Οι Foo Fighters στο Ηρώδειο, η Ελλάδα σε όλο τον κόσμο - Ομορφα Ταξιδια
Ομορφα Ταξιδια

Οι Foo Fighters στο Ηρώδειο, η Ελλάδα σε όλο τον κόσμο










Τα εισιτήρια έγιναν κυριολεκτικά ανάρπαστα από τις πρώτες δυόμισι ώρες, επίσης ανάρπαστα και τα λίγα έξτρα μαγικά χαρτάκια που απελευθερώθηκαν λόγω αλλαγών στην παραγωγή. Ο λόγος για την πολυαναμενόμενη συναυλία των Foo Fighters στο Ηρώδειο, μια κανονική rock συναυλία, παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για τηλεοπτικό γύρισμα στο πλαίσιο της τηλεοπτικής σειράς «Landmarks Live In Concert».



Με τις τεχνικές προετοιμασίες στο φουλ, με μέτρα ασφαλείας αυστηρά, οι υπεύθυνοι μας είχαν ενημερώσει: τίποτα πέρα από την ταυτότητά σας και το εισιτήριό σας. Τσάντες, σακίδια κλπ. για λόγους ασφαλείας έμειναν απέξω. Έλεγχος διπλός μάλιστα, σε ταυτότητες και για μεταλλικά αντικείμενα, κανείς δεν προσέγγιζε το μνημείο, έλεγχος σε εισιτήρια στο τέλος στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Ο κόσμος στην ουρά, η οποία έφτανε μέχρι το Μουσείο της Ακρόπολης, περίμενε υπομονετικά.

Διαμαρτυρίες δεν ακούστηκαν, ούτε μια, γιατί όσοι έφτασαν εκεί ήξεραν και το λόγο για τον οποίο έφτασαν. Το Ηρώδειο πέρασε χθες ένα πρωτοφανές τεστ για το αν μπορεί να κάνει τέτοιες διοργανώσεις και το κέρδισε. Επίσης κέρδισε ότι σε αυτό το αρχαίο Ωδείο με τη μαγική ενέργεια μπορεί να ακουστεί οποιαδήποτε μουσική με τον πιο «αξιοπρεπή» τρόπο.

Στο χώρο γύρω από το Ηρώδειο είχε ήδη γίνει το αδιαχώρητο από νωρίς. Το σπουδαίο συγκρότημα έστησε στο θέατρο μια αληθινή γιορτή. Δυόμιση ώρες live, μεγάλες επιτυχίες, καινούργια κομμάτια, ένταση στις κερκίδες. Ο χαμογελαστός Dave Grohl μοναδικός όπως πάντα, μια μεγάλη προσωπικότητα έκανε τα μάτια των χιλιάδων θεατών να μη φεύγουν από πάνω του.

Φτάνει κανείς να δει αυτό το συγκρότημα για τρία λεπτά για να καταλάβει ότι βρίσκεται μπροστά σε ένα μεγάλο γκρουπ. Πoυ έπαιζε σε ένα μοναδικό ιστορικό χώρο, έχοντας πλήρη συνείδηση, σε μια συναυλία που συμβαίνει μόνο μια φορά, μια συναυλία που αποτελεί για τη χώρα μας μια πρώτης τάξεως διαφήμιση στο εξωτερικό. Οι τυχεροί του Ηρωδείου απόλαυσαν ένα μεγάλο συγκρότημα και ένιωσαν μια γκάμα συναισθημάτων, σπάνια θα τους απολαύσουμε ξανά στην Ελλάδα.

Δυο θεατές της συναυλίας, μουσικόφιλοι και παθιασμένοι, ο Γιώργος Μουχταρίδης, διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού Pepper 96.6 και ο κριτικός κινηματογράφου και διευθυντής του Freecinema.gr μοιράζονται με το The TOC την εμπειρία της χθεσινής βραδιάς.

Γιώργος Μουχταρίδης δ/ντής του Pepper 96.6fm

Ο ήχος και η εικόνα ήταν εξωπραγματικά χθες το βράδυ στο Ηρώδειο, στη συναυλία των Foo Fighters, αυτό που πολλοί «φοβόμασταν» τόσα χρόνια έγινε πραγματικότητα, θέλουμε να βλέπουμε διαφορετικά πράγματα στο Ηρώδειο, εκτός από τα συνηθισμένα. Το ποιοτικό χαρακτηριστικό των συναυλιών πρέπει να είναι το κριτήριο, όχι το ύφος και εδώ θα πρέπει να πούμε ένα «μπράβο» στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο που έδωσε την άδεια, αλλά και στον κόσμο που δουλεύει στο Ηρώδειο, γιατί χθες υπήρχαν πρωτοφανή μέτρα, επίπεδα ασφαλείας αεροδρομίων, παρόλα αυτά δε συνέβη απολύτως τίποτα, οι ουρές κινήθηκαν πολύ γρήγορα, αυτό δείχνει ότι μπορούμε να υποδεχτούμε διοργανώσεις τέτοιου επιπέδου. Ήταν μια βραδιά χαράς και γιορτής και όπως είπε ο Ντέιβ Γκρόλ «έχουμε κάνει πολλά παράξενα πράγματα στη ζωή μας, αυτό είναι από τα πιο ασυνήθιστα». Είπε και κάτι άλλο: «δεν έχω παίξει ποτέ μπροστά σε ένα τοίχο από κοινό (ήμασταν όλοι όρθιοι, δεν έχει συνηθίσει να παίζει σε αμφιθέατρο ο Γκρόλ με το κοινό σε τόσο μικρή απόσταση), μου αρέσει να βλέπω τα πρόσωπα την ώρα που παίζω». Ανέβασε τη μαμά του στη σκηνή, την κόρη του και έπειξε τύμπανα, παρουσίασε με πολύ ευχάριστο τρόπο τους συνεργάτες του, έπαιξε πάνω από δυο ώρες και αυτό ήταν κάτι πολύ εντυπωσιακό, ενώ στην αρχή οι φήμες έλεγαν ότι δε θα είναι ένα κανονικό σόου. Ήταν ένα πλήρες σόου, μάλιστα ο Γκρολ είπε «μας πήρε 22 χρόνια να βρεθούμε, να είστε σίγουροι ότι δε θα πάρει άλλα τόσα μέχρι την επόμενη συνάντησή μας γιατί θα είμαι 70 και δε θα είμαι το πιο ευχάριστο θέαμα».

Εμείς εδώ και λίγα χρόνια και λόγω της οικονομικής κρίσης δεν έχουμε τη δυνατότητα να νιώσουμε ότι είμαστε μέρος του παγκόσμιου συναυλιακούς γίγνεσθαι. Βλέπουμε ξανά και ξανά τα ίδια ονόματα. Το ότι είδαμε ένα συγκρότημα που ήταν λίγες ημέρες πριν στο Γκλάστονμπερι, σε όλα τα μεγάλα φεστιβάλ και θα ήταν αδύνατον να έρθει εδώ μας λέει κάτι. Φαντάζομαι ότι αν η συναυλία δεν είχε χρηματοδότηση δε θα μπορούσε να γίνει. Υπάρχει ένας όφελος, από την μια γιατί είδαμε ένα πολύ καυτό και ζωντανό, ένα πολύ επίκαιρο σχήμα, ανθρώπους που ταράζουν είτε με τα ντοκιμαντέρ, είτε με τις συναυλίες, είτε με τη μουσική τους τα νερά, και από την άλλη γιατί το Ηρώδειο είναι ένα μεγάλο δέλεαρ για τους καλλιτέχνες.Το Ηρώδειο είναι ένας μοναδικός χώρος παγκοσμίως, απόλυτο τοπόσημο για να ενταχθούν πάρα πολλά μεγάλα πράγματα και στον συναυλιακό και τον θεατρικό και το χορευτικό χώρο.

Θα ήθελα να κάνω και την εξής παρατήρηση: χθες στο Ηρώδειο είδαμε πολλούς τουρίστες, ανθρώπους που έφτασαν εδώ ακόμα και για την συναυλία αποκλειστικά. Είναι σημαντικό αυτό αν θέλουμε να μιλήσουμε και για πολιτιστικό τουρισμό. Επίσης πρέπει να καταλάβουμε ότι η πρακτική του να μην επιτρέπουμε την επικοινωνία ενός τέτοιου μνημείου σε ώρα συναυλιών είναι λάθος. Σήμερα έχει γεμίσει ο κόσμος βίντεο από τη χθεσινή βραδιά και φωτογραφίες που μας διαφημίζουν παγκοσμίως.



Ηλίας Φραγκούλης δ/ντής του Freecinema.gr

Παρακολουθώ εκδηλώσεις στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού εδώ και αρκετές δεκαετίες. Θα ήθελα να πηγαίνω πολύ συχνότερα, όμως το Φεστιβάλ Αθηνών δεν ταυτίζεται με την άποψή μου, ότι αυτός ο χώρος είναι ιδανικός για συναυλίες. Συναυλίες για κάθε είδος ακροατή. Χωρίς να είμαι πραγματικός fan του συγκροτήματος, αλλά σεβόμενος το rock 'n' roll και αναγνωρίζοντας την καταξίωση της μπάντας των Foo Fighters στην κατηγορία της, τολμώ να ομολογήσω ότι η χθεσινή τους εμφάνιση ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία… μέχρι δακρύων!

Για εμάς τους λίγο παλαιότερους, είχε μια «old-school» ποιότητα, ένθερμα συμμετοχική, που δεν χανόταν από τα λιγοστά κρούσματα θεατών με τα κινητά τηλέφωνα στο χέρι (αληθινή μάστιγα που καταστρέφει το νόημα ενός live, πλέον). Η αποθέωση από τον κόσμο, η βαρύτητα της αίσθησης του χώρου, ακόμη και η «παρασκηνιακή» μαγεία της κινηματογράφησης της χθεσινής συναυλίας, έκαναν τη βραδιά αξέχαστη για όλους μας. Επιπλέον, θεωρώ ότι αυτή η διοργάνωση θα γίνει το μεγαλύτερο «όπλο» προβολής της Ελλάδας στο εξωτερικό από εποχής των γυρισμάτων του φιλμ «Mamma Mia!». Εύχομαι το Φεστιβάλ Αθηνών να πάρει το μήνυμα και, επιτέλους, να ξυπνήσει συναυλιακά το Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Αυτός ο χώρος απαιτεί ζωντανούςθεατές! Που έχουν την ανάγκη να συγκινηθούν με τη μουσική που αγαπούν. Έχουμε «χάσει» το Λυκαβηττό. Ας κατακτήσουμε το Ηρώδειο!

Δείτε φωτογραφίες από τη συναυλία:














Οι καλύτερες προσφορές ξενοδοχείων στην Ελλάδα!Κάντε κλικ εδώ!
Subscribe to this Blog via Email :
Previous
Next Post »

TOP εβδομαδας