Η φύση μας κάνει πολλές φορές να αναρωτιόμαστε για την… παραξενιά της αφού δεν είναι λίγες οι ιδιοτροπίες της… Από ποιο ηφαίστειο ξεχύνεται μπλε λάβα και πώς κάποιες πέτρες «περπατούν» στο έδαφος; Σε ποιο μέρος της Γης οι κεραυνοί χτυπούν ανά δευτερόλεπτο και πού ο ουρανός σκοτεινιάζει από τις ιπτάμενες νυχτερίδες; Αν θέλετε να λάβετε απαντήσεις σε αυτά και σε πολλά περισσότερα δεν έχετε παρά να ρίξετε μια ματιά στα παράδοξα φαινόμενα που ακολουθούν τα οποία μπορεί να είναι απίστευτα αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινά…
1. Η Αιώνια Καταιγίδα της Βενεζουέλας (Καταιγίδα Κατατούμπο) είναι μια βροχή από κεραυνούς που σκίζουν τον ουρανό 300 μέρες τον χρόνο.
2. Οι νυχτερίδες του Τέχξας – Κάθε καλοκαίρι γύρω στο 1.5 εκατομμύριο νυχτερίδες καλύπτουν τον ουρανό του Οστιν προσφέροντας ένα εντυπωσιακό θέαμα.
3. Το νερό που φωσφορίζει – Σε διάφορες παραλίες του κόσμου (Πόρτο Ρίκο, Μαλδίβες, Καλιφόρνια, Φλόριντα, Τογιάμα κ.α.), τα νερά λαμπυρίζουν το βράδυ, φαινόμενο που οφείλεται σε αμέτρητους οργανισμούς φυτοπλαγκτόν που παρουσιάζουν βιοφωταύγεια.
4. Το εκπληκτικό Βόρειο Σέλας – οι πολύχρωμες «ηλεκτρικές καταιγίδες» οφείλονται σε ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια που προέρχονται από τον ήλιο, προσφέροντας ένα ουράνιο υπερθέαμα από τον Σεπτέμβριο ως τις αρχές Απριλίου στον Καναδά, την Αλάσκα, την Ισλανδία και τα βορινά της Σκανδιναβίας.
5. Η Πράσινη Λίμνη στα βουνά Hochschwab, στην Αυστρία – Το καλοκαίρι μοιάζει με μια συνηθισμένη λίμνη και το χειμώνα γίνεται πάρκο.
6. Οι κατεψυγμένες φυσαλίδες της λίμνης Abraham, στον Καναδά – Το φαινόμενο οφείλεται στο μεθάνιο που απελευθερώνουν τα φυτά στον βυθό, το οποίο ψύχεται καθώς ανεβαίνει προς την παγωμένη επιφάνεια της λίμνης.
7. Οι κατσίκες που “φυτρώνουν” στα δέντρα, Μαρόκο – Στην πραγματικότητα σκαρφαλώνουν στο «δέντρο της ζωής» (Αργκάν) για να τραφούν με τους καρπούς του.
8. Το ηφαίστειο Kawah Ijen με την μπλε λάβα στην Ινδονησία – Το πρωί είναι ένα συνηθισμένο ηφαίστειο και το βράδυ μεταμορφώνεται σε μια φαντασμαγορική πηγή μπλε λάβας. Διαθέτοντας και τη μεγαλύτερη όξινη λίμνη θειικού οξέος στον κόσμο, το υγρό θείο που πυρακτώνεται αναδύεται από τον κρατήρα σε μπλε πύρινες γλώσσες.
9. Τα κόκκινα καβούρια στο Νησί των Χριστουγέννων, στην Αυστραλία – Γύρω στα τέλη Νοεμβρίου πλημμυρίζουν τους δρόμους του νησιού με προορισμό τον Ινδικό Ωκεανό όπου γεννάνε τα αυγά τους.
10. Οι πέτρες που περπατάνε στην Καλιφόρνια- Στο Εθνικό Πάρκο της Κοιλάδας του Θανάτου οι πέτρες μετακινούνται. Η επιστημονική εξήγηση μιλάει για ένα λεπτό στρώμα πάγου παγιδευμένο κάτω από το έδαφος, το οποίο καθώς λιώνει προκαλεί αργά αλλά σταθερά τη μετακίνησή τους.