιώθουν πως οι σχέσεις τους έχουν πραγματικό νόημα και δεν είναι επιφανειακές. Πολύ ευεργετικό είναι το να συμμετέχουμε σε ομάδες με έναν κοινό σκοπό αλλά και το να ερχόμαστε σε αληθινή τετ α τετ επαφή και όχι μόνο τηλεφωνική ή διαδικτυακή.
πηγη