Το παστέλι με σουσάμι είναι ένα πολύ υγιεινό γλύκισμα για μικρούς και μεγάλους, που μπορείτε να απολαύσετε και σε περιόδους νηστείας.
Εδώ σας δίνουμε τη συνταγή για μαλακό παστέλι.
Μερίδες: για 35 κομμάτια περίπου
Χρόνος προετοιμασίας:20′
Χρόνος μαγειρέματος:20′
Έτοιμο σε:40′
Υλικά
1 κιλό μέλι
1 κιλό σουσάμι
½ φλιτζάνι ζάχαρη
λίγο ανθόνερο (προαιρετικά)
Διαδικασία
Καβουρντίζετε το σουσάμι σε αντικολλητικό τηγάνι ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Χτυπάτε στο μπλέντερ το ¼ της ποσότητας μέχρι να γίνει σκόνη και το ανακατεύετε με το υπόλοιπο.
Βάζετε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίχνετε το μέλι με τη ζάχαρη. Περιμένετε μέχρι να δέσει το μίγμα. Για να βεβαιωθείτε, ρίχνετε μερικές σταγόνες από το μίγμα μέσα σ’ ένα ποτήρι νερό. Αν δεν διαλύεται, χωρίς όμως να είναι και σκληρό, είναι έτοιμο. Απομακρύνετε το τηγάνι από τη φωτιά, ρίχνετε μέσα το μίγμα του σουσαμιού και ανακατεύετε.
Βρέχετε ένα ταψί ή ένα μάρμαρο με λίγο νερό ή ανθόνερο. Ρίχνετε πάνω το μίγμα. Με βρεγμένα χέρια το χτυπάτε δυνατά για να στρώσει η επιφάνειά του και με βρεγμένο πλάστη το ισιώνετε ώστε να πάει παντού και να έχει το ίδιο πάχος, 1εκ. περίπου. Όταν μισοκρυώσει, το κόβετε σε μπάρες ή ρόμβους.
Εδώ σας δίνουμε τη συνταγή για μαλακό παστέλι.
Μερίδες: για 35 κομμάτια περίπου
Χρόνος προετοιμασίας:20′
Χρόνος μαγειρέματος:20′
Έτοιμο σε:40′
Υλικά
1 κιλό μέλι
1 κιλό σουσάμι
½ φλιτζάνι ζάχαρη
λίγο ανθόνερο (προαιρετικά)
Διαδικασία
Καβουρντίζετε το σουσάμι σε αντικολλητικό τηγάνι ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Χτυπάτε στο μπλέντερ το ¼ της ποσότητας μέχρι να γίνει σκόνη και το ανακατεύετε με το υπόλοιπο.
Βάζετε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίχνετε το μέλι με τη ζάχαρη. Περιμένετε μέχρι να δέσει το μίγμα. Για να βεβαιωθείτε, ρίχνετε μερικές σταγόνες από το μίγμα μέσα σ’ ένα ποτήρι νερό. Αν δεν διαλύεται, χωρίς όμως να είναι και σκληρό, είναι έτοιμο. Απομακρύνετε το τηγάνι από τη φωτιά, ρίχνετε μέσα το μίγμα του σουσαμιού και ανακατεύετε.
Βρέχετε ένα ταψί ή ένα μάρμαρο με λίγο νερό ή ανθόνερο. Ρίχνετε πάνω το μίγμα. Με βρεγμένα χέρια το χτυπάτε δυνατά για να στρώσει η επιφάνειά του και με βρεγμένο πλάστη το ισιώνετε ώστε να πάει παντού και να έχει το ίδιο πάχος, 1εκ. περίπου. Όταν μισοκρυώσει, το κόβετε σε μπάρες ή ρόμβους.