Τα φρέσκα βότανα αποτελούν ένα υπέροχο συστατικό στην κουζίνα μας. Πέρα από τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες, αναμφισβήτητα προσθέτουν γεύση στα φαγητά της κατσαρόλας και στα καθημερινά πιάτα μας.
Όμως, το κύριο πρόβλημα που έχουμε με τα φρέσκα βότανα είναι η διατήρησή τους.
Τα φρέσκα βότανα χαλάνε μέσα σε σύντομο διάστημα, εκτός κι αν έχουμε ένα μέρος στον κήπο μας γεμάτο θυμάρι, μέντα, βασιλικό ή δεντρολίβανο.
Μην τα πετάτε. Στο σημερινό άρθρο θέλουμε να προτείνουμε μια φανταστική ιδέα. Αν καταψύξετε τα αγαπημένα σας βότανα μέσα σε λίγο ελαιόλαδο, θα έχετε ένα εξαιρετικό συστατικό για την κουζίνα σας.
Παρακάτω θα σας εξηγήσουμε πώς να εφαρμόσετε αυτή την ιδέα και θα σας μιλήσουμε για τις ωφέλειες που μπορεί να έχει για σας. Πρόκειται για μια πολύ χρήσιμη ιδέα που μπορείτε να χρησιμοποιείτε καθημερινά!
Αν καταψύξω τα φρέσκα μου βότανα, θα χάσουν τις ωφέλειές τους;
Είναι ξεκάθαρο ότι τα περισσότερα φυτά και λαχανικά διατηρούν μεγαλύτερο μέρος της διατροφικής αξίας τους αν τα καταναλώνουμε όταν είναι φρέσκα.
Διαβάστε επίσης το άρθρο: 6 βότανα για να προστατεύσετε το συκώτι σας.
Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί τρόποι να καταναλώσετε τα αρωματικά βότανα οι οποίοι αποτρέπουν την απώλεια της διατροφικής τους αξίας.
Μπορούμε να καταναλώνουμε αρωματικά βότανα (π.χ., ρίγανη, βασιλικό) σε αποξηραμένη μορφή.
Τα αιθέρια έλαια αποτελούν έναν άλλο θαυμάσιο τρόπο για να τα αξιοποιήσουμε.
Επίσης ο συνδυασμός τους με ελαιόλαδο μπορεί να αυξήσει τη διατροφική τους αξία.
Η κατάψυξή τους δεν μεταβάλλει καθόλου τη σύστασή τους ή την αρχική διατροφική αξία τους.
Μπορεί το ελαιόλαδο να καταψυχθεί;
Πρόκειται για ένα άλλο ερώτημα που πολλοί από μας θέτουμε. Λοιπόν, η απάντηση είναι ότι το ελαιόλαδο μπορεί όντως να καταψυχθεί χωρίς να μεταβληθεί η διατροφική του αξία.
Ωστόσο θα πρέπει να θυμάστε ότι, όταν το ελαιόλαδο αποψυχθεί, πρέπει να καταναλωθεί την ίδια μέρα.
Αν βάλετε το ελαιόλαδο που έχει ήδη αποψυχθεί στο ψυγείο, το καταψύξετε ή το αφήσετε εκτός ψυγείου για να το καταναλώσετε κάποια άλλη μέρα, δεν θα είναι πλέον φαγώσιμο ούτε υγιεινό.
Το ελαιόλαδο αποτελείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από ολεϊκό οξύ και αρχίζει να πήζει στους 4ºC.
Στους 0ºC αρχίζουν να σχηματίζονται μικροί σβώλοι.
Πρόκειται για μια εντελώς φυσική διαδικασία που δεν εμπεριέχει κινδύνους.
Η κατάψυξη δεν επηρεάζει τη σύστασή του: το ελαιόλαδο διατηρεί τα απαραίτητα λιπαρά οξέα Ωμέγα-3 και τις υπέροχες αντιοξειδωτικές ουσίες του σε τέλεια κατάσταση.
Οι ωφέλειες της κατάψυξης φρέσκων βοτάνων με ελαιόλαδο
Η κατάψυξη είναι μια απλή, υγιεινή και αποτελεσματική διαδικασία για τη διατήρηση της διατροφικής αξίας τόσο του ελαιόλαδου όσο και των αρωματικών βοτάνων.
Αν δεν έχετε πειστεί ακόμα, τότε δώστε προσοχή σε όλα όσα μπορεί να κάνει αυτό το «κόλπο» για την υγεία σας:
Πρόκειται για μια φυσική μέθοδο αδυνατίσματος. Τα υγιεινά λιπαρά και τα αιθέρια έλαια μας χορταίνουν και μας βοηθούν να χωνέψουμε το φαγητό μας.
Το ελαιόλαδο σε συνδυασμό με το δεντρολίβανο έχει αντιφλεγμονώδη δράση, κάτι θαυμάσιο ενάντια στον πόνο που προκαλεί η αρθρίτιδα.
Επιπλέον, ο συνδυασμός του ελαιόλαδου με το φασκόμηλο βοηθάει στην αντιμετώπιση των πόνων της περιόδου.
Το ελαιόλαδο αναμεμειγμένο με αρωματικά βότανα όπως ο βασιλικός, το θυμάρι ή το δεντρολίβανο μας βοηθάει να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό σύστημα.
Αν υποφέρετε από δυσπεψία, τυμπανισμό ή καούρα, δοκιμάστε να συνδυάσετε το ελαιόλαδο με μέντα. Θα έχετε ένα γευστικό και εξαιρετικό αποτέλεσμα.
Πώς να καταψύξετε φρέσκα βότανα με ελαιόλαδο
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να επιλέξετε τα πιο κατάλληλα φρέσκα βότανα. Το χαμομήλι ή η πικραλίδα δεν δίνουν καλά αποτελέσματα.
Τα πιο δυνατά βότανα με μεγαλύτερη αντιοξειδωτική ισχύ καταψύχονται καλύτερα. Για παράδειγμα, παρακάτω προτείνουμε μερικά βότανα καθώς και όλα όσα θα χρειαστείτε για να τα καταψύξετε με ελαιόλαδο.
Τι χρειάζεστε
Δεντρολίβανο
Θυμάρι
Ρίγανη
Δυόσμο
Φασκόμηλο
Μάραθο
Μια παγοθήκη
Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο (για να γεμίσετε την παγοθήκη)
Πλαστικό περιτύλιγμα
Τι πρέπει να κάνετε
Μόλις έχετε επιλέξει τα φρέσκα σας βότανα, πλύντε τα καλά και κόψτε τα σε μικρά κομμάτια. Η ιδέα είναι να χωράνε σε μία θέση της παγοθήκης.
Έπειτα τοποθετήστε τα στις θέσεις της παγοθήκης.
Μόλις τοποθετήσετε όλα τα βότανα στην παγοθήκη, ρίξτε από πάνω το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Είναι πολύ εύκολο.
Στη συνέχεια καλύψτε την παγοθήκη με το πλαστικό περιτύλιγμα, επειδή έτσι τα βότανα θα διατηρηθούν καλύτερα. Τέλος, βάλτε την παγοθήκη στην κατάψυξη.
Την επόμενη μέρα τα παγάκια σας με βότανα και ελαιόλαδο θα πρέπει να είναι έτοιμα. Χρησιμοποιήστε τη μαγειρική φαντασία σας και αξιοποιήστε αυτή την υπέροχη ιδέα με τη μεγάλη διατροφική αξία.
Χρησιμοποιήστε αυτά τα παγάκια βοτάνων σε φαγητά της κατσαρόλας, πουρέδες, σούπες, ή αφήστε ένα παγάκι να λιώσει πάνω σε μια φέτα ψωμί για το πρωινό σας.