Ο Παρθενώνας των βιβλίων! - Ομορφα Ταξιδια
Ομορφα Ταξιδια

Ο Παρθενώνας των βιβλίων!



Ένα σημαντικό συμβολικό έργο αντίστασης στη λογοκρισία, την απαγόρευση των βιβλίων και τη δίωξη των συγγραφέων τους, αποτελεί ο «Παρθενώνας των βιβλίων», αποτελούμενος από απαγορευμένα βιβλία του παρελθόντος, αλλά και της σημερινής εποχής σε διάφορες χώρες.

Τον δημιούργησε η καλλιτέχνις από την Αργεντινή Μάρτα Μινούχιν (Marta Minujín), και στήθηκε στην πλατεία Φρίντριχ (Friedrichsplatz) στο Κασέλ (Kassel), στη Γερμανία, στο ίδιο σημείο όπου το 1933 ρίχτηκαν από τους Ναζί στην πυρά χιλιάδες βιβλία.

Η Marta Minujín και η έκθεση Documenta 14, επί δύο χρόνια συνέλεγαν τα 100.000 βιβλία που απαιτούνταν για να γίνει ο Παρθενώνας, τα οποία τοποθετήθηκαν μέσα σε πλαστικές θήκες.

Ο Παρθενώνας των Βιβλίων της Minujin έχει την προέλευσή του σε μια εγκατάσταση της με τίτλο «El Partenón de libros», η οποία πραγματοποιήθηκε το 1983, λίγο μετά την κατάρρευση της δικτατορίας στην Αργεντινή, και παρουσίασε τα βιβλία που είχαν απαγορευτεί από τη χούντα.

Μετά από πέντε ημέρες έκθεσης, δύο γερανοί έσπρωξαν το κτίριο ελαφρώς προς τη μία πλευρά, επιτρέποντας στους θεατές να αφαιρέσουν τα βιβλία και να τα πάρουν στο σπίτι.

Για το έργο «El Partenón de libros 1983» χρησιμοποιήθηκαν 25.000 βιβλία, που ο στρατός τα κρατούσε κλειδωµένα σε αποθήκες. Αυτός ο Παρθενώνας, κατασκευασµένος από μεταλλικούς σωλήνες, τοποθετήθηκε σε µια πλατεία στη νότια πλευρά του Μπουένος Άιρες.

Τα µνηµεία της Minujín για τη δηµοκρατία και την παιδεία µέσω της τέχνης, αναβιώνουν τις τελετουργίες των αρχαϊκών κοινωνιών, σε αντίθεση µε την απαγόρευση βιβλίων και την ιδιωτικοποίηση της δηµόσιας περιουσίας, που, µέσα από την κερδοσκοπία ενθαρρύνει την περιστολή των υπηρεσιών του δηµόσιου τοµέα και δηµιουργεί κοινωνικές ελλείψεις.















Πηγές: Avax News και Documenta 14

Οι καλύτερες προσφορές ξενοδοχείων στην Ελλάδα!Κάντε κλικ εδώ!
Subscribe to this Blog via Email :
Previous
Next Post »

TOP εβδομαδας