Το στρες μπλοκάρει το αδυνάτισμα - Ομορφα Ταξιδια
Ομορφα Ταξιδια

Το στρες μπλοκάρει το αδυνάτισμα



Πρωτεϊνη, που παράγεται εξαιτίας του χρόνιου στρες, εμποδίζει τη λιπόλυση, αναφέρεται σε δημοσίευμα της Βρετανικής Daily Mail
Το στρες ενεργοποιεί την παραγωγή της λεγόμενης βητατροφίνης, μιας πρωτεϊνης που πρόσφατα δοκιμάστηκε ως θεραπεία για τον διαβήτη και απορρίφθηκε. Ουσιαστικά αυτό που κάνει είναι να μειώνει την ικανότητα του οργανισμού να διασπά το λίπος, όπως διαπίστωσαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Florida.

Ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, η Dr Li-Jun Yang, καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του εν λόγω Πανεπιστημίου, δήλωσε σχετικά: «Το στρες ευνοεί τη συσσώρευση του λίπους ή, τουλάχιστον, επιβραδύνει τον μεταβολισμό. Είναι ακόμη ένας λόγος για να λύνουμε στρεσογόνα προβλήματα και να επιδιώκουμε να έχουμε μία ισορροπημένη ζωή».

Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στις μέρες μας παραπονιούνται ότι υποφέρουν από στρες. Οι καθημερινές υποχρεώσεις, η οικονομική δυστοκία, η ανεργία, οι σχέσεις που έχουν δυσκολέψει, όλα αυτά πυροδοτούν το στρες, έχοντας δυσμενείς συνέπειες.

Το 2013, μια μελέτη του Πανεπιστημίου Harvard έδειξε ότι η βητατροφίνη σχετίζεται με αύξηση του αριθμού των βήτα-κυττάρων του παγκρέατος (είναι αυτά που παράγουν ινσουλίνη) και έτσι την κατέδειξε ως δυνητική θεραπεία για τον διαβήτη. Ωστόσο αργότερα οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, τελικά, δεν ασκεί αυτή τη δράση.

Πειράματα στα κύτταρα έδειξαν κατ’ αρχήν ότι η βητατροφίνη παίζει ρόλο στη ρύθμιση του σωματικού λίπους, αναφέρεται στην επιθεώρηση «BBA Molecular and Cell Biology of Lipids». Επιπλέον στα ποντίκια με μεταβολικό στρες, τα επίπεδά της ήταν σημαντικά αυξημένα, ενώ οι φυσιολογικοί μηχανισμοί καύσης του λίπους ήταν επιβραδυμένοι. Στα δε ποντίκια, που βίωναν περιβαλλοντικό στρες, η παραγωγή της βητατροφίνης ήταν αυξημένη στον λιπώδη ιστό και το ήπαρ. Η μελέτη έδειξε ακόμη ότι η βητατροφίνη καταστέλλει την τριγλυκεριδική λιπάση του λιπώδους ιστού – το ένζυμο που διασπά το αποθηκευμένο λίπος.
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η βητατροφίνη είναι μία πρωτεΐνη που άγεται από το στρες και ότι με τη σειρά της επηρεάζει τον μεταβολισμό του λίπους, γράφουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.



0







Πηγή: healthmag.gr

Οι καλύτερες προσφορές ξενοδοχείων στην Ελλάδα!Κάντε κλικ εδώ!
Subscribe to this Blog via Email :
Previous
Next Post »

TOP εβδομαδας