Είναι η ψηλότερη αλπική λίμνη της χώρας μας. Βρίσκεται στο όρος Γράμμος και αντανακλά στα βαθυγάλανα νερά της την συνοριακή γραμμή Ελλάδας Αλβανίας. Είναι κρυμμένη στα 2.312 μέτρα, μόλις 200 μέτρα από την κορυφή του Γράμμου. Αλπικά λιβάδια την περιτρι-γυρίζουν την άνοιξη και το καλοκαίρι όπου βόσκουν κοπάδια ελλήνων και αλβανών βοσκών.
Το μήκος της -εντελώς προσεγγιστικά- είναι γύρω στα 150 μέτρα και το πλάτος φτάνει μέχρι και τα 50. Το βάθος δεν έχει μετρηθεί ποτέ επίσημα (ούτε διακρίνεται πάτος) και κάπου εδώ έρχεται ο μύθος που θέλει τη Γκιστόβα απύθμενη και σε υπόγεια επικοινωνία με τον Θεσσαλικό κάμπο. Δε γνωρίζουμε το πως προέκυψε ο μύθος αυτός - ίσως από τα βαθυγάλαζα νερά της - αλλά εώς της αποδείξεως του αντιθέτου, η κάθε εκδοχή έχει το δικαίωμα να εξετασθεί!
Όπως αναφέραμε και παραπάνω, ο ψυχρός δυνατός αέρας, αν και μεσημέρι σε μία ημέρα όπου η υπόλοιπη Ελλάδα περνούσε καύσωνα, έκανε την κατάσταση λίγο δύσκολη για όσους φορούσαν κοντομάνικα. Όσο για την θερμοκρασία του νερού; Ακόμα πιο κρύο! Λίγο όμως το στοίχημα που βάλαμε με τους εαυτούς μας, λίγο η πιθανή καζούρα που θα έπεφτε από τα παιδιά που δε μπόρεσαν να έρθουν, αλλά ακόμα περισσότερο η ιδιαίτερη πρόκληση του υψηλότερου λουόμενου της χώρας...
Και βουτήξαμε! Δειλά δειλά και προσπαθώντας επί πολλή ώρα να προσαρμοστούμε στη θερμοκρασία της, τελικά κάναμε το μπάνιο μας στα υπέροχα και πεντακάθαρα (αλοίμονο, εκεί που βρίσκεται...) νερά της Γκιστόβας! Με πολύ προσοχή και σεβασμό στους ...σπιτονοικοκύρηδες, τους συμπαθέστατους αλπικούς τρίτωνες - ήταν πολύ δύσκολο να τους φωτογραφίσουμε - που κάνουν την λίμνη ακόμα πιο ιδιαίτερη.
omorfataxidia.com
1 σχόλια:
Write σχόλιαΈχω δει αυτήν την λίμνη. Αμέσως μου γεννήθηκε το ερώτημα: Από που έρχεται όλο αυτό το νερό; Δεδομένου ότι η λίμνη μένει σε μια σταθερή στάθμη που σημαίνει ότι δεν εξαρτάται από τα χιόνια ή την βροχή. Το δε υψόμετρο που βρίσκεται, είναι τέτοιο που δεν μπορεί να τροφοδοτείται από κάποια υψηλότερα σημεία.
Reply