Ελαφόνησος : ένας μικρός παράδεισος - Ομορφα Ταξιδια
Ομορφα Ταξιδια

Ελαφόνησος : ένας μικρός παράδεισος

Αρχείο:Elafonisos island Simos Beach.jpg

Ελαφόνησος      Η παραλία του Σίμου στην Ελαφόνησο
Βρίσκεται στο ΝΑ άκρο της Πελοποννήσου, με έκταση 19 τετρ. χιλιομέτρων. Το χειμώνα έχει περίπου 600 κατοίκους, που το καλοκαίρι διπλασιάζονται. Το νησί είναι πόλος έλξης τουριστών με κορύφωση τον Αύγουστο. Η Ελαφόνησος διέθετε έναν από τους μεγαλύτερους αλιευτικούς στόλους στην Ελλάδα με σκάφη παράκτιας αλιείας.

Τα περισσότερα από αυτά είναι τρεχαντήρια. Το κοινοτικό διαμέρισμα Ελαφονήσου αποτελείται από το χωριό Ελαφόνησος και τους οικισμούς Καπάρι, Κάτω Νησί, Λεύκη και Πούντα. Η Ελαφόνησος ανήκει στο Νομό Λακωνίας, ανατολικά βρίσκεται η Νεάπολη, έδρα του Δήμου Βοιών που μαζί με τα υπόλοιπα χωριά στο ΝΑ άκρο της Πελοποννήσου αποτελούν τα Βάτικα. Στα νότια βρίσκονται τα Κύθηρα (Τσιρίγο).


 
Το σημερινό της όνομα η Ελαφόνησος το οφείλει, σύμφωνα με έρευνα των Δρ. Σταμούλη Ιακώβου & Κρούπη Ηλία, στο πλούσιο κυνήγι που υπήρχε στην περιοχή από την αρχαιότητα, καθώς, όπως αναφέρεται και από τον Παυσανία, πολλά ήταν τα ιερά της Αρτέμιδας στην περιοχή και πιο συγκεκριμένα από την ύπαρξη πλήθους μικρόσωμων ελαφιών κόκκινου χρώματος. Άλλωστε και το διάσημο άγαλμα της Θεάς Αρτέμιδας στο Μουσείο του Λούβρου, που κρατά ένα τέτοιο ελάφι, έχει βρεθεί στην ευρύτερη περιοχή.
Σύμφωνα και με Βενετσιάνικους χάρτες του 15ου αιώνα, η Ελαφόνησος αποτυπώνεται ως CERVI "τσέρβι" και τα Κύθηρα ως CERIGO "τσερίγκο" (όνομα που οι ντόπιοι χρησιμοποιούν ως και σήμερα για τα Κύθηρα, κάτι που δεν έγινε στην Ελαφόνησο, καθώς δεν κατοικούνταν τότε). Τέλος, το απέναντι χωριό Βιγκλάφια μαρτυρά με το όνομά του την αλήθεια αυτή (ΒΙΓΚΛΑ - ΕΛΑΦΙΑ), καθώς από εκεί απλώνεται μπροστά μας πεντακάθαρα όλος ο κάμπος ως την Ελαφόνησο, όπως και η λιμνοθάλασσα Στρογγύλη. Ως φυσικό παρατηρητήριο, λοιπόν, των κόκκινων αυτών ελαφιών δε θα μπορούσε παρά να αποδοθεί αυτό το τοπωνύμιο.


 

Επίσης αναφέρει εκτός των άλλων πλήθος Ιερών και τον τάφο του Κινάδου, πλοίαρχου του Μενελάου στην εκστρατεία κατά της Τροίας, που πιθανόν ταυτίζεται με την Πυραμίδα στα Βιγκλάφια με βάση 17,5Χ16 μέτρα και η οποία είναι σχεδόν κατεστραμμένη σήμερα. Μαζί με την περιοχή μεταξύ του νησιού και της Πελοποννήσου που ποντίστηκε τον 4 αιώνα μ.χ. ποντίστηκαν και άλλα μικρότερα κομμάτια γης γύρω του νησιού που σήμερα μας ανταμείβουν με τα υπέροχα χρυσοπράσινα χρώματα στα νερά άνωθεν τους. Κατά τον 16ο και 17ο αιώνα το νησί υπήρξε ορμητήριο Πειρατών και Κουρσάρων, αφού το "Στενό της Ελαφονήσου" αποτελεί ακόμη και σήμερα το κυριότερο πέρασμα πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο με εκατοντάδες διελεύσεις πλοίων μέρα και νύχτα.
Η Ελαφόνησος διαθέτει ως και σήμερα έναν από τους μεγαλύτερους αλιευτικούς στόλους στην Ελλάδα. Τα περισσότερα σκάφη είναι ξύλινα τρεχαντήρια αλλά και παπαδιές εξαιρετικής ναυπήγησης γνήσιοι απόγονοι της τριήρης από τις Σπέτσες, την Ύδρα, την Κοιλάδα. Λέγεται άλλωστε ότι το Λαφονήσι στην Νοτιοδυτική Κρήτη οφείλει το όνομα του στους ψαράδες της Ελαφονήσου. Επειδή αποκαλούσαν τον τόπο Λαφονήσι όπως ακόμη και σήμερα ονομάζουν οι ίδιοι την Ελαφόνησο λόγω της ομοιότητας των χρωμάτων της θάλασσας με τα υπέροχα χρυσοπράσινα νερά του Σίμου, της Λεύκης, της Πούντας αλλά και αυτής στης Παναγίας τα Νησιά.

Ο πολυτιμότερος όμως θησαυρός της Ελαφονήσου είναι οι άνθρωποι της, οι νησιώτες της Πελοποννήσου, που ακούραστα χρόνια τώρα διατηρούν έναν από τους μεγαλύτερους αλιευτικούς στόλους στη χώρα, προσδίδοντας στον τόπο τον σπάνιο στις μέρες μας χαρακτηρισμό «αυθεντικό ψαρονήσι».





Η Ελαφόνησος συνδυάζει αρμονικά την ομορφιά της φύσης και τη ζεστασιά των κατοίκων της, με την ήπια οικονομική ανάπτυξη.
Η Ελαφόνησος έλκει συνεχώς νέους κατοίκους. Νέες κυρίως οικογένειες επενδύουν στην περιοχή με αποτέλεσμα την αναβάθμιση της ως προορισμό, αλλά και ως τόπο μόνιμης κατοικίας. Προτεραιότητα της Δημοτικής αρχής είναι η προσέλκυση μόνιμων κατοίκων, Ελαφονησιωτών και φίλων του τόπου και η διαμόρφωση ευνοϊκού περιβάλλοντος για επιχειρηματική δράση, ειδικά για το μόνιμο κάτοικο της περιοχής. Πρόκειται για κατεύθυνση η οποία έχει ήδη δρομολογηθεί, αφού από πρόσφατη έρευνα προκύπτει εκτιμωμένη αύξηση του πληθυσμού περί το 40% και αντίστοιχη αύξηση της επιχειρηματικότητας.
Χαρακτηριστικό της τοπικής κοινωνίας είναι η διατήρηση θεσμών και παραδόσεων, η νησιωτική φιλοξενία, η αυθεντικότητα στη συμπεριφορά και η διάθεση προσφοράς και αλληλεγγύης, στοιχεία που σε συνδυασμό με φυσικό κάλος του τόπου, αναγάγουν την Ελαφόνησο σε έναν ανταγωνιστικό για τις μέρες τόπο μόνιμης κατοικίας.
 Για να επισκεφτείτε την Ελαφόνησο θα πρέπει πρώτα να οδηγήσετε με το αυτοκίνητο σας μέχρι το λιμανάκι της Πούντας, όπου θα βρίσκεται το ferry boat που θα σας μεταφέρει απέναντι. Να αναφέρουμε πως σε περίπτωση που δε διαθέτετε αμάξι υπάρχουν πολλά δρομολόγια των Κτελ από διάφορα σημεία της Ελλάδας που θα σας βοηθήσουν να φτάσετε στον προορισμό σας εύκολα και γρήγορα. Τα ferry boat αναχωρούν κάθε μισή ώρα οπότε δε χρειάζεται να σας καταβάλλει άγχος αν χάσετε κάποιο δρομολόγιο ενώ αξίζει να αναφέρουμε πως το αντίτιμο για το καραβάκι είναι σε χαμηλή τιμή.



Οι καλύτερες προσφορές ξενοδοχείων στην Ελλάδα!Κάντε κλικ εδώ!
Subscribe to this Blog via Email :
Previous
Next Post »

TOP εβδομαδας