Απέχει περίπου 30 χιλιόμετρα από την Αθήνα και προσεγγίζεται εύκολα από την Εθνική Οδό Αθηνών Λαμίας ή την Κηφισιά μέσω Αγίου Στεφάνου.
Μια άλλη ενδιαφέρουσα, αλλά πολύ μακρύτερη διαδρομή είναι αυτή μέσω του Μαραθώνα. Στη λίμνη μπορεί κάποιος να περπατήσει σε διάφορα μονοπάτια μακριά ή κοντά στο νερό, ή να κάνει ποδήλατο στη γύρω περιοχή που παρά τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων χρόνων, κυρίως του 2009,
παραμένει πράσινη και η βλάστηση, πυκνή και «ολοζώντανη» φτάνει σχεδόν μέχρι το νερό.
Για τους λιγότερο δραστήριους, όπως εμείς, υπάρχει το fragma για φαΐ ή καφέ με μοναδική θέα προς το φράγμα και τη λίμνη!!
Το 1925 η τότε κυβέρνηση αποφασίζει να προχωρήσει στη λύση του προβλήματος υδροδότησης της πρωτεύουσας. Το Δεκέμβριο εκείνης της χρονιάς το δημόσιο υπέγραψε συμφωνία με την Αμερικάνικη εταιρεία ULEN για την κατασκευή μιας σειράς έργων. Το βασικότερο έργο εκείνης της εποχής υπήρξε η τεχνητή λίμνη του Μαραθώνα. Το 1926 ξεκινούν τα πρώτα έργα.
Το 1927 θεμελιώνεται το φράγμα που θα τελειώσει το 1929 και θα αρχίσει να δίνει νερό στην Αθήνα από το 1931. Έχει μήκος 285 μ. και μέγιστο ύψος 54 μ.
Από το internet
Το πλάτος του στην κορυφή (στεφάνη) είναι 4,5 μ. και τη διατρέχει ένας δρόμος με μία λωρίδα κυκλοφορίας. Ερχόμενοι από το Άγιο Στέφανο μπαίνουμε στο δρόμο από νότια και βγαίνουμε βορειοανατολικά μιας και το φράγμα έχει σχήμα τόξου.
Το φράγμα αυτό έχει και μια παγκόσμια πρωτιά. Είναι ολόκληρο επενδυμένο με λευκό πεντελικό μάρμαρο!!
Από το ίδιο μάρμαρο έχει κατασκευαστεί στη βάση του, ένα αντίγραφο του Θησαυρού των Αθηναίων στους Δελφούς.
Στην πλαγιά πριν από τη νότια είσοδο στο φράγμα υπάρχουν διάφορα κτίσματα της ΕΥΔΑΠ.
Η ULEN είχε τη γενική εποπτεία και διαχείριση της ύδρευσης της πρωτεύουσας μέχρι το 1974. Η λίμνη προμήθευε νερό την Αθήνα μέχρι το 1959, οπότε οι αυξημένες ανάγκες οδήγησαν στην συμπληρωματική τροφοδοσία από τη Λίμνη Υλίκη και από το 1981 το μεγαλύτερο μέρος της υδροδότησης προέρχεται από την τεχνητή λίμνη του Μόρνου.
Φτάσαμε στη λίμνη αργά το απόγευμα. Όταν οι υπόλοιποι της παρέας έκατσαν για καφέ, εγώ έκανα μια βόλτα κατά μήκος του φράγματος για να βγάλω φωτογραφίες. Το φράγμα, το αντίγραφο του Θησαυρού των Αθηναίων και κυρίως το τοπίο. Στη νότια είσοδο έχει δύο επιγραφές. Μια μπρούτζινη πάνω στο φράγμα με τις χρονολογίες θεμελίωσης και αποπεράτωσης
και μια λίγο πιο κει με ένα κείμενο καλωσορίσματος σε ελληνικά και αγγλικά.
φωτο 15-1-2011
Το όμορφο ηλιοβασίλεμα με βρήκε να απολαμβάνω τον καφέ μου και να ρουφώ με όλο μου το είναι χρώματα και εικόνες!
πηγη