Σιγκαπούρη, η Πολυπληθέστερη πόλη - Ομορφα Ταξιδια
Ομορφα Ταξιδια

Σιγκαπούρη, η Πολυπληθέστερη πόλη



Η Σιγκαπούρη, η πόλη-κράτος της Νοτιοανατολικής Ασίας, πρόκειται στην ουσία για ένα νησί και μερικά νησάκια δορυφόρους.

Βρίσκεται στο άκρο της χερσονήσου της Μαλαισίας. Παλιότερα η περιοχή ονομαζόταν Ινδοκίνα. Οι χώρες της ευρύτερης περιοχής προσελκύουν πολλούς τουρίστες. Ανάμεσα σε χώρες όπως η Μαλαισία, η Ινδονησία, η Ταϊλάνδη, το Λάος, η Καμπότζη, το Βιετνάμ και η Μιανμάρ, η Σιγκαπούρη φαντάζει πολύ μικρή και άσημη. Πρόκειται όμως για μια αρκετά ισχυρή οικονομία, μία από τις ονομαζόμενες ασιατικές τίγρεις. Εκεί εδρεύουν πολλές εταιρίες, τράπεζες και γενικότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, χρηματιστήριο, εμπορικό λιμάνι, το οποίο είναι από τα πιο πολυσύχναστα παγκοσμίως και άλλα.


Η περιοχή με τους ουρανοξύστες όπως φαίνεται από το τελεφερίκ

Επισκέφτηκα την Σιγκαπούρη τον Ιούνιο του 2010 για να δω φίλο που σπούδαζε σε ένα από τα πιο γνωστά προγράμμα MBA παγκοσμίως, στο INSEAD. Παρόλο που το όνομα της χώρας δε μου έκανε κάποια εντύπωση σε σχέση με τις γειτονικές, εντούτοις μου κέρδισε την προσοχή. Ενώ η περιοχή στερούνταν φυσικού κάλλους σε σχέση με άλλες της περιοχής, η ανθρώπινη παρέμβαση έχει αλλάξει προς το καλύτερο την εικόνα. Πέρα από το σύγχρονο κομμάτι με τους ουρανοξύστες, κάτι που μόνο σε εικόνες από Νέα Υόρκη είχα δει, η ανάπλαση τόσο της φύσης με τα πάρκα όσο και της θαλάσσιας περιοχής είναι αξιοθαύμαστη.
Μετάβαση

Στη Σιγκαπούρη εδρεύει μία από τις καλύτερες αεροπορικές εταιρίες του κόσμου, η Singapore Airlines. Δυστυχώς τέλος Οκτωβρίου 2012 θα διακοπούν οι απευθείας πτήσεις από Αθήνα. Ο καλύτερος τρόπος για να πάει κανείς είναι πλέον μέσω Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, δηλαδή Ντουμπάι, Ντόχα ή Άμπου Ντάμπι. Υπάρχουν πτήσεις και μέσω Κωνσταντινούπολης ή άλλων πόλεων, καλύτερα να ελέγξει κανείς τι τον συμφέρει. Η απευθείας πτήση διαρκεί 11 ώρες, ενώ η διάρκεια με ενδιάμεση στάση εξαρτάται από το χρόνο αναμονής. Παρεμπιπτόντως, το αεροδρόμιο Changi της Σιγκαπούρης είναι από τα ομορφότερα που έχω επισκεφτεί.

Από την Σιγκαπούρη πετάει επίσης η Air Asia, low-cost αεροπορική εταιρία που καλύπτει μεγάλο φάσμα της Ασίας, την Αυστραλία και άλλες χώρες. Προτιμήστε την αν σχεδιάζετε μόνοι σας το ταξίδι, μπορείτε να βρείτε πολύ φτηνές πτήσεις για διάφορους προορισμούς. Εμείς με αυτή πήγαμε Ταϊλάνδη, Μπανγκόκ και Πουκέ.
Μετακίνηση

Η Σιγκαπούρη έχει καλά οργανωμένο οδικό δίκτυο. Ο κόσμος σέβεται τα όρια ταχύτητας και τη σήμανση. Υπάρχουν αρκετά λεωφορεία αλλά και μετρό με σχετικά χαμηλές τιμές. Άλλος δημοφιλής τρόπος μετακίνησης είναι τα ταξί. Είναι φθηνότερα από Ελλάδα, οι οδηγοί αρκετά ευγενικοί και καθαροί, ενώ δέχονται και πιστωτικές κάρτες για πληρωμή. Φυσικά, λόγω του μικρού μεγέθους του νησιού μπορεί κανείς να μετακινηθεί στα κύρια αξιοθέατα στο κέντρο και με τα πόδια. Για τα νησάκια απέναντι και κυρίως το δημοφιλές Σεντόζα (Sentosa) υπάρχουν τελεφερίκ που βολεύουν αρκετά. Παρεμπιπτόντως, στη Σιγκαπούρη η εγκληματικότητα είναι σχεδόν μηδενική, οπότε χωρίς ιδιαίτερο φόβο επιλέξτε τον τρόπο μετακίνησης που σας βολεύει περισσότερο.


Άποψη της ενδοχώρας της πόλης και του νησιού.
Διαμονή

Μπορείτε να βρείτε αξιοπρεπή ξενοδοχεία με περίπου 40 ευρώ τη βραδιά. Επιλέξτε την τοποθεσία ανάλογα με το τι σκοπεύετε να κάνετε. Υπάρχουν φυσικά και ξενοδοχεία πολυτελείας στο κέντρο, αλλά και διάφορες γνωστές αλυσίδες. Γενικότερα η διαμονή δεν είναι ιδιαίτερα ακριβή.

Η Σιγκαπούρη βρίσκεται λίγο πάνω από τον ισημερινό. Το κλίμα της είναι σταθερό, η θερμοκρασία κυμαίνεται περίπου μεταξύ 20 και 35 βαθμούς Κελσίου. Το μεγάλο πρόβλημα είναι η υγρασία, η αίσθηση της οποίας είναι το κάτι άλλο. Ειδικά την περίοδο των βροχών (ο αντίστοιχος δικός μας χειμώνας) καλό είναι να έχει κανείς μαζί του μια ομπρέλα. Ο ρουχισμός σας επιλέξτε να είναι ο κατάλληλος γι αυτές τις συνθήκες. Η διαφορά ώρας από Ελλάδα είναι 5 και 6 ώρες αντίστοιχα (θερινή και χειμερινή ώρα).
Αξιοθέατα

Όπως είπα και πιο πάνω, η Σιγκαπούρη είναι στην ουσία ένα νησί εκτάσεως 700 τετρ.χλμ. Η πόλη-κράτος περιλαμβάνει επίσης μερικά ακόμη νησάκια στη γύρω περιοχή, με το πιο δημοφιλές να είναι το Σεντόζα. Εντυπωσιακό είναι ότι λόγω έλλειψης χώρου, οι αρχές επεκτείνουν το νησί προς τη θάλασσα με χώμα που μεταφέρεται από αλλού. Το κέντρο της Σιγκαπούρης είναι γεμάτο ουρανοξύστες, σα μικρογραφία της Νέας Υόρκης. Λιγότερο από 50 χρόνια πριν, ήταν απλώς ένα μικρό ψαροχώρι. Η εξέλιξη είναι εκρηκτική. Ο πληθυσμός αποτελείται από Κινέζους, Μαλαισιανούς, Ευρωπαίους και άλλους.

Καλύτερο σημείο για να αρχίσει – και να τελειώσει αργότερα – την ξενάγησή του κανείς είναι ο ποταμός Singapore. Η περιοχή διατηρεί κάποια στοιχεία της βικτωριανής εποχής από τους άγγλους, ενώ είναι το σημείο με τους ουρανοξύστες, τα μοντέρνα κτίσματα και τις μεγάλες εταιρίες. Στην Boat Quay και στην Clarke Quay βρίσκονται πολλά εστιατόρια, καφέ και μπαρ. Είναι στην ουσία από τα πιο ζωντανά κομμάτια της πόλης. Στις εκβολές του ποταμού βρίσκεται και το Merlion, το σύμβολο της πόλης που είναι μισό λιοντάρι, μισό ψάρι. Εξάλλου και το όνομα της Singapore σημαίνει η πόλη των λιονταριών (Lion City, Singapura).


Chinatown στη Σιγκαπούρη

Όπως είπαμε, στην πόλη κατοικούν πολλοί Κινέζοι. Η Chinatown της Σιγκαπούρης είναι αρκετά οργανωμένη, με πολλά μαγαζιά για ψώνια αλλά και την Food Street για παραδοσιακό κινέζικο φαγητό. Σημειωτέον ότι το κινέζικο φαγητό στη Σιγκαπούρη είναι από τα πιο οικονομικά. Ανάμεσα στα στενά βρίσκει κανείς μικρούς ναούς φτιαγμένους από Κινέζους αλλά και ινδουιστικούς καθώς και τζαμιά.

Επόμενοι προορισμοί η Μικρή Ινδία (Little India), η συνοικία των Μαλαίων αλλά και η αραβική γειτονιά (Arab street). Καθεμία από αυτές τις γειτονιές είχαν φτιαχτεί αρχικά για να φιλοξενήσουν τους εμπόρους που ερχόντουσαν από τις αντίστοιχες χώρες. Πλέον τα πράγματα είναι λίγο πιο μπερδεμένα, καθεμία όμως διατηρεί την ξεχωριστή ομορφιά της, μπερδεύοντας αρώματα, χρώματα, ναούς και φασαρία.


Ηλιοβασίλεμα στη Σιγκαπούρη όπως φαίνεται από skybar ξενοδοχείου.

Για τους λάτρεις των αγορών υπάρχει η λεωφόρος Orchard. Εδώ βρίσκει κανείς τα πάντα, κυρίως από μόδα, κοσμήματα και ηλεκτρονικά. Οι τιμές πάντως δε διαφέρουν από αντίστοιχες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ τα προϊόντα πλέον λόγω παγκοσμιοποίησης τα βρίσκει κανείς παντού. Προσωπικά προτιμώ τις τοπικές αγορές που βρίσκονται στην κινέζικη, την ινδική και την αραβική συνοικία.

Ο ζωολογικός κήπος της Σιγκαπούρης είναι ανάμεσα στους πιο γνωστούς και μεγάλους σε ασιατικό και παγκόσμιο επίπεδο. Βρίσκεται σε εγκαταστάσεις που θυμίζουν άγρια φύση, ενώ ένα κομμάτι του είναι ανοιχτό και τα βράδια για night safari. Αν έχετε λίγο χρόνο παραπάνω, κάντε μια βόλτα. Πολλά από τα εξωτικά ζώα είναι καλύτερα να τα βλέπει κανείς εκεί παρά σε κάποιον κήπο σε μια βόρεια χώρα.


Ουρανοξύστες στο κέντρο της Σιγκαπούρης.

Επόμενη στάση ο βοτανικός κήπος. Εκεί η δροσιά είναι αρκετά καλή, όαση για τους επισκέπτες που δεν είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοια υγρασία. Εξωτικά, τροπικά φυτά, διάφορα είδη που δύσκολα αναγνωρίζει κανείς, όμορφα λουλούδια συγκαταλέγονται ανάμεσα στα αξιοθέατα.

Από μουσεία προτείνω το Μουσείο Ασιατικών Πολιτισμών (Asian Civilisations Museum) και το Εθνικό Μουσείο της Σιγκαπούρης με εικόνες της πόλης από τότε που ήταν ένα απλό ψαροχώρι.


Το Santosa Merlion.

Στο νησιωτικό κράτος της Σιγκαπούρης περιλαμβάνονται ακόμη 60 περίπου νησάκια. Το περισσότερο επισκέψιμο και αξιοποιημένο είναι το Σεντόζα, το οποίο ενώνεται με το κυρίως νησί με γέφυρα αλλά και τελεφερίκ. Αν προτιμήσετε το δεύτερο, θα έχετε πολύ καλή θέα της πόλης και του λιμανιού, με τα εκατοντάδες πλοία στο βάθος. Στο νησί μπορεί κανείς να κάνει διάφορες δραστηριότητες από φαγητό, ποτό, μπάνιο στη θάλασσα ή σε πισίνες, επίσκεψη στο ενυδρείο, παρατηρητήριο πουλιών και άλλα. Ειδικά το ενυδρείο αξίζει καθώς περιλαμβάνει πολλά διαφορετικά είδη. Στο νησί υπάρχουν κυλιόμενες σκάλες και λεωφορεία για τη μετακίνηση. Αρκετός κόσμος το επιλέγει για μπάνιο, αν και ομολογώ ότι το θέαμα των δεξαμενόπλοιων στο βάθος με απέτρεψε από κάτι παρόμοιο. Στο νησί βρίσκεται και το αδερφάκι του αυθεντικού Merlion, το Sentosa Merlion.
Φαγητό – διασκέδαση

Στη Σιγκαπούρη βρίσκει κανείς όλες τις κουζίνες του κόσμου. Μιας και είμαστε στην Ασία, καλύτερα να δοκιμάσει κανείς τις ασιατικές. Πολυπληθέστερη και σχετικά φθηνότερη η κινέζικη, πιο ακριβή η γιαπωνέζικη, οι υπόλοιπες κάπου στη μέση. Οπωσδήποτε δοκιμάστε τροπικά φρούτα σε μορφή smoothies. Ανάλογα με το είδος του φαγητού, καλό είναι να κατευθυνθεί κανείς στην αντίστοιχη συνοικία.


Άλλη άποψη της πόλης με θέα προς το θαλάσσιο στενό της Σιγκαπούρης.

Πέρα από την Boat και την Clarke Quay που βρίσκει κανείς πολλά εστιατόρια και μπαρ, αρκετά ανοίγουν κατά καιρούς στις διάφορες μαρίνες που περικλείουν την πόλη. Ψάξτε και ρωτήστε σχετικά, κάποια έχουν ωραία θέα στη θάλασσα. Βέβαια, η καλύτερη θέα προσφέρεται από μπαρ που βρίσκονται στις κορυφές των ουρανοξυστών της πόλης. Συνήθως οι τιμές είναι τσιμπημένες, εντούτοις το θέαμα αποζημιώνει. Πολύ συχνά σε διάφορους χώρους διοργανώνονται πάρτι όπου μπορεί κανείς να δει διάσημους, μοντέλα κτλ.

Πριν αποχαιρετίσετε την Σιγκαπούρη για κάποιον άλλο προορισμό, πιείτε στην υγεία της το κοκτέιλ που φέρει το όνομά της, Singapore Sling. Έχει ως βάση το τζιν, ενώ προστίθενται φρουτώδη λικέρ και χυμός ανανά. Πίνοντάς το, μπορεί κανείς να κατανοήσει γιατί η Σιγκαπούρη δεν είναι απλώς ένας ενδιάμεσος σταθμός στα ταξίδια, είναι προορισμός από μόνη της. 

πηγη

Οι καλύτερες προσφορές ξενοδοχείων στην Ελλάδα!Κάντε κλικ εδώ!
Subscribe to this Blog via Email :
Previous
Next Post »

TOP εβδομαδας