Ως γνωστόν, κάθε είδος μουσικής επηρεάζει τους ακροατές του τόσο στην εμφάνιση τους, όσο και στη συμπεριφορά τους.
Τα μουσικά είδωλα είναι ικανά να «μεταμορφώσουν» τους θαυμαστές τους από τη μία στιγμή στην άλλη, ειδικά όταν αυτοί είναι μικροί σε ηλικία και προσπαθούν μέσω της μουσικών προτύπων τους να κατασταλάξουν στο δικό τους ιδανικό «lifestyle».
Βλέποντας λοιπόν εικοσάχρονους μαυροφορεμένους με «αγύμναστα» ακόμα μούσια να σπρώχνονται μέσα στο πλήθος, φωνάζοντας και απολαμβάνοντας μια χέβι μέταλ συναυλία που πιθανότατα να μην άντεχαν ούτε λεπτό όσοι δεν είναι αφοσιωμένοι σε αυτό το είδος μουσικής, μάλλον καταλήγεις στο συμπέρασμα ότι η νέα γενιά αποτελείται από αγροίκους που σίγουρα κινούνται ανεξάρτητα από τα κοινωνικά πρότυπα.
Ωστόσο, μια έρευνα του αγγλικού πανεπιστημίου Westminster πάνω στη ψυχολογία των χεβιμεταλάδων, έρχεται να αντικρούσει την πρώτη εικόνα που δημιουργείται για αυτούς. Ο ψυχολόγος ζήτησε από 219 γυναίκες και 195 άντρες που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο γύρω από τη προσωπικότητα τους, αφού πρώτα ακούσουν και βαθμολογήσουν δέκα κομμάτια χέβι μέταλ.
Τα αποτελέσματα ξάφνιασαν τους ερευνητές καθώς όπως φάνηκε, οι φανατικοί οπαδοί της «σκληρής» Μέταλ έχουν συνήθως χαμηλή αυτοπεποίθηση. Αλλα στοιχεία της έρευνας έδειξαν επίσης πως οι μεταλάδες έχουν αυξημένη την ανάγκη να ξεχωρίσουν και να είναι μοναδικοί ενώ δεν δίνουν καμία σημασία στις θρησκείες.
Αναλύοντας τα δεδομένα της έρευνας οι επιστήμονες συμπεραίνουν πώς: «H χέβι μέταλ είναι ικανή μέσω του γρήγορου και δυνατού ρυθμού της να ενισχύσει την αυτοεκτίμηση την προώθηση της θετικής αυτοαξιολόγησης.»
Σαν να μην έφτανε αυτό, μια άλλη έρευνα του πανεπιστημίου Heriot-Watt στο Εδιμβούργο καταλήγει στο συμπέρασμα πως οι λάτρεις της χέβι μέταλ παρουσιάζουν παρόμοια χαρακτηριστικά στη προσωπικότητά τους με τους ακροατές της κλασσικής μουσικής. Τα δύο είδη μουσικής έχουν οπαδούς ταυτισμένους και προσηλωμένους σε αυτά, που όμως είναι πολύ εσωστρεφείς και ασχολούνται κυρίως με τον εαυτό τους.
Πηγή:www.iefimerida.gr