10 παραδοσιακές μπακαλοταβέρνες στις οποίες μοιάζει να έχει σταματήσει ο χρόνος - Ομορφα Ταξιδια
Ομορφα Ταξιδια

10 παραδοσιακές μπακαλοταβέρνες στις οποίες μοιάζει να έχει σταματήσει ο χρόνος








Τα τελευταία χρόνια έχουμε γεμίσει με εστιατόρια με προσεγμένα μενού και πολυβραβευμένους σεφ και έχουμε ξεχάσει την απλή ταβερνούλα της γειτονιάς, εκείνη που ποτέ δεν νοιάστηκε για το ντεκόρ της ή το στήσιμο του πιάτου, αλλά για το ποιοτικό και νόστιμο φαγητό. Αν και ξεχασμένα, αυτά τα ταβερνάκια ακόμα υπάρχουν για να σερβίρουν τους λάτρεις των απλών παραδοσιακών γεύσεων, εκείνων που δεν χρειάζονται ιδιαίτερες κοπές κρέατος για να εντυπωσιαστούν, αλλά φιλικό περιβάλλον και μεστές γεύσεις. Και η αλήθεια είναι ότι ένα κείμενο δεν μπορεί να τα χωρέσει όλα, γι’ αυτό θα επανέλθουμε με τη συνέχεια αυτού…



1. Δίπορτο
Εδώ για όλα αποφασίζει ο βασιλικότατος βασιλεύς, Μήτσος. Δεν θα παραγγείλεις. Λιγόλογος ο Ανέστης, νυν υπάλληλος και ενδεχομένως μελλοντικό αφεντικό, θα σου φέρει το φρέσκο ζυμωτό ψωμάκι, τη διάσημη ρεβιθάδα, γιαχνί με τα λαχανικά της κάθε εποχής, μοσχαρόσουπα, χόρτα ζεστά και λεμονάτα και μια μαγική χωριάτικη στην εποχή της, ό,τι μικρό ψαράκι διαθέτει η αγορά, μοσχαρόσουπα με κριθαράκι και σέλινο, τηγανητό μπακαλιάρο, φασολάδα. Η κλασική Ελλάδα πριν τον Τσελεμεντέ, μαγειρεμένη απαράλλακτα, ταβερνιάρικα και όχι σπιτικά-όπως έχουν γράψει πολλοί. Γεύση από πολύ παλιά, αληθινά, φρεσκότατα υλικά.

info
Σωκράτους 9 & Θεάτρου, Αθήνα, τηλ. 210 3211463.



2. Ίγγλις
Στα χέρια του Λάζαρου Λαζαρίδη, το Ίγγλις κατάφερε το ακατόρθωτο και όμως τόσο αυτονόητο: να διατηρήσει όλη την παλιά του αίγλη, την ίδια πατίνα, την ίδια αισθητική, το ίδιο άρωμα, τις φτηνές τιμές και ένα ολοκαίνουριο φαγητό, που στην καρδιά του δεν είναι παρά μια υπερ-νόστιμη ωδή στην παλιά ταβέρνα που συνεχίζει απαράλλαχτη τα γλέντια και την κοσμοπλημμύρα της ανανεώνοντας τις γενιές και τις ηλικίες.
Ο φούρνος μικροκυμάτων απαγορεύεται, η φωτιά μαγειρεύει τα πιο ονειρεμένα τσιγαριαστά χόρτα που έχουμε δοκιμάσει ποτέ, μια έκρηξη από φρέσκα μυρωδικά και λίγο ροζ πιπέρι κάτω από μια γενναιόδωρη μερίδα από καλαθάκι της Λήμνου που μαλακώνει από τη ζεστασιά τους, η μοσχαρίσια σπαλομπριζόλα ολόσωστα ψημένη με σκορδοβούτυρο ένα έπος από καλής ποιότητας. Ονειρεμένο κοκκινιστό με φλομάρι al dente και μπόλικη γραβιέρα, γευστικότατη καυτή φάβα, μια ποικιλία από όλα τα σπάνια άγρια μανιτάρια δένει με το απάκι και το ξερό ανθότυρο, το χοιρινό κότσι λιώνει στη γάστρα μαζί με τα λαχανικά του, η χοιρινή εδώ έχει την «άλλη» νοστιμιά μιας σταβλίσιας και την παρέα μιας σπαστής, ολόκληρης πατάτας. Νέα κουζίνα πάνω σε παλιά χνάρια, που τιμά το τοπικό προϊόν και στην εμφάνισή της θα σου θυμίσει το πιο δημιουργικό, πρωτοκλασάτο εστιατόριο.

info
Ηροδότου 32, Άνω Πόλη, Θεσσαλονίκη, τηλ. 231 3011967.



3. Αξιώτης
Ο Νίκος στο σέρβις, ο Χρήστος στις φωτιές, η γυναίκα του η Ευανθία στα μέσα-έξω. Από τα 31 βαρέλια που κάποτε γέμιζαν με τη συνταγή του παππού από την Απείρανθο, μπορεί πια να μη γεμίζουν όλα, όμως τα παιδιά φέρνουν ακόμη το μούστο από τα Μεσόγεια, φτιάχνουν τη δική τους ρετσίνα και το μπρούσκο, που ακόμη ψωνίζει μια γειτονιά που επιμένει “γειτονιά”. φρυγανισμένο, ζεστό ψωμάκι στο υπέροχο ελαιόλαδο από την Πελοπόννησο. Ιδανική χωριάτικη με ωραία φέτα και ντομάτα που “μιλάει”, χόρτα ζεστά, χωριάτικο λουκάνικο. Μπακαλιάρος με τραγανή κρούστα, από ολόκληρο το ψάρι όπως παλιά και όχι από τα μοντέρνα ξαλμυρισμένα φιλέτα, η σκορδαλιά βελούδινη, από πατάτα. Το μπιφτέκι αφράτο, γεμιστό και σπιτικό, με τον μαϊντανό του, και τρυφερό το παϊδάκι, λεπτοκομμένο. Και η πατάτα, ένα πολύ ψιλοκομμένο όνειρο, να τσιτσιρίζει ολόφρεσκη, καυτή, κατευθείαν από το τηγάνι. Ζουμερό κοτόπουλο παϊδάκι και χαλβάς του μπακάλη στο τελείωμα. Η κλασική συνταγή μιας κουζίνας που κρίνεται από την ποιότητα, που τιμά και σέβεται τον πελάτη στην ειλικρίνεια των καλών υλικών της. Οι νεωτερισμοί ας περιμένουν μέχρι αύριο…

info
Παπαρσένη 15, Πολύγωνο, Αθήνα, τηλ. 210 6459130 (Κυριακή κλειστά)



4. Ο Μανώλης
Σε όρους μαγειρικούς, μια οικογενειακή ταβέρνα που έχει καλό κρέας και σχάρα μαγκιώρα, έχει ολόφρεσκο ψαράκι, έχει και όλα τα μαγειρευτά της κάθε εποχής. Η Σπυριδούλα ανοίγει τραγανό, αλάδωτο, νόστιμο φύλλο για τις λεπτές, αξεπέραστες χορτόπιτες και κολοκυθόπιτες, τα μεσημέρια μαγειρεύει ρεβίθια στη γάστρα με κύμινο, σουπιές με σπανάκι, φάβα, εξαιρετική πολίτικη σαλάτα, γαύρο μαρινάτο, μοσχαράκι με αρακά και λοιπές κατσαρόλες της κάθε εποχής. Ο επί της σχάρας Μανώλης θα σου ψήσει άψογα τα κρεατικά, το ριγανάτο συκώτι και τη φιλεταρισμένη σαρδέλα, θα ευχαριστηθείς τραγανή τηγανητή πατάτα κομμένη στο χέρι. Στο τέλος δεν ξέρεις αν έχεις χορτάσει με το καλό φαγητό ή με κείνη την ατμόσφαιρα της οικειότητας, τα αστεία και τα καλαμπούρια που κυκλοφορούν στον αέρα, όταν σε υποδέχεται μια οικογένεια-σαν στο σπίτι της και όχι άλλη μια απρόσωπη επιχείρηση.

info
Σάμου 1, Πολύδροσο, τηλ. 210 6824342.



5. Σπύρος-Αντώνης
Κρασί ροζέ της ταβέρνας και, στην πρώτη παραγγελιά, οπωσδήποτε τα μαγικά σαλιγκάρια με τη μελωμένη, γλυκιά, πλουσιότατη σε κρεμμύδι ντοματένια σάλτσα, τα μπαχαρικά να μην προεξέχουν, ίσα ίσα υπαινικτικά πάνω στην μπουκιά που εκλιπαρεί για βούτες με το φρυγανισμένο, λαδοριγανάτο ψωμάκι. Κοκκινιστό όπως το ονειρεύεσαι, πλούσιο, τρυφερό, με αληθινές πατάτες, ντολμαδάκι σαν της μαμάς σου με λεμονάτη βουτυρόσαλτσα, η κατσαρόλα εδώ συναγωνίζεται την άπαιχτη σχάρα με το ζουμερό, βελούδινο συκώτι, το μπιφτέκι που δεν μακιγιάρεται με μυρωδικά αλλά προβάλλει το καλό του κρέας, παϊδάκι βελούδινο, λεπτοκομμένο και ψωμωμένο, συκωτάκια πουλιών τυλιχτά με μπέικον, και αμελέτητα – άμα είσαι τυχερός και σου λάχει! Η κλασική Ελλάδα, τίμια και ποιοτική, όπως θα έπρεπε να την πουλάμε στην Πλάκα, κλείνει την αυλαία με μια σπιτική καραμελέ που θα σου ξεφορμάρουν στο πιάτο.

info
Γαβριηλίδου 24, Άνω Πατήσια, τηλ. 210 2022358.



6. Η Γιαγιά-Ελισάβετ
Η γιαγιά Ελισάβετ αγαπήθηκε για την απλή, ολοζώντανη και ολόφρεσκη θαλασσινή της κουζίνα. Αυτό, ωστόσο, που την διαφοροποιεί από τους υπόλοιπους της ψαροπιάτσας στις Τζιτζιφιές, είναι οι ποντιακές σπεσιαλιτέ, σπιτικά πιλμένι και βαρένικι με καυτερή σάλτσα από κόκκινη πιπεριά και κοκκινιστά, ονειρεμένα ντολμαδάκια μέσα σε μαρουλόφυλλα και λαχανόφυλλα, που παρεμβάλλονται στις ψαρολιχουδιές.
Τραγανό κολοκυθάκι τηγανισμένο σε μπαστουνάκι, ζεστά παντζάρια και χόρτα, μια τεράστια φρεσκότατη σαλάτα με όλα τα λαχανικά του αγρού, τραγανοτηγανισμένος γαύρος και φρέσκο καλαμάρι, γεμάτα αχνιστά μύδια, θράψαλο γεμιστό με φέτα και ντομάτα και ό,τι έχει η ψαριά της ημέρας, μπακαλιαράκια, γόπες, μαρίδα, καβούρι, γαρίδες, καραβίδες και γυαλιστερές. Περιμένοντας το τέλος, για το καλό, αληθινό γιαούρτι με τα μαγικά, σπιτικά γλυκά από τα χεράκια της Γιαγιάς-Ελισάβετ.

info
Ξενοφώντος 179, Καλλιθέα, τηλ. 210 9428353



7. Το ουζερί του Λάκη
Πρόκειται για ένα κλασικό ουζερί, επακριβώς όπως ορίζει την έννοια η παράδοση μιας θαλασσινής τσιπουροποσίας. Με καλή κρητική ρακή και εξίσου καλό κρασί, που προμηθεύεται πάντα από τον ίδιο παραγωγό της Κορίνθου. Στον Γιώργο, θα αγαπήσεις πρώτα τον Γιώργο. Τη μετρημένη φιλικότητά του. Και ύστερα την προθήκη με το ψάρι. Μόνο ημέρας από την Κύμη και κατά προτίμηση μικρό και ταπεινό. Μπαρμπουνάκι, γαύρος, γαλέος, πεσκανδρίτσα. Όλα τραγανά στο τηγάνι, κρούστα κρύσταλλο, ούτε ίχνος λαδιού στο αποτύπωμα του πιάτου. Θα ξεκινήσεις με μεζεδάκια, άλλα κάθε μέρα, αναλόγως καιρού και ψαριάς. Θεϊκό αχνιστό σαλάχι, γαύρος μαρινάτος ισορροπημένα βελούδινος και ξιδάτος, ωραία φάβα, σπιτική τυροκαυτερή, σκουμπρί καπνιστό με μπόλικη ριγανίτσα, βραστή και πράσινη σαλάτα, χταποδάκι, θράψαλο ψητό, υπέροχα σαγανάκια με φρέσκια ντομάτα και φέτα. Μέχρι να φτάσεις στο δεύτερο καραφάκι, θα έχεις συστηθεί με τη δύναμη της κουζίνας, ή αλλιώς, την Άννα, τη γυναίκα του Γιώργου, εξπέρ στην εξπρές, όσο πατάει η γάτα-δημιουργική ψαρομαγειρική: σουπιά με μακαρόνια που βράζουν στο μελάνι της, λινγκουίνι με ρέγγα, αμύγδαλα, τριμμένο τυράκι και ροζ πιπέρι, γόνος καλαμαράκι σοτέ με πράσο και φρέσκο κρεμμυδάκι, μουσακάς σαρδέλα, μια πρωτότυπη ιδέα όπου μέσα στο καλαθάκι μιας κριθαροκουλούρας φωλιάζει μελιτζάνα, πατάτα, φρέσκια σάλτσα ντομάτας και η σαρδέλα.

info
Ελπίδος 16, Πλ. Βικτωρίας, τηλ. 210 8213776. Κόστος: €15-20.
Κυριακή μόνο μεσημέρι



8. Ειδικόν
Σε ένα μέρος όπου από το 1923 έχουν αλλάξει μόνο οι χαρτοπετσέτες και η γειτονιά, πηγαίνεις λίγο όπως θα πήγαινες στην εκκλησία. Σε σπρώχνει εκεί ό,τι και στη θρησκεία. Η ψευδαίσθηση μιας προσωρινής αθανασίας, όσο κρατάει μια ομελέτα με κορνμπιφ, μια ζεστή «παντρεμένη» φάβα, ένα τηγανητό λουκάνικο, μια καράφα παλιά ρετσίνα. Αφού ο κυρ-Αποστόλης τηγανίζει ακόμη πατάτες πίσω από τον πάγκο και σκοπεύει να τις τηγανίζει και τον επόμενο μήνα, παίρνεις κι εσύ αυθόρμητα μια παράταση. Τα μέρη που επιμένουν στο χρόνο είναι ένα κομμάτι αιωνιότητας. Επιστρέφεις ξανά και ξανά για να μη χαθούν. Στην ουσία για να μη χάσεις εσύ τον κόσμο όπως τον ήξερες. Ακόμα κι αν δεν τραγουδάνε τα αγαπημένα σου τραγούδια, είναι από μόνα τους το τραγούδι της ζωής που επιμένει.

info
Ψαρρών 38 & Σαλαμίνος, Ταμπούρια, τηλ. 210 4612674. Τιμές: γύρω στα 10 ευρώ το άτομο. Ανοιχτά κάθε μέρα από τις 11.30-23.00, εκτός Κυριακής.



9. Καραβίτης
Εκεί θα πας για τα ζεστά βραστά χόρτα, την τυρόπιτα, τα τραγανά τηγανητά κολοκυθάκια, για το δημοφιλέστατο, ολοτράγανο απέξω και βελούδινο στο εσωτερικό του, αρωματικό κεφτεδάκι. Αθάνατο πιάτο το σταμνάκι, που σου αναποδογυρίζει στο πιάτο ο σερβιτόρος, λιωμένο κεφαλοτύρι από κάτω, πάνω του ένα λουκούμι κοκκινιστό μοσχαράκι και μαζί, αληθινές τηγανητές πατάτες. Γιατί ο Καραβίτης έχει καλό χασάπη. Κι αυτό θα το διαπιστώσεις και στο γεμιστό μπιφτέκι αλλά και στο λεπτό, σχεδόν γαλλικής κοπής παϊδάκι, με το ελάχιστο, ροδοψημένο λιπάκι. Και, για το τέλος, όπως αρμόζει σε κάθε κουτούκι, ζεστός σιμιγδαλένιος χαλβάς.

info
Παυσανίου & Αρκτίνου, πλ. Προσκόπων, Παγκράτι, τηλ. 210 7215155



10. Κληματαριά
Είναι σκέτη απόλαυση τα μεσημέρια, όταν, μετά από μια μεγάλη βόλτα στο κέντρο, νιώθεις να βυθίζεσαι στη δροσερή στοά του παλιού αθηναϊκού κόσμου, σαν να παίζει, ξαφνικά, η ζωή σου σε άλλη ταινία. Διόλου παράξενο που την περιλαμβάνουν όλα τα γαστρονομικά tours στο πρόγραμμά τους. Το μάθημα μαγειρικής είναι μόνο η αφορμή για ένα ταξίδι στο όνειρο, που σου σερβίρει ακόμη το σπιτικό, ζυμωτό ψωμί τους στο κλασικό τσίγκινο δισκάκι. Κρεμμυδόπιτα με τη δροσιά του δυόσμου και τη γλύκα του κρεμμυδιού, σπανακόπιτα, σαγανάκι με κεφαλοτύρι, πατάτες φούρνου, κόκορας κοκκινιστός με πουρέ, χοιρινό κότσι και κατσικάκι στη γάστρα, που λιώνουν-λουκούμι στο στόμα-, χοιρινό μαγειρεμένο με κάρυ και σερβιρισμένο με ρύζι, είναι περίπου όσα θα δοκιμάσεις στην Κληματαριά. Και φυσικά, κλασικό χαλβά για το τέλος -της νύχτας- ως εκεί που κρατάνε οι χοροί.

info
Πλ. Θεάτρου 2, Αθήνα, τηλ. 210 3216629

[olivemagazine]

Οι καλύτερες προσφορές ξενοδοχείων στην Ελλάδα!Κάντε κλικ εδώ!
Subscribe to this Blog via Email :
Previous
Next Post »

TOP εβδομαδας