Τόπος προικισμένος με όλα τα στοιχεία της φύσης...................................... - Ομορφα Ταξιδια
Ομορφα Ταξιδια

Τόπος προικισμένος με όλα τα στοιχεία της φύσης......................................


 
Η Λευκάδα ή Λευκάς είναι νησί του Ιονίου πελάγους και μαζί με τα νησιά Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθος και Παξοί αποτελούν την περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Είναι το τέταρτο σε έκταση νησί στο Ιόνιο (320 τ.χλμ.) και το τέταρτο σε πληθυσμό με περίπου 22.000 κατοίκους κατά την απογραφή του 2001. Βάσει του σχεδίου Καποδίστριας η Λευκάδα μαζί με τα νησιά Κάλαμος, Καστός και Μεγανήσι, (γνωστά και ως Πριγκιποννήσια), αποτελούσε το νομό Λευκάδος με έδρα την πόλη της Λευκάδος. Από το 2011 όμως, οπότε και εισήχθηκε στο πρόγραμμα Καλλικράτης, η Λευκάδα, μαζί με τα προαναφερθέντα νησιά, αποτελεί πλέον δήμο με έδρα και πάλι την πόλη της Λευκάδος



Κατά την Βυζαντινή περίοδο η Λευκάδα παρέμεινε στην αφάνεια. Το 1293 δίνεται σαν προίκα στον Ιωάννη Ορσίνι, απ' τον ηγεμόνα του Δεσποτάτου της Ηπείρου, Νικηφόρο. Ο Ορσίνι έκτισε το φρούριο της πόλης ώστε να προστατέψει το νησί απ' τις επιδρομές των πειρατών. Λίγο καιρό αργότερα κτίστηκε μέσα στο κάστρο και ο ναός της Αγίας Μαύρας απ' τον οποίο δανείστηκε το όνομά του και το κάστρο.Η Λευκάδα έχει πάρει μέρος σε πολλές μεγάλες μάχες στο παρελθόν, όπως η ναυμαχία της Σαλαμίνας και η μάχη των Πλαταιών κατά τους περσικούς πολέμους, καθώς και στον Πελοποννησιακό πόλεμο στο πλευρό των Σπαρτιατών. Ακολούθησε πιστά και το Μέγα Αλέξανδρο στην τεράστια εκστρατεία του. Φαίνεται ότι από τους ακολούθους αυτούς ιδρύθηκε η ομώνυμη πόλη στην παραλιακή Συρία, καθώς και μια άλλη κοντά στην Δαμασκό.
Αρχείο:20100726 Kalamitsi Beach Ionian Sea Lefkada island Greece.jpg
Η παραλία Καλαμίτσι στη Λευκάδα
 ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ ΔΗΜΟΣΑΡΗ

ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ ΔΗΜΟΣΑΡΗ Τόπος προικισμένος με όλα τα στοιχεία της φύσης. Ορμητικά νερά, καταπράσινο περιβάλλον, άγρια ομορφιά. Ο καταρράκτης του Δημοσάρη βρίσκεται 20 χλμ. νότια της πόλης της Λευκάδας. Απ’ το Νυδρί, ακολουθώντας την πινακίδα, θα αντικρίσετε σε 10 λεπτά τους πρώτους καταρράκτες.
 Λίγο έξω απ' την πόλη και απέναντι ακριβώς απ' την πλωτή γέφυρα (το άνοιγμά της είναι περίπου 40μ.) βρίσκεται το ενετικό κάστρο της Αγίας Μαύρας. Το κάστρο αποτελεί πρότυπο οχυρωματικής τέχνης. Μέσα στην πόλη υπάρχει το αρχαιολογικό μουσείο, το οποίο στεγάζει έργα τέχνης, καθώς κι ευρήματα απ' την παλαιολιθική εποχή μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους και η Μαρίνα Λευκάδας, η οποία θεωρείται απ' τις μεγαλύτερες και απ' τις πιο οργανωμένες στη Μεσόγειο. Στην είσοδο της πόλης, δίπλα στο λιμάνι βρίσκεται το περίφημο πάρκο των ποιητών, (Οι ντόπιοι συνηθίζουν να το αποκαλούν Μποσκέτο), το οποίο φιλοξενεί τις προτομές σπουδαίων προσωπικοτήτων του νησιού: (Βαλαωρίτης, Σικελιανός, Λευκάδιος Χερν, Δημήτριος Γολέμης, Κλεαρέτη Δίπλα - Μαλάμου), οι οποίοι άφησαν εποχή με την καλλιτεχνική τους αύρα και τα θαυμαστά έργα τους.

Η Λευκάδα θεωρείται η πατρίδα των ποιητών και γενικότερα των καλλιτεχνών. Σπουδαίοι άνθρωποι που έχουν γράψει ιστορία με τα έργα τους, όχι μόνο στη Λευκάδα αλλά και σ' ολόκληρο τον κόσμο. 









 
 
Η Λευκάδα συνδυάζει την ομορφιά του φυσικού τοπίου με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, προκαλόντας το ενδιαφέρον του επισκέπτη. Ανάμεσα στα αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφτεί κανείς είναι το κάστρο της Αγίας Μαύρας, φρούριο στα βορειανατολικά της πόλης, τα ερείπια της αρχαίας πόλης Νηρίκος, η ιστορική Μονή Φανερωμένης, που αποτελεί το θρησκευτικό κέντρο του νησιού, τα κατάλοιπα από τα κυκλώπεια τείχη στη θέση Κούλουμος, οι τελευταίες σε λειτουργία Αλυκές τις Λευκάδας, στους Καρυώτες, η περιοχή της Ράχης, με το φαράγγι του Δημοσάρη όπου σχηματίζονται μικροί ορμητικοί καταρράκτες, το Ελλομένειο Μουσείο, στο Νεοχώρι, με είδη λαϊκής τέχνης








Οι καλύτερες προσφορές ξενοδοχείων στην Ελλάδα!Κάντε κλικ εδώ!
Subscribe to this Blog via Email :
Previous
Next Post »

TOP εβδομαδας