Ένα απλό τεστ αίματος μπορεί να δείξει τον βαθμό εξάπλωσης του μελανώματος σε ασθενείς με τη συγκεκριμένη άκρως επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος
σύμφωνα με παρουσίαση που έγινε στο Λίβερπουλ κατά τη διάρκεια συνεδρίου του Εθνικού Ερευνητικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο της Βρετανίας.
Το γονίδιο-«κλειδί»
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νταντί στη Σκωτία ανέφεραν συγκεκριμένα ότι η μέτρηση των επιπέδων έκφρασης ενός γονιδίου που ονομάζεται TFP12 στο αίμα μπορεί να αποτελέσει «κλειδί» για τον εντοπισμό της εξάπλωσης της νόσου οδηγώντας σε ταχύτερη διάγνωση και σε καλύτερες θεραπείες για το μελάνωμα.
Όπως ανέφερε ο δρ Τιμ Κρουκ, συγγραφέας της μελέτης και ογκολόγος στο Πανεπιστήμιο του Νταντί, η ανίχνευση της εξάπλωσης του μελανώματος είναι σήμερα άκρως δύσκολη. «Χρησιμοποιώντας ένα τεστ αίματος έχουμε τη βάση για την ανάπτυξη ενός απλού και ακριβούς τρόπου ελέγχου σχετικά με το πόσο προχωρημένη είναι η νόσος».
Ο ειδικός συμπλήρωσε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα προσφέρει σε γιατρούς και ασθενείς σημαντικές πληροφορίες πολύ πιο έγκαιρα σε σύγκριση με σήμερα. «Ολοένα και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι οι νεότερες θεραπείες είναι πιο αποτελεσματικές στα πρώτα στάδια της νόσου. Αν καταφέρουμε να εντοπίζουμε τους ασθενείς των οποίων ο καρκίνος μόλις άρχισε να εξαπλώνεται, τότε θα αυξήσουμε σημαντικά τις πιθανότητες που έχουν να νικήσουν το μελάνωμα».
Αποκάλυψη του γενετικού «τοπίου» μέσω αίματος
Η καθηγήτρια Σάρλοτ Πρόμπι, δερματολόγος στο Πανεπιστήμιο του Νταντί, σημείωσε ότι «η χρήση τεστ αίματος προκειμένου να εκτιμήσουμε το ‘τοπίο’ του DNA μας αποτελεί έναν απλό τρόπο ώστε να μάθουμε τι ακριβώς συμβαίνει κάτω από το δέρμα. Η ενεργοποίηση ή αντιθέτως η αποσιώπηση συγκεκριμένων γονιδίων φαίνεται να επηρεάζει το πότε, το πού και το γιατί εξαπλώνεται το μελάνωμα».
Σύμφωνα με την καθηγήτρια, το επόμενο βήμα είναι η ανάπτυξη παρόμοιων βιοδεικτών που θα βοηθήσουν στον εντοπισμό των ασθενών οι οποίοι χρειάζονται επιπλέον θεραπεία για να πολεμήσουν τη νόσο τους. Μάλιστα η ερευνητική ομάδα εντόπισε άλλον έναν πιθανό βιοδείκτη, το γονίδιο NT5E που φαίνεται να συνδέεται με την εξάπλωση του επιθετικού μελανώματος.
Υπογραμμίζεται ότι σήμερα περισσότερα από οκτώ στα 10 άτομα επιβιώνουν του μελανώματος για τουλάχιστον 10 έτη, ωστόσο οι ειδήμονες τονίζουν πως υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν για ασθενείς των οποίων ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί και σε άλλα όργανα όπως στον εγκέφαλο και στους πνεύμονες.
πηγη