Πόλη σε σπηλιές 19 ορόφων! - Ομορφα Ταξιδια
Ομορφα Ταξιδια

Πόλη σε σπηλιές 19 ορόφων!



Χιλιάδες σπίτια σκαμμένα στο βουνό!



Μια ιστορική πόλη στη Γεωργία, δημιουργήθηκε μέσα σε σπηλιές, όπου υπήρχε μοναστήρι και ήταν καταφύγιο για τους κατοίκους που έσπευδαν εκεί για να γλυτώσουν από τις επιδρομές των Μογγόλων.

Πρόκειται για την πόλη Βάρτζια (Vardzia), η οποία βρισκόταν μέσα σε φυσικές σπηλιές στις πλαγιές του όρους Ερουσετέ, στην αριστερή όχθη του ποταμού Κούρα, 30 χιλιόμετρα από την Ασπίντζα, στη Νότια Γεωργία.

Η κύρια περίοδος κατασκευής της ήταν το δεύτερο μισό του δωδέκατου αιώνα. Τα σπήλαια βρίσκονται κατά μήκος του βράχου για περίπου πεντακόσια μέτρα και σε 19 επίπεδα.

Η κύρια περιοχή ήταν σκαλισμένη στην κεντρική πλευρά του γκρεμού, σε υψόμετρο εκατοντάδων μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Η πόλη είναι χωρισμένη σε ανατολικό και δυτικό τμήμα, με κέντρο την Εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου. Στο ανατολικό τμήμα του συγκροτήματος υπάρχουν 79 ξεχωριστές κατοικίες σε οκτώ επίπεδα και συνολικά 242 δωμάτια, συμπεριλαμβανομένων έξι παρεκκλησιών, αίθουσα συνεδριάσεων, αίθουσα υποδοχής, φαρμακείο και είκοσι πέντε κελάρια κρασιών.

Στο δυτικό τμήμα, ανάμεσα στο καμπαναριό και την κύρια εκκλησία, υπάρχουν άλλα 40 σπίτια, σε δεκατρείς ορόφους, και συνολικά 165 δωμάτια, συμπεριλαμβανομένων έξι παρεκκλησιών, μια τραπεζαρία με φούρνο, άλλοι φούρνοι για ψήσιμο ψωμιού.

Πέρα από τον καμπαναριό το μοναστικό συγκρότημα φτάνει τους 19 ορόφους, με σκαλιά που οδηγούν σε νεκροταφείο. Η υποδομή περιλαμβάνει σήραγγες πρόσβασης, εγκαταστάσεις ύδρευσης και πρόνοια για άμυνα.

Η Εκκλησία της Κοίμησης ήταν το πνευματικό και μνημειώδες κέντρο του χώρου, που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1180 κατά τη χρυσή εποχή της βασίλισας Ταμάρ, διακοσμημένη με σημαντικές τοιχογραφίες.

Συνολικά, κατασκευάστηκαν πάνω από 6.000 κατοικίες για μοναχούς και τους κατοίκους που ήθελαν να προφυλαχτούν από τους εισβολείς.

Τα ανάκτορα της Ταμάρ, ήταν στο υπόγειο, όπου μόνος τρόπος για να φτάσει κανείς, ήταν μέσω μυστικής σήραγγας που ξεκίνησε κοντινό ποταμό.

Στο εξωτερικό του κρυμμένου μοναστηριού η γη του βουνού ήταν εξαιρετικά εύφορη. Οι μοναχοί δημιούργησαν ένα σύστημα άρδευσης και ήταν, ίσως, το πρώτο παράδειγμα οικολογικής αυτοτροφοδοτούμενης δομής στην Ευρώπη.

Εκατό χρόνια μετά την κατασκευή της πόλης στις σπηλιές, ένας μεγάλος σεισμός του 1283 προκάλεσε μεγάλες ζημιές. Ωστόσο, τα σπίτια και οι εκκλησίες με τις τοιχογραφίες, εξακολουθούν να υπάρχουν μέχρι σήμερα.





























Πηγή: Kuriositas και Wikipedia

Οι καλύτερες προσφορές ξενοδοχείων στην Ελλάδα!Κάντε κλικ εδώ!
Subscribe to this Blog via Email :
Previous
Next Post »

TOP εβδομαδας