Ονειρεύεστε να απολαύσετε ένα ανοιξιάτικο Σαββατοκύριακο στην αγκαλιά της φύσης; Τότε, η περιοχή της ορεινής Κορινθίας είναι σίγουρα ο προορισμός σας!
Μια ανάσα μακριά από την Αθήνα και μετά από δύο μόλις ώρες οδήγησης, το όνειρο σας θα γίνει πραγματικότητα!
Ας ανακαλύψουμε μαζί τις ομορφιές μας περιοχής, που θα σας προσφέρει, όχι μόνο στιγμές χαλάρωσης και ξεκούρασης, αλλά και άπειρες επιλογές για ορεινές δραστηριότητες. Το Visit Greece μας προτείνει τα καλύτερα.
Από εδώ αρχίζει το ταξίδι…
Αν ο χρόνος σας είναι περιορισμένος, διαλέξτε για ορμητήριό σας ένα κεντρικό σημείο όπως το Ξυλόκαστρο, τη Στυμφαλία ή τα Τρίκαλα. Η συγκλονιστική, σχεδόν αλπική, φύση της Ορεινής Κορινθίας, στολισμένη από δυο ορεινές λίμνες και πολλά γραφικά χωριουδάκια, απλώνεται, κατά το μεγαλύτερο μέρος της, στις πλαγιές της ελατόφυτης Ζήρειας (Κυλλήνη), του δεύτερου ψηλότερου βουνού της Πελοποννήσου, μετά τον Ταΰγετο.
Τα μέρη που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε είναι:
Στυμφαλία
Κτισμένη στα ορεινά της Ζήρειας, το χωριό με τις κελαρυστές πηγές, είναι ζωσμένο από μύθους και θρύλους καθώς στους πυκνούς καλαμιώνες της ομώνυμης λίμνης ο Ηρακλής πραγματοποίησε τον 5ο του άθλο, σκοτώνοντας τις Στυμφαλίδες όρνιθες, τα ανθρωποφάγα πουλιά με τα χάλκινα φτερά που λυμαίνονταν τον τόπο. Απέχει 61 χλμ. Δ από την Κόρινθο.
Αξίζει να δείτε
Τη λίμνη Στυμφαλία, τον υπέροχο αυτό υδροβιότοπο, που φιλοξενεί περισσότερα από 143 είδη ορνιθοπανίδας, ορισμένα από αυτά σπάνια. Απολαύστε μια ρομαντική βόλτα στην ονειρική παραλίμνια περιοχή και παρακολουθείστε από τα παρατηρητήρια πουλιών τις χαμηλές πτήσεις των φτερωτών κατοίκων της.
Ορεινή Κορινθία: Τα «μυστικά» του πιο μαγευτικού προορισμού μόλις 90′ από την ΑΘήνα
Αν είστε λάτρεις της πεζοπορίας, ακολουθείστε τα περιβαλλοντικά μονοπάτια που ξεκινούν από εδώ και θα οδηγηθείτε σε τοπία μοναδικού φυσικού κάλλους.
Επισκεφθείτε το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, αλλά και τα ερείπια της αρχαίας πόλης Στύμφαλος, στα βόρεια κράσπεδα της λίμνης.
Θα εντυπωσιαστείτε από τα ερείπια της Κιστερκιανής Μονής Ζάρακα, λίγο έξω από το χωριό, με ιστορία που φτάνει πίσω στα 1236 και κίονες που θυμίζουν εκείνους γοτθικών ναών του 13ου αι.
Κάντε μια στάση στο γραφικό χωριό Καλιάνοι για να απολαύσετε μια όμορφη πεζοπορία προς το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής που είναι κρυμμένο μέσα σε χαράδρα, αλλά και στα Κιόνια και την Καστανιά με την ανεπανάληπτη φυσική ομορφιά που της χαρίζουν οι καστανιές, οι καρυδιές, τα έλατα και τα πλατάνια.
Τρίκαλα
Το όμορφο κεφαλοχώρι είναι, με διαφορά, το πιο ανεπτυγμένο σε τουριστικές υποδομές χωριό της ορεινής Κορινθίας. Με ανοιχτό ορίζοντα από τις βουνοκορφές μέχρι τον Κορινθιακό, χωμένο κυριολεκτικά στο δάσος, απλώνεται σε διαδοχικές συνοικίες: τα Κάτω, τα Μεσαία και τα Άνω Τρίκαλα.Ορεινή Κορινθία….ένας Ελληνικός παράδεισος
Αξίζει να δείτε:
Στα Κάτω Τρίκαλα, την πετρόκτιστη πλατεία με τα υπεραιωνόβια πλατάνια και τις εκκλησίες του Αγίου Δημητρίου (1697) και του Αγίου Ιωάννη (1853).
Στα Μεσαία, την εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα (9ου αι.)
Στα Άνω Τρίκαλα, το αρχοντικό των Νοταραίων και το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Άγιος Γεράσιμος.
Το μοναστήρι του Αγίου Βλασίου (17ου αι.), σε καταπράσινο περιβάλλον.
Την κοιλάδα της Φλαμπουρίτσας ανάμεσα στα ορεινά συγκροτήματα της Μεγάλης και Μικρής Ζήριας.
Το σπήλαιο, όπου κατά τη μυθολογία γεννήθηκε ο Ερμής, στη δυτική πλευρά της Φλαμπουρίτσας, με αξιόλογο σταλαγμιτικό και σταλακτιτικό διάκοσμο.
Φενεός
Ορεινό χωριό χτισμένο σε καταπράσινο περιβάλλον κοντά στον αρχαιολογικό χώρο. Η γύρω περιοχή επονομάζεται «Κορινθιακή Ελβετία» χάρη στην απαράμιλλης ωραιότητας φύση.
Αξίζει να δείτε:
Την Aρχαία Φενεό, με τα ερείπια της αρχαίας πόλης. Στα Καλύβια (Αρχαία Φενεός) βρίσκεται η Αρχαιολογική Συλλογή, με ευρήματα από τις ανασκαφές στην περιοχή.
Τη τεχνητή λίμνη Δόξα, που σχηματίζεται από το φράγμα Φενεού-Δόξας στα νερά του ποταμού Όλβιου. Το τοπίο της περιοχής είναι μαγευτικό, ενώ αξίζει να περπατήσετε στην περιμετρική διαδρομή. Στο κέντρο της λίμνης (συνδέεται με την ξηρά με στενή λωρίδα γης) βρίσκεται το Παλιομονάστηρο (14ου αι.).
Το τριώροφο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου (1693), πολύ κοντά στη λίμνη Δόξα, απ’ όπου έχετε εντυπωσιακή θέα στην περιοχή. Κατά την Τουρκοκρατία, το μοναστήρι λειτούργησε και ως «κρυφό σχολείο» (σήμερα, ο χώρος έχει μετατραπεί σε μικρό μουσείο). Κατά την επίσκεψή σας, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το γλυκό τριαντάφυλλο, που το φτιάχνουν οι μοναχοί.
Τον πανέμορφο κάμπο του Φενεού, όπου καλλιεργούνται εξαιρετικής ποιότητας πατάτες, φασόλια, φακές και καρύδια που μπορείτε να προμηθευτείτε από καταστήματα της περιοχής.
Τα γραφικά ορεινά χωριά της Ζήρειας Άνω Ταρσός (κοντά στο οποίο βρίσκεται η «Παναγία του Βράχου», μια μικρή καστροπολιτεία του 14ου-15ου αι.), Κάτω Ταρσός, Στενό, Γκούρα, Μεσινό και Μοσιά.
Ορεινές δραστηριότητες
Το όρος Ζήρεια είναι ιδανικός προορισμός για τους πεζοπόρους. Από όλα σχεδόν τα χωριά ξεκινούν γραφικά μονοπάτια που εκτείνονται χιλιόμετρα ολόκληρα και οδηγούν στις κορυφές του βουνού, σε άλλα χωριά ή στα κατάφυτα δάση της περιοχής.
Ανάμεσα στις πολλές επιλογές που έχετε σας προτείνουμε το μονοπάτι που ξεκινά από το δρόμο Στυμφαλίας – Καστανιάς και καταλήγει στη θέση του μυκηναϊκού κάστρου, από όπου η θέα στη λίμνη και στον αρχαιολογικό χώρο της Στυμφάλου είναι ανεπανάληπτη.
Πολύ όμορφες επίσης είναι οι διαδρομές στην περιοχή της λίμνης Δασίου και ειδικότερα εκείνη ως το χωριό Καρυά.
Αν επιλέξετε το αυτοκίνητο (4Χ4 κατά προτίμηση) μια από τις πιο ενδιαφέρουσες διαδρομές ξεκινά από το Κιάτο προς στη πεδιάδα της Στυμφαλίας.
Εξίσου εντυπωσιακή είναι αυτή που καταλήγει στο χωριό Γκούρα ( διασχίζετε το οροπέδιο της Σκαφιδιάς μέσω του ελατοδάσους Μαύρου Λόγγου).
Εναλλακτικά, μπορείτε να ακολουθήσετε τη διαδρομή από τον Φενεό με κατεύθυνση προς το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου ή από τα Μεσαία Τρίκαλα προς το οροπέδιο της Ζήρειας.