Η Βαρσοβία είναι ίσως από τους λιγότερο τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη. - Ομορφα Ταξιδια
Ομορφα Ταξιδια

Η Βαρσοβία είναι ίσως από τους λιγότερο τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη.


 Η Βαρσοβία είναι ίσως από τους λιγότερο τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη. Οσοι φτάνουν μέχρι εδώ συνήθως κατευθύνονται απευθείας για τις παραλίες της Βαλτικής ή φεύγουν για την Κρακοβία, την επί πολλούς αιώνες πρωτεύουσα της Πολωνίας. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι η Βαρσοβία δεν είναι μόνο το διοικητικό κέντρο της χώρας, αλλά μια σαγηνευτική πόλη όπου, αν αφεθείς στους ρυθμούς της, θα δεις να περνάνε από μπροστά σου οι σημαντικότερες στιγμές της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας.
 
   Μέσα σε λιγότερο από πενήντα χρόνια, η Βαρσοβία ανοικοδομήθηκε πλήρως και δύσκολα μπορεί κανείς να φανταστεί τις εικόνες μιας ισοπεδωμένης πόλης. Περπατώντας στους ανοιχτούς δρόμους του Srodmiescie, στο κέντρο της πόλης, διακρίνουμε ξεκάθαρα δύο περιόδους ανοικοδόμησης. Αυτή που έγινε κατά τη διάρκεια της σοβιετικής κυριαρχίας και αυτή που έγινε μετά την πλήρη ανεξαρτητοποίηση της χώρας. Αντιπροσωπευτικό δείγμα της πρώτης περιόδου είναι αναμφισβήτητα το Palac Kultury i Nauki, το Μέγαρο Πολιτισμού και Επιστημών δηλαδή, κτισμένο το 1955 αποκλειστικά από Ρώσους αρχιτέκτονες, τεχνίτες και εργάτες, δώρο της Σοβιετικής Ενωσης στον λαό της Πολωνίας. Μέχρι το 1957, μάλιστα, ήταν και το ψηλότερο κτίριο της Ευρώπης.
 
 Η Βαρσοβία είναι η πρωτεύουσα της Πολωνίας και μεγαλύτερη πόλη της.
 Ως πρωτεύουσα της Πολωνίας, η Βαρσοβία είναι το πολιτικό κέντρο της χώρας. Όλες οι κρατικές αντιπροσωπείες βρίσκονται εκεί, συμπεριλαμβανομένου του πολωνικού Κοινοβουλίου, του προεδρικού γραφείου και του ανωτάτου δικαστηρίου.
Αρχείο:Warsaw - Royal Castle Square.jpg Ιστορικό Κέντρο της Βαρσοβίας Μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.
 Ο θρύλος θέλει τη Βαρσοβία να παίρνει το όνομά της από τους εραστές Βαρς και Σάβα που ζούσαν στην περιοχή τα χρόνια του Μεσαίωνα, ενώ κατά μιαν άλλη εκδοχή μια γοργόνα που κολυμπούσε στα νερά του Βιστούλα προφήτεψε στους Μαζοβιανούς ψαράδες ότι σύντομα στην τοποθεσία αυτή θα δημιουργηθεί μια όμορφη πόλη που θα καθρεφτίζεται στα νερά του ποταμού. Οπως και να 'χει, η ιστορία τοποθετεί την απαρχή της Βαρσοβίας στα 1281 όταν οι δούκες της Μαζοβίας εγκαταστάθηκαν στην τοποθεσία όπου σήμερα βρίσκεται η Παλιά Πόλη γύρω από το Βασιλικό Κάστρο. Η θέση της ήταν κομβικής σημασίας και με τον καιρό αποκτούσε περισσότερη αξία καθ' ότι βρισκόταν ανάμεσα στις δύο πρωτεύουσες (Κρακοβία και Βίλνιους) και σημαντικότερα κέντρα του πανίσχυρου τότε Πολωνολιθουανικού Βασιλείου που έφτανε σχεδόν μέχρι τα βάθη της Ευρωπαϊκής Ρωσίας. Αν και η έδρα του βασιλείου ήταν στην Κρακοβία, ένα είδος κοινοβουλίου συστάθηκε στη Βαρσοβία στις αρχές του 16ου αιώνα ενώ την ίδια περίοδο αποφασίστηκε ότι η εκλογή του βασιλιά θα γίνεται εκεί και όχι στην Κρακοβία. Ετσι στα 1596, ο βασιλιάς Σίγκμουντ Βάζα ο 3ος χωρίς πολλή σκέψη διέταξε να μεταφερθεί η έδρα του βασιλείου στη Βαρσοβία. Με τον καιρό η πόλη βίωσε την καταστροφή της σουηδικής εισβολής και στα μέσα του 17ου αιώνα, επί βασιλείας του Γιαν Σομπιέσκι, που ήταν και ο σωτήρας της Βιέννης κατά την τουρκική πολιορκία, γνώρισε μεγάλη άνθηση με την ανοικοδόμηση νέων λαμπρών δημοσίων κτιρίων και μεγάρων, παλατιών, θεάτρων, ναών και την κατασκευή λιθόστρωτων δρόμων, πάρκων και χώρων αναψυχής.
Πολλά από τα περιποιημένα κτίρια της Παλιάς Πόλης φιλοξενούν σήμερα πολυτελή εστιατόρια.
 Πολλά από τα περιποιημένα κτίρια της Παλιάς Πόλης φιλοξενούν σήμερα πολυτελή εστιατόρια.

 
Τα χρόνια του Μεσοπολέμου (1920-1940) η Βαρσοβία, πρωτεύουσα πλέον του ανεξάρτητου πολωνικού κράτους, γνώρισε μεγάλη βιομηχανική ανάπτυξη, ενώ ταυτόχρονα τα πανεπιστήμια προωθούσαν την τέχνη και τις επιστήμες.
 Οι βομβαρδισμοί των Γερμανών τον Σεπτέμβριο του 1939, εκτός του ότι σηματοδότησαν την έναρξη του Β Παγκοσμίου Πολέμου, ισοπέδωσαν το μεγαλύτερο μέρος της πόλης. 

Οι καλύτερες προσφορές ξενοδοχείων στην Ελλάδα!Κάντε κλικ εδώ!
Subscribe to this Blog via Email :
Previous
Next Post »

TOP εβδομαδας