Η Αθήνα (Ἀθῆναι στα αρχαία ελληνικά και την καθαρεύουσα) είναι η πρωτεύουσα της Ελλάδας. Επίσης είναι η έδρα της Περιφέρειας Αττικής. Βρίσκεται στη Στερεά (Κεντρική) Ελλάδα και αποτελεί εύρωστο οικονομικό, πολιτιστικό και διοικητικό κέντρο της χώρας. Πήρε το όνομά της από τη θεά Αθηνά που ήταν και η προστάτιδά της. Η Αθήνα σήμερα είναι μία σύγχρονη πόλη αλλά και διάσημη, καθώς στην αρχαιότητα ήταν πανίσχυρη πόλη-κράτος και σημαντικότατο κέντρο πολιτισμού· θεωρείται η ιστορικότερη πόλη της Ευρώπης μαζί με τη Ρώμη. Είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για τα ιστορικά της μνημεία που διασώθηκαν,έστω και μερικώς, στο πέρασμα των αιώνων.
Κατά την μυθολογία λέγεται ότι η πόλη έχει το όνομα της θεάς Αθηνάς, μετά από τον αγώνα της με τον θεό της θάλασσας Ποσειδώνα για να αναδειχθεί το καλύτερο δώρο, που είχε καθένας για την πόλη. Συγκεκριμένα ο πρώτος βασιλιάς της Αθήνας Κέκροπας, ο οποίος ήταν μισός άνθρωπος και μισός φίδι, έπρεπε να αποφασίσει ποιος θα ήταν ο προστάτης της πόλης. Οι δύο θεοί Ποσειδώνας και Αθηνά θα έκαναν από ένα δώρο στον Κέκροπα και όποιος έκανε το καλύτερο, αυτός θα γινόταν προστάτης. Εμφανίστηκαν και οι δύο μπροστά στον Κέκροπα και πρώτος ο Ποσειδώνας χτύπησε την τρίαινά του στο έδαφος και εμφανίστηκε ένα ρυάκι με γάργαρο νερό. Μετά η Αθηνά χτύπησε το δόρυ της στο έδαφος και εμφανίστηκε μια μικρή ελιά. Ο Κέκροπας παραξενεύτηκε αλλά και εντυπωσιάστηκε από το δώρο της Αθηνάς και αποφάσισε να διαλέξει το δώρο της και αυτήν ως προστάτιδα της πόλης. Έτσι πήρε η Αθήνα το όνομά της
Το Ερέχθειο
Η ίδρυση της Αθήνας χάνεται στην αχλύ του μύθου, καθώς είναι γενικά αποδεκτό ότι προϋπήρχε της Μυκηναϊκής Εποχής. Είναι γνωστό ότι πράγματι υπήρχαν προϊστορικά πολίσματα στην Αττική, αλλά από πότε ακριβώς πρωτοχρησιμοποιήθηκε για ένα τουλάχιστον από αυτά το όνομα «Αθήνα» είναι άγνωστο.
Σύμφωνα με τον Πλάτωνα, στον Τίμαιο, Αιγύπτιοι ιερείς της Ίσιδος αποκάλυψαν στον Σόλωνα που τους επισκέφτηκε ότι, σύμφωνα με τα αρχεία τους, υπήρχε πόλη ακμάζουσα με το όνομα «Αθήνα» πριν από το 9600 π.Χ. Φυσικά η ακρίβεια της αναφοράς αμφισβητείται, όπως και ο υπολογισμός του έτους, αλλά ελλείψει ακριβέστερων στοιχείων και αναφορών, διατηρεί κάποια ενδεικτική αξία.
πλατεια συνταγματος
Ο "χρυσός αιώνας" της Αθηναϊκής Δημοκρατίας εκτυλίσσεται μπροστά σας τον 5ο αιώνα π.Χ., λίγο μετά με την ανάληψη της αρχηγίας των δημοκρατικών από τον Περικλή (490-429 π.Χ) και τη λήξη του Πρώτου Πελοποννησιακού Πολέμου. Τότε χτίστηκαν τα μνημεία της Ακρόπολης. Μία εποχή που αν ζούσατε θα γνωρίζατε από κοντά το Σωκράτη, τους Σοφιστές, αλλά και τους τρεις μεγάλους άντρες που κάθε καλοκαίρι συνωστίζεστε στα ταμεία του Φεστιβάλ Αθηνών, καθώς και σε αυτά του αρχαίου θεάτρου της Επιδαύρου για να παρακολουθήσετε ένα έργο τους
Η Αθήνα διαθέτει μερικά από τα σημαντικότερα μουσεία στον κόσμο, όπως το ολοκαίνουργιο μουσείο της Ακρόπολης και το Εθνικό αρχαιολογικό μουσείο.
Η παλια Βουλη
Η σύγχρονη πόλη της Αθήνας αποτελείται από την συνένωση πολλών μικρότερων πόλεων και χωριών που επεκτάθηκαν για να συνθέσουν μία μεγάλη ενιαία πόλη· η επέκταση αυτή συνέβη τον 20ό αιώνα. Το πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας αποτελείται από 35 δήμους και τρεις κοινότητες, ο μεγαλύτερος των οποίων είναι ο Δήμος Αθηναίων με 664.046 κατοίκους (απογραφή 2011).
Η πιο παλιά συνοικία της Αθήνας, η Πλάκα, χαρακτηρίζεται από μνημεία όλων των εποχών που δείχνουν ότι εδώ χτυπάει η καρδιά της πόλης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα: Πολλές μικρές εκκλησίες, αλλά και ένα τζαμί, ένα χαμάμ και το πρώτο πανεπιστήμιο της Ελλάδας, χωρίς να λείπει και η ρωμαϊκή αγορά, συνθέτουν το πολιτιστικό μωσαϊκό της πόλης. Και μετά την περιήγηση στα στενά της, ένα ποτήρι κρασί σε κάποιο από τα πολλά ταβερνάκια κάτω από την Ακρόπολη!
Τρεις λόφοι με πολιτική σημασία: Άρειος Πάγος, ο λόφος της δικαιοσύνης. Πνύκα, ο λόφος της Δημοκρατίας και στους πρόποδες ο Λουμπαρδιάρδης, με διακόσμηση Πικιώνη. Τον τρίτο, των Μουσών, διάλεξαν οι Αθηναίοι για να τιμήσουν τον ευεργέτη τους, Φιλόπαππο. Στον τέταρτο δεσπόζει το Αστεροσκοπείο – ένας περίπατος ανάμεσα σε δέντρα με ενδιαφέρουσα θέα πρωί και βράδυ.
Στο τμήμα της Πλάκας προς την Ακρόπολη υπάρχουν τα Αναφιώτικα. Πρόκειται για μια συνοικία σε κυκλαδίτικο ρυθμό, που κατασκευάστηκε από Αναφιώτες οικοδόμους, οι οποίοι, στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, αναζητούσαν μια συνοικία να κτίσουν τα σπίτια τους, αφού στην υπόλοιπη Αθήνα το κόστος ενοικίασης ή αγοράς γης ήταν ακριβό γι' αυτούς. Παρόμοιες περιοχές, στις οποίες οι εσωτερικοί μετανάστες μετέφεραν την αρχιτεκτονική του τόπου καταγωγής τους, υπήρξαν και αλλού στην Αθήνα, αλλά δεν κατάφεραν να επιβιώσουν από την οικοδομική αναμόρφωση στο πέρασμα των χρόνων. Στην Πλακα ζούσε και εργαζόταν ο καλλιτέχνης Γιώργος Σαββάκης.
από επάνω αριστερά: ο βράχος της Ακρόπολης, δείγματα αρχιτεκτονικής, το μνημείο των Αέρηδων
Μια ολόκληρη εποχή ζωντανεύει μπροστά στα μάτια των επισκεπτών που σεργιανίζουν στα σοκάκια και στα πλακόστρωτα καλντερίμια της περιοχής. Παραδοσιακά διώροφα, που η είσοδός τους κοσμείται με γλάστρες και λουλούδια πολύχρωμα συνθέτουν μια εικόνα που παραπέμπει σε εξοχή. Κι όμως, τα πολυσύχναστα στενά με τα εμπορικά καταστήματα στα οποία θα βρείτε είδη δώρων, είδη λαϊκής τέχνης, αντίγραφα αρχαιοτήτων και σουβενίρ που αναπαριστούν εικόνες χαρακτηριστικές της παραδοσιακής ζωής, θυμίζουν σε κάθε ονειροπόλο, ότι βρίσκεται στην καρδιά της πρωτεύουσας.
Γύρω από την κεντρική πλατεία που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Κυδαθηναίων, Φαρμάκη, Ολυμπίου Διός και Αγγέλου Γέροντα λειτουργούν πολλές καφετέριες, ταβέρνες και εστιατόρια, οι οποίες φημίζονται για την γνήσια Ελληνική τους κουζίνα.
καπνικαρέα
Στίχοι:
Νίκος ΓκάτσοςΜουσική:
Μάνος Χατζιδάκις1. | Στέλιος Καζαντζίδης Φωνητικά: Μαρινέλλα | |||
2. | Νανά Μούσχουρη | |||
3. | Γιάννης Βογιατζής |
Μ’ άσπρα πουλιά και σύννεφα
τον ουρανό θα ντύσω
και τ’ ονομά σου αθάνατο
στην πέτρα θα κεντήσω
Στο περιβόλι τ’ ουρανού
θα μπω για να διαλέξω
δάφνη μυρτιά κι αμάραντο
στεφάνι να σου πλέξω
Αθήνα Αθήνα
Χαρά της γης και της αυγής
μικρό γαλάζιο κρίνο
Κάποια βραδιάστην αμμουδιά
κοχύλι σου θα μείνω