Το σπουδαιότερο θρησκευτικό προσκύνημα στο Δήμο Υπάτης.
Βρίσκεται 7 χλμ δυτικά της Υπάτης στις βορειοδυτικές πλαγιές της Οίτης σε υψόμετρο 600μ. Η μονή κτίστηκε ανάμεσα στον 14ο και 15ο αιώνα. Το μεγαλοπρεπές καθολικό της καταστράφηκε από τους Τούρκους του Δράμαλη το 1822, με αποτέλεσμα να σώζονται λίγες μόνο τοιχογραφίες.
Στη μονή που βρίσκεται σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον λειτουργεί εκτροφείο θηραμάτων και μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Οίτης.
εισοδος του χωριου Καστανιά
Ένα από τα ορεινότερα χωριά του Δήμου Υπάτης, η Καστανιά αποτελεί την είσοδο προς τον Εθνικό Δρυμό της Οίτης.
Με πανοραμική θέα στη κοιλάδα του Σπερχειού Ποταμού και τον κάμπο της Λαμίας, προσφέρεται για διακοπές τόσο το καλοκαίρι όσο και τον χειμώνα.
Στο δημοτικό διαμέρισμα της Καστανιάς ανήκει και ο οικισμός Καπνοχώρι.
Μια πολύ όμορφη και εύκολη διαδρομή, στην κορφή του Πετρωτού, που προσφέρει την ωραιότερη θέα προς τον κάμπο του Σπερχειού, την Υπάτη και το Βελούχι στα δυτικά.
Η διαδρομή με μικρή υψομετρική διαφορά, ειδικά στο πρώτο τμήμα μέχρι το εκκλησάκι του Αγ. Αθανασίου, περνά από μικρά ρέματα και τον χείμαρρο Ξηριά, που είναι πνιγμένα σε πυκνά πλατανοδάση.
Η διαδρομή εύκολη, λίγο ανηφορική στο τέλος, προσφέρεται για όλες τις κατηγορίες πεζοπόρων.
Στο εκκλησάκι του Αγ. Αθανασίου με την πλούσια πηγή του, μπορεί κανείς να περάσει μια ευχάριστη μέρα. Η πλάκα στην κρήνη γράφει "εδώ που λαλούν οι πέρδικες και παίζουν τα τρυγόνια, βρύση στ΄ αδέλφια μου Γιώργο και Σπύρο έστησα για να δροσίζει αιώνια"!
Η όμορφη αυτή διαδρομή από το χωριό Καστανιά στην κορυφή του Πετρωτού μπορεί να πραγματοποιηθεί όλο το χρόνο και απευθύνεται σε όλους καθώς δεν παρουσιάζει καμία ιδιαίτερη δυσκολία. Ελαφρύς εξοπλισμός και ένα απλό παπoύτσι trekking είναι τα μόνα που χρειάζονται.
Η πλατεία της Καστανιάς με την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου.
Καστανιά. Η περιοχή της Οίτης είναι ανακηρυγμένος Εθνικός δρυμός και είναι από τους ομορφότερους της Ελλάδας. Είναι κατάφυτη από έλατα που ανήκουν στο είδος της κεφαλληνιακής ελάτης. Επίσης υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από πλατύφυλλα, όπως πλατάνια, σφενδάμια, προύνοι,ιτιές κλπ. Στην βόρεια πλευρά του βουνού συναντάται και μία μικρή συστάδα από μαυρόπευκα, είδος αρκετά σπάνιο για την νότια Ελλάδα. Σε χαμηλότερα υψόμετρα υπάρχουν πυκνοί θαμνώνες από σκληρόφυλλα είδη, όπως πουρνάρι, αριά, κουμαριά, πικροδάφνη κλπ. ενώ σε μεγάλα υψόμετρα υπάρχει πλούσια υποαλπική βλάστηση. Φυλλοβόλες βελανιδιές συναντώνται σε υψόμετρο γύρω στα 800 μέτρα. Η πανίδα της Οίτης είναι πλούσια και περιλαμβάνει ευρέως διαδεδομένα είδη, καθώς και μικρούς πληθυσμούς λύκου, αγριόγιδου και ζαρκαδιού. Από το 2003 αναφέρεται η σποραδική παρουσία αρκούδας.
ποταμός Ξηριάς,
Το πολιτιστικό Κέντρο Της Καστανιάς
Η χιονισμένη μα γραφική Καστανιά
Ηλιοβασίλεμα