H λεβάντα που φύεται εν αφθονία σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 600 μέτρων - Ομορφα Ταξιδια
Ομορφα Ταξιδια

H λεβάντα που φύεται εν αφθονία σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 600 μέτρων


 Ένα πέρασμα από το πέτρινο χωριό Les Baux επιβάλλεται λίγο προτού αφήσετε πίσω σας τη Δυτική Προβηγκία και εισέλθετε στο Luberon. Αυτή η περιοχή, με πεδιάδες και όμορφα χωριουδάκια σκαρφαλωμένα στις χαμηλές κορυφές της ( προσέξτε τα Gordes, Roussillon και το γεμάτο κανάλια Isles sur la Sorgue ), αποτελεί άτυπη πύλη εισόδου στην Haute Provence, η οποία εκτείνεται μέχρι τις παρυφές των Άλπεων. Σε αυτό το ιδιαίτερο κομμάτι της περιοχής, που λίγοι το ανακαλύπτουν, θα βρείτε διαμαντάκια όπως το πλημμυρισμένο από λεβάντες Digne les Baines, το βομβαρδισμένο με ατάκτως ερριμμένους βράχους Annot και το Sisteron με την απόκρημνη ακρόπολή του. Όμορφοι παραδοσιακοί ξενώνες και boutique ξενοδοχεία υπάρχουν παντού στη διαδρομή,


Η περιοχή της Προβηγκίας (Provence) στη Νότια Γαλλία είναι ένας ευλογημένος τόπος. Συνδυάζει το γαλλικό πνεύμα με τις ιταλικές επιρροές και όλα αυτά υπό την σκέπη ενός ζεστού μεσογειακού ήλιου.Ο ήλιος που πυρωνει τιςπετρες, τα κυπαρίσσια,οι ελιές και τα φλύαρα τζιτζίκια είναι για εμάς τους Eλληνες οι εικόνες και οι ήχοι του καλοκαιριού. Tο ίδιο ισχύει και για τους κατοίκους της Προβηγκίας (Provence), που δροσίζονται από τον Μιστράλ, τον βόρειο άνεμο που κατεβαίνει από την κοιλάδα του Ρήνου και φτάνει μέχρι τη θάλασσα.

Το έμβλημα όμως της Προβηγκίας είναι η λεβάντα που φύεται εν αφθονία σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 600 μέτρων στα ορεινά εδάφη του Luberon, του Vaucluse, στο βουνό Ventoux και στις πλαγιές των Αλπεων, της Ανω Προβηγκίας (Haute Provence). Παρ' όλα αυτά τίποτα δεν μπορεί να προετοιμάσει τις αισθήσεις μας για τη στιγμή που θα βρεθούμε καταμεσής ενός αγρού με lavandula. Το θέαμα και μόνο των ανθισμένων εκτάσεων με το έντονο μπλε - μοβ χρώμα, μοιάζει εξωπραγματικό. Ο αέρας μοσχοβολάει και τριγύρω επικρατεί απόλυτη ησυχία που διακόπτεται μόνο από σμάρια μελισσών. Ολα αυτά συμβαίνουν από τις αρχές Ιουλίου μέχρι τα μέσα Αυγούστου.







H Προβηγκία (τοπ. διάλεκτος "Prouvènço"  οξιτανικά Provença  γαλλικά Provence ) είναι ιστορική περιοχή της Νοτιοανατολικής Γαλλίας που αποτελεί σήμερα τμήμα της διοικητικής περιοχής των Προβηγκιανών Άλπεων - Κοτ ντ' Αζυρ. Υπήρξε μια από τις πρώτες Ρωμαϊκές επαρχίες εκτός της Ιταλικής χερσονήσου. Βρίσκεται σε μια περιοχή που συνορεύει βόρεια με τις Άλπεις, νότια με την Μεσόγειο θάλασσα όπου βρίσκεται το λιμάνι της Μασσαλίας -η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας μετά το Παρίσι- δυτικά με την εύφορη κοιλάδα του Ρήνου και ανατολικά με την Ιταλία.

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις. Και όχι μόνο. Αφού εκεί κοντά, στα νότια της περιοχής αυτής, κάτω απ' τις φυτείες ρυζιού, τους κήπους και τα σταροχώραφα, ζουν και βασιλεύουν οι αδιαμφισβήτητοι άρχοντες του τόπου: οι ταύροι και τα λευκά άλογα! Καθώς ακουμπάει στη Μεσόγειο, η περιοχή -και ειδικά το ανατολικό τμήμα- είναι γεμάτη από τεράστιες, έρημες και αναξιοποίητες παραλίες, με δύσκολη πρόσβαση.

 

Η Προβηγκία κατοικείται από την νεολιθική εποχή. Συγκεκριμένα, βρέθηκαν τοιχογραφίες σε υποθαλάσσια σπήλαια στην περιοχή της Μασσαλίας που χρονολογούνται μεταξύ 27.000 και 19.000 π.Χ. και επίσης ανακαλύφθηκε πλίθινος οικισμός του 6.000 π.χ. στον σιδηροδρομικό σταθμό του Αγίου Καρόλου στην Μασσαλία. Η Μασσαλία ιδρύθηκε το 546 π.Χ. από Έλληνες Φωκαείς που είχαν καταφύγει εκεί από τη μεγάλη Ελληνική πόλη Φώκαια της Μικράς Ασίας μετά από επίθεση των Περσών. Έγινε σύντομα ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια του αρχαίου κόσμου, οι Φωκαείς εγκατέστησαν και άλλες αποικίες σε Νίκαια, Αρλ και Κάννες. Η περιοχή κατοικείτο ήδη από τους Λιγουρίους όταν έφτασαν οι Έλληνες, ενώ αργότερα εγκαταστάθηκαν οι Κέλτες. Η Προβηγκία ήταν από τις πρώτες περιοχές εκτός Ιταλικής χερσονήσου που κατακτήθηκαν από τους Ρωμαίους τον 2ο αιώνα π.Χ.
Ο χριστιανισμός έφτασε στην Προβηγκία πολύ νωρίς, κτίσθηκαν αναρίθμητα μοναστήρια και εκκλησίες ενώ εκχριστιανίστηκε πλήρως τον 3ο μ.Χ. αιώνα. Υπέφερε πολύ μετά την πτώση της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας από επιθέσεις Βησιγότθων (5ος μ.Χ. αιώνας), Φράγκων (6ος μ.Χ. αιώνας), Αράβων (8ος μ.Χ. αιώνας) όπως και από επιθέσεις Βερβέρων πειρατών.
Αρχείο:Saint-Jeannet.jpg
                                     Το χωριό Σαιν-Ζανέ πάνω στις Άλπεις



http://www.bestourism.com/img/items/big/802/Provence_Lavender-fields-in-Provence-region_3141.jpg









Οι καλύτερες προσφορές ξενοδοχείων στην Ελλάδα!Κάντε κλικ εδώ!
Subscribe to this Blog via Email :
Previous
Next Post »

TOP εβδομαδας