Στο χωριό Καστριά του Δήμου Λευκασίου στο νομό Αχαΐας, 9 χλμ. από την Κλειτορία και 60 χλμ. από την Τρίπολη βρίσκεται το "Σπήλαιο των Λιμνών".
ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ
Είναι ένα σπάνιο δημιούργημα της φύσης. Εκτός από τους λαβυρινθώδεις διαδρόμους, τις μυστηριώδεις στοές και τους παράξενους σταλακτιτικούς σχηματισμούς το "Σπήλαιο των Λιμνών" έχει κάτι το αποκλειστικά δικό του, που δεν υπάρχει σε άλλα γνωστά σπήλαια. Είναι οι αλλεπάλληλες κλιμακωτές και μάλιστα σε τρεις ορόφους λίμνες του, που το καθιστούν μοναδικό στο είδος του στον κόσμο.
Ο χώρος του σπηλαίου αποτελεί την παλαιά κοίτη υπόγειου ποταμού με συνολική έκταση 20 τ χ.λ.μ. Υπάρχουν 13 λίμνες με μόνιμη παρουσία νερού και πολλές μικρότερες που συγκρατούν νερό κατά τους χειμερινούς μήνες. Έχουν εξερευνηθεί 2 μόλις χιλιόμετρα και το επισκέψιμο από το κοινό τμήμα προς το παρόν ανέρχεται σε 500 μέτρα.
Ο επισκέπτης μπαίνει στο σπήλαιο από τεχνητή σήραγγα, που καταλήγει κατ' ευθείαν στο δεύτερο όροφο στο "Θάλαμο των Νυχτερίδων". Από εκεί ξεκινά ένας διάδρομος με υπερυψωμένες τεχνητές γέφυρες, όπου κανείς μπορεί να θαυμάσει τον πλούσιο φυσικό διάκοσμο του σπηλαίου.
Μύθος
Ο μύθος λέει πως οι κόρες του βασιλιά της Τίρυνθας Προίτου, Λυσίππη, Ιφινόη και Ιφιάνασσα, καυχήθηκαν ότι ήσαν ωραιότερες από τη θεά Ήρα και περιφρόνησαν τους θεούς και τη λατρεία του Διονύσου. Η σύντροφος του Δία δε συγχώρεσε την αλαζονεία τους και σάλεψε τα λογικά τους, με συνέπεια να πιστέψουν πως ήσαν δαμάλες (αγελάδες) και τρέχοντας σε βουνά και λιβάδια της Πελοποννήσου, μεταδίδανε μανία παιδοκτονίας στις γυναίκες της Αργολίδας. Κάποτε φτάσανε στο σπήλαιο των Καστριών, όπου τις βρήκε ο Μελάμποδας και τις θεράπευσε.
Ένα σπάνιο δημιούργημα φύσης όπου εκτός από τους λαβυρινθώδεις διαδρόμους, τις μυστηριώδεις στοές & τους παράξενους σχηματισμούς του, έχει κάτι που το καθιστά μοναδικό στο είδος του στον κόσμο...
Η ονομασία του οφείλεται στις πολλές μικρές λίμνες στο εσωτερικό του. Το νερό προέρχεται από εσωτερικές πηγές και από το νερό της βροχής που εισέρχεται από σχισμές στην οροφή του σπηλαίου. Οι λίμνες, που σχηματίζονται σε τρία διαφορετικά επίπεδα, η υψηλή οροφή που σε κάποια σημεία φτάνει τα 30μ. περίπου και οι σταλαγμίτες και σταλακτίτες δημιουργούν ένα εντυπωσιακό θέαμα.