Η Δράμα είναι η πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού της ανατολικής Μακεδονίας. Πρόκειται για πόλη με μακραίωνη ιστορία, καθώς η περιοχή της κατοικήθηκε ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους. Η ετυμολογία της λέξης προέρχεται από το «Υδράμα»-«Δύραμα» λόγω της αφθονίας των νερών που αναβλύζουν στην περιοχή
Βυζαντινά τείχη στην πόλη της Δράμας
Ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους, στην περιοχή Δράμας φαίνεται πως κατοικήθηκε ο οικισμός Αρκαδικού. Προς το τέλος των κλασικών ή στις αρχές της ελληνιστικών χρόνων (τέλη τετάρτου ή αρχές τρίτου αιώνα π.Χ.) στη θέση της Δράμας δημιουργήθηκε πολίχνη, οι κάτοικοι της οποίας καλλιεργούσαν την άμπελο και λάτρευαν τον θεό Διόνυσο, σε ιδιαίτερο ιερό. Η πολίχνη παρέμεινε δραστήρια και κατά τους ρωμαϊκούς και τους βυζαντινούς χρόνους. Καταλήφθηκε από τους Οθωμανούς το 1371 (ή το 1383). Το 1530 είχε 143 χριστιανικά και 96 μουσουλμανικά νοικοκυριά. Στην επανάσταση του 1821 οι Δραμινοί προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στον εθνικό αγώνα, παρά τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκονταν, καθώς η Δράμα αποτελούσε στρατιωτικό κέντρο των Οθωμανών στη νότια Βαλκανική.
Η ετυμολογία της λέξης προέρχεται από το «Υδράμα»-«Δύραμα» λόγω της αφθονίας των νερών που αναβλύζουν στην περιοχή
Το Σπήλαιο των Πηγών Αγγίτη
καλλιέργεια κρασιου στην Δράμα
πηγές Αγ.Βαρβάρας,
Στην πόλη της Δράμας αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε τις πηγές της Αγίας Βαρβάρας, με άφθονο πράσινο και τρεχούμενα νερά, το Τουριστικό Περίπτερο στο λόφο Κορύλοβο με μαγευτική θέα, τις πηγές Μυλοποτάμου, το χωριό Φωτόλιβος, τις καπναποθήκες στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας, τα νεοκλασικά αρχοντικά και τα νεοκλασικά κτίρια των Παλαιών Εκπαιδευτηρίων.
Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό και το Εκκλησιαστικό Μουσείο. Κάθε χρόνο στα τέλη Ιουνίου - αρχές Ιουλίου πραγματοποιούνται τα "Ελευθέρια", πολιτιστικές εκδηλώσεις, σε ανάμνηση της απελευθέρωσης της πόλης την 1η Ιουνίου 1913 και τον Σεπτέμβριο πραγματοποιείται Ελληνικό και Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους.