Μαυροβούνιο: Το Μόντε Κάρλο των Βαλκανίων - Ομορφα Ταξιδια
Ομορφα Ταξιδια

Μαυροβούνιο: Το Μόντε Κάρλο των Βαλκανίων

Αποτέλεσμα εικόνας για μαυροβούνιο

Το Μαυροβούνιο (μαυροβουνιακά: Црна Гора) είναι χώρα στα Βαλκάνια, ανεξάρτητο κράτος από το 2006, με πληθυσμό 620.029 σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Έχει ακτές στην Αδριατική θάλασσα στα νοτιοδυτικά και συνορεύει με την Κροατία στα δυτικά, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στα βορειοδυτικά, τη Σερβία στα ανατολικά και την Αλβανία στα νότια. Πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της είναι η Ποντγκόριτσα, ενώ η Τσετίνιε χαρακτηρίζεται ως Prijestonica, που σημαίνει η πρώην Βασιλική Πρωτεύουσα.

Αν και διαθέτει λίγα αξιοθέατα και ακόμη λιγότερες παραλίες αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό

Η αγαπημένη πόλη των τουριστών του Μαυροβουνίου Μπούντβα πήρε το όνομά της από την αρχαία ελληνική λέξη βους (βόδι). Και βέβαια ήταν και πάλι η δαιμόνια ελληνική φυλή που ίδρυσε την πόλη σε στρατηγικό σημείο στην Αδριατική ακτή. Οπως όμως αναφέρει η ελληνική μυθολογία όλα ξεκίνησαν από τον Κάδμο, γιο του βασιλιά της Τύρου Αγήνορα και αδελφού της Ευρώπης.

Η αρπαγή της από τον Δία ήταν ο λόγος που ο πατέρας του τον έστειλε να τη βρει, με την εντολή να μη γυρίσει πίσω χωρίς αυτήν. Ετσι έπειτα από πολλές περιπλανήσεις έφτασε και στη Θράκη όπου η μητέρα του που τον ακολουθούσε πέθανε (εν τω μεταξύ, η Ευρώπη είχε φτάσει στην Κρήτη όπου συνευρέθηκε με τον Δία, έγινε η πρώτη της βασίλισσα και γέννησε τον Μίνωα, τον Ραδάμανθη και τον Σαρπηδόνα).

Το μαντείο των Δελφών από το οποίο ζήτησε τον χρησμό του τον συμβούλεψε να ακολουθήσει μια αγελάδα και όπου αυτή στέκεται να ιδρύει πόλη. Ετσι έφτασε στη Θήβα, όπου εκεί σκότωσε τον δράκοντα, που όριζε τα νερά της πηγής του τόπου και ήταν γιος του Αρη, και έσπειρε τα δόντια του. Τότε ξεφύτρωσαν από τη γη οι Σπαρτοί – άνδρες οπλισμένοι που αλληλοεξοντώθηκαν όταν ο Κάδμος έριξε μια πέτρα ανάμεσά τους και από αυτούς σώθηκαν μόνο πέντε που έγιναν οι γενάρχες των πρώτων αρχοντικών γενών της Θήβας.

Εξαιτίας της εξόντωσης του δράκου, ο Κάδμος υποχρεώθηκε από τον Αρη να τον υπηρετεί και τον ένατο χρόνο της υπηρεσίας του ο Δίας του έδωσε για γυναίκα του την Αρμονία, κόρη του Αρη και της Αφροδίτης, με την οποία απέκτησαν πέντε παιδιά – ανάμεσά τους η Σεμέλη, μητέρα του Διονύσου, και η Αγαύη μητέρα του Πενθέα. Αργότερα το ζευγάρι εκδιώχθηκε από τη Θήβα πάνω στη ράχη ενός βοδιού, είτε ως τιμωρία του Αρη είτε για να βοηθήσει τους Εγχελείς εναντίον των Ιλλυριών τους οποίους υπέταξαν, ίδρυσαν την πόλη και έζησαν σε αυτήν, τη σημερινή Μπούντβα, και γέννησαν ένα γιο, τον Ιλλυριό.

Η περιπέτειά τους ωστόσο συνεχίστηκε στην Ηπειρο όπου μεταμορφώθηκαν σε φίδια και τέλος μεταφέρθηκαν από τους θεούς στα Ηλύσια Πεδία.

Στην Μπούντβα θα συνδυάσετε το φαγητό μιας παραθαλάσσιας πόλης, δηλαδή άφθονο ψάρι και οστρακοειδή (μπαρμπούνια, σαρδέλες, καλαμάρια, χταπόδια, αστακούς, γαρίδες, όστρακα, μύδια κ.ά.) με τα προϊόντα της ενδοχώρας, όπως ποταμίσια ψάρια, πέστροφες, χέλια, διάφορα χωριάτικα τυριά με πρώτο το λαδοτύρι, ελιές, αλλά και τα χωριάτικα λουκάνικα και το περίφημο προσούτο – «πρσουτ».

Φυσικά θα δοκιμάσετε την τοπική εκδοχή από τα γνωστά μας γιαπράκια και σαρμαδάκια, τις γεμιστές πιπεριές, το πιλάφι, το βραστό κρέας, αλλά και τα διάφορα ψητά κεμπάπ. Ανάμεσα στις τοπικές νοστιμιές, δοκιμάστε την ψητή πατάτα που συνοδεύεται από τυρί και ξινολάχανο και την παραλλαγή της, την «τσιτσβάρα» που είναι πατάτα στην κατσαρόλα με αλεύρι και τυρί και συνοδεύεται από ξινόγαλο.

Μια λιχουδιά που σερβίρεται ως ορεκτικό είναι και το «ποπέτσι» που κατάγεται από την Ποντγκόριτσα. Πρόκειται για κομματάκια ψητού κρέατος γεμιστά με ξερό τυρί «κατζμάκ» που αφού τυλιχτούν με φέτες πρσουτ τηγανίζονται σε καυτό λάδι.

Σπεσιαλιτέ της περιοχής είναι το αρνάκι μαγειρεμένο στο γάλα, με διάφορα μπαχαρικά και μυρωδικά και πατάτες, και το «κατσαμάκ» που πήρε το όνομά του από το τυρί κατσμάκ. Πρόκειται για έναν χυλό από διάφορα δημητριακά με τυρί και ξινόγαλο, πολύ πλούσιο σε θερμίδες, που αγαπούν περισσότερο οι αγρότες των γύρω χωριών.

Οι ντόπιοι ξεκινούν το γεύμα πρώτα με «ρακίγια», τη γνωστή μας ρακή, είτε σκέτη είτε αρωματισμένη, και μεζέ. Δοκιμάστε επίσης τη δημοφιλή μπίρα του Μαυροβουνίου Νικσίκ, τις ποικιλίες ντόπιων λευκών κρασιών Κρστατς, Σαρντονέ και Σοβινιόν, και των κόκκινων Βρανάκ, Μερλό και Καμπερνέ.

Γλυκαθείτε με τηγανίτες με μέλι και πλούσιο σε γέμιση μπακλαβά.

Για τις οδικές μετακινήσεις σας όλες οι πόλεις του Μαυροβουνίου συνδέονται με υπεραστικά λεωφορεία. Η Μπούντβα είναι μικρή πόλη συνεπώς και οι αποστάσεις μικρές, οπότε μπορείτε να χρησιμοποιείτε ταξί που είναι γρήγορο και φθηνό.


Μαυροβούνιο. Η λιλιπούτεια χώρα που συγκαταλέγεται στους 11 καλύτερους προορισμούς παγκοσμίως. Έκτος από τις μαγευτικές παραλίες, τα φιόρδ και τις μεσαιωνικές πόλεις διαθέτει άγρια ομορφιά με φαράγγια όπως αυτό του ποταμού Ταρα με βάθος 1300 μέτρων. Αυτό όμως που κάνει το Μαυροβούνιο να ξεχωρίζει είναι οι ευγενικοί υπέροχοι κάτοικοί του.













Οι καλύτερες προσφορές ξενοδοχείων στην Ελλάδα!Κάντε κλικ εδώ!
Subscribe to this Blog via Email :
Previous
Next Post »

TOP εβδομαδας