Στη Μεσσηνία, οι Φράγκοι, (όπως και πολλοί άλλοι κατακτητές), μας άφησαν στο περασμά τους, την πολιτιστική και πολιτισμική τους κληρονομιά, που μέχρι και τις ημέρες μας η συστηματική καταγραφή, διάσωση, ανάδειξη και προβολή δεν έχει γίνει , τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, και ειδικά για τα κάστρα και τους ναούς.
Η Βαλύρα αποτελεί την ιστορική συνέχεια της Ομηρικής Μεσσήνης,της πόλης των Ποδαλείριου και Μαχάονα υιών Ασκληπιού (ιατρών),ηγεμόνων και ηγετών της Μεσσηνιακής Ιθώμης στην εκστρατεία της Τροίας με 30 καράβια στρατό.Η Βαλύρα της Ιθώμης κ! η Βαλύρα της Ανδόρας φέρουν τη σφραγίδα των αρχαίων Θρακών.Οι έννοιες Βαλύρα κ! Θάμυρις έχουν σχέση με τον ήχο που παράγει το νερό καθώς τρέχει στην κοίτη του ποταμού.Η κάθοδος των Δωριέων στη Μεσσηνία,σηματοδότησε την φυγή σημαντικού μέρους των κατοίκων της και την δημιουργία της Ιθώμης της Θεσσαλίας.
ΝΕΔΑ ΠΟΤΑΜΟΣ
Το περπάτημα κατά μήκος του ποταμού ή έστω μικρού τμήματός του σας υπόσχεται εντυπωσιακούς καταρράκτες, ανήλιαγα φαράγγια και κολυμπήθρες με βαθιά γαλαζοπράσινα νερά. Κάπου στη μέση της διαδρομής του, το ποτάμι χάνεται για λίγο μέσα σε φυσική σήραγγα, όπου γυροπετούν εκατοντάδες νυχτερίδες. Στις παλιές διαβάσεις του ποταμού σώζονται πέτρινα γεφύρια και μερικοί νερόμυλοι που αξιοποιούσαν τη δύναμη των νερών του. Οι καταρράκτες, οι μεγάλοι άσπροι βράχοι και το οικοσύστημα της περιοχής συμπληρώνουν την πλούσια βλάστησή.