Μια μαρμελάδα γεμάτη αρώματα εσπεριδοειδών µε τέλεια ισορροπία πικρού, ξινού και γλυκού.Μια συνταγή για μια μαρμελάδα που ίσως είναι η καλύτερη για άλειμμα σε τραγανό ζεστό ψωμί κάθε πρωϊ με το πρωϊνό μικρών και μεγάλων. Μια πανεύκολη μαρμελάδα πορτοκάλι με 4 μόνο υλικά.
Υλικά συνταγής
Υλικά για μία δόση
5 πορτοκάλια
1 λεμόνι
ζάχαρη*
1 βανίλια
1 λίτρο νερό περίπου
Εκτέλεση συνταγής
Πλένουμε τα πορτοκάλια και το λεμόνι. Τα κόβουμε σε κομματάκια μαζί με την φλούδα τους και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα. Τα καλύπτουμε με νερό και τα βάζουμε σκεπασμένα στο πάγκο μας το λιγότερο για 24 ώρες.
Αφού περάσουν οι 24 ώρες τα αλέθουμε στο μούλτι χωρίς να γίνουν αλοιφή (αφαιρώντας πρώτα τυχόν κουκούτσια).
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το μείγμα από το μούλτι και το 1 λίτρο νερό να πάρει βράση. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά (στη μέση) και σιγοβράζουμε για 1 ώρα περίπου, έως ότου μειωθούν τα υγρά στο μισό.
Μετράμε το μείγμα της κατσαρόλας και όσα φλιτζάνια είναι αυτό τόση ζάχαρη * προσθέτουμε [υπολογίζουμε ότι όσα κιλά είναι τα πορτοκάλια που θα φτιάξουμε τόση ζάχαρη θα χρειαστεί].
Ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει βράση. Ξαφρίζουμε από την επιφάνεια όποτε είναι αναγκαίο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά προσθέτουμε τη βανίλια και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 35΄, μέχρι να δέσει η μαρµελάδα. Αν δεν τη καταναλώσουμε σχετικά σύντομα θα πρέπει να τη βάλουμε στο ψυγείο μας σε αποστειρωμένα βαζάκια.
Αποστειρώνουμε βάζα για την καλή συντήρηση της μαρμελάδας. Πλένουμε πολύ καλά µε ζεστό νερό και σαπούνι τα βάζα και τα καπάκια. Τα σκουπίζουμε. Πάνω στη σχάρα του φούρνου απλώνουμε µία πετσέτα. Τοποθετούμε εκεί τα βάζα και τα καπάκια και κλείνουμε το φούρνο. Τον ανάβουμε στους 150οC, στις αντιστάσεις, για 15΄. Μόλις βγάλουμε τα βάζα, καυτά όπως είναι τα γεμίζουμε µε την καυτή μαρµελάδα μέχρι πάνω, ξέχειλα, και σφραγίζουμε µε τα καπάκια. Τα γυρνάμε ανάποδα (τα καπάκια να ακουμπούν στον πάγκο) μέχρι να κρυώσουν καλά τα βάζα. Τα φυλάμε στο ντουλάπι για μήνες. Όταν ανοίξουμε µία μαρµελάδα, τότε τη διατηρούμε στο ψυγείο.