Κομπόστ λίπασμα από τα φύκια
Κομπόστ λίπασμα από τα φύκια της θάλασσας παράγεται για τρίτη χρονιά φέτος στην Κυπαρισσία. Τα φύκια, που μαζεύονται κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες από την παραλία της πόλης αλλά και τις κοντινές, μετά από μια κατάλληλη επεξεργασία στην οποία υπόκεινται, μετατρέπονται σε κομπόστ λίπασμα το οποίο διατίθεται στην αγορά από εταιρεία που έχει αναλάβει τη συγκεκριμένη διαδικασία.
Ηδη το εγχείρημα αυτό πραγματοποιείται εδώ και δύο χρόνια στην περιοχή, καθώς τα φύκια που βγάζει η θάλασσα στις παραλίες ήταν ένα πραγματικό πρόβλημα. Ετσι, παλιότερα μάζευαν τα φύκια και τα πέταγαν, πλέον τα μαζεύουν και τα μετατρέπουν σε ένα χρήσιμο υλικό.Φέτος η συγκέντρωσή τους έχει γίνει σε ένα χώρο που έχει αγοραστεί δίπλα ακριβώς από τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού. Εκεί αυτό θα υποστούν επεξεργασία και στην συνέχεια θα σταλθούν για συσκευασία. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η επεξεργασία αυτή είναι εντελώς φιλική προς το περιβάλλον. Βέβαια, το ζητούμενο είναι -όπως έχει επισημανθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο- τα φύκια να μαζεύονται καθ‘ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, αν είναι δυνατόν.πηγή:Ελευθερία
Πιθανά πλεονεκτήματα για την υγεία
Τα φύκια χρησιμοποιούνται εκτενώς στην Κινέζικη ιατρική, αλλά στη Δύση παραμένουν στο μεγαλύτερο βαθμό ανεξερεύνητα ως θεραπευτικοί παράγοντες. Προκαταρκτικές έρευνες δείχνουν ότι συγκεκριμένοι πολυσακχαρίτες, γνωστοί ως φυκοϊδάνες, χαρακτηριστικοί των καστανών φυκιών, όπως το kombu και το wakame, μπορεί να παρουσιάζουν αντικαρκινικές ιδιότητες.5 Παρ’ όλα αυτά, οι παραπάνω ουσίες δεν έχουν ακόμα δοκιμαστεί σε ανθρώπους, ώστε να ελεγχθούν τα δυνητικά τους οφέλη στην υγεία των ανθρώπων. Οι ίνες των φυκιών έχουν ευεργετικές επιδράσεις στο πεπτικό σύστημα και στον μεταβολισμό των λιπιδίων. Παρουσιάζουν, επίσης, αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δραστηριότητα, αλλά και πάλι αναμένεται ο έλεγχός τους στον άνθρωπο.«Πηγή θρεπτικών στοιχείων»:
Καθώς τα φύκια απορροφούν ανόργανα στοιχεία από τη θάλασσα, είναι πλούσια σε πολλά ανόργανα στοιχεία και ιχνοστοιχεία. Το ασβέστιο και ο σίδηρος τείνουν να συσσωρεύονται σε μεγαλύτερες ποσότητες στα φύκια απ΄ότι στα γήινα φυτά. Τέλος, το συχνά υψηλό περιεχόμενο των φυκιών σε νάτριο θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη από τα άτομα που πρέπει να προσέχουν την πρόσληψη άλατος.
«Αναδόμηση κυττάρων»:
Είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία, με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στην οξυγόνωση και την αναδόμηση των κυττάρων. Η σύγχρονη κοσμετολογία χρησιμοποιεί τα δραστικά συστατικά τους σε προϊόντα αντιγήρανσης. Επίσης τα κόκκινα φύκια έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση Τα κύρια είδη φυκιών για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας είναι γνωστά ως Bladderwrack και κάποια φύκια του Ατλαντικού. Αυτά τα δύο είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα και ως εκ τούτου προσιτά στην αγορά. Περιέχουν πολλά πολύτιμα συστατικά για παράδειγμα προλίνη, ιώδιο, lycine, μεταλλικά άλατα και βόειο κολλαγόνο. Οι χημικές ουσίες που περιέχονται στα φύκια διεισδύουν στο δέρμα και προκαλούν αύξηση του επιπέδου υγρασίας και ενυδάτωσης, που αυτό συνεπάγεται καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και όχι κατακράτηση υγρών οπότε μειώνουν και την κυτταρίτιδα.
Δάσος από φύκια, Καλιφόρνια/Η.Π.Α.
Φωτογράφος: Ian Shive, Tandem
Ένα δάσος από φύκια υψώνεται κοντά στο νησί Anacapa, που ανήκει στο σύμπλεγμα των νησιών Channel, της Καλιφόρνια. Το Εθνικό Πάρκο στο οποίο εντάσσονται τα πέντε νησιά που το αποτελούν, είναι καταφύγιο για θαλάσσια λιοντάρια και φάλαινες γκρίζες, λευκές και humpback.