Τα Πήλινα ζωγραφισμένα σπίτια του Tiebele - Ομορφα Ταξιδια
Ομορφα Ταξιδια

Τα Πήλινα ζωγραφισμένα σπίτια του Tiebele


Η Μπουρκίνα Φάσο είναι χώρα της Δυτικής Αφρικής. Δεν έχει πρόσβαση στη θάλασσα και περιβάλλεται από έξι χώρες: τοΜάλι στο βορρά, το Νίγηρα στα ανατολικά, το Μπενίν στα νοτιοανατολικά, το Τόγκο και τη Γκάνα στα νότια και την Ακτή Ελεφαντοστού στα νοτιοδυτικά.

Η Μπουρκίνα Φάσο είναι μία από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου. Η γεωργία απασχολεί το 80% περίπου του εργατικού δυναμικού. Η ανεργία έχει οδηγήσει σε μεγάλα μεταναστευτικά κύματα: π.χ. 3 εκατομμύρια κατοίκων ζουν στην Ακτή του Ελεφαντοστού. Ένα μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας στηρίζεται στη διεθνή βοήθεια.

Στα νότια της Μπουργκίνα Φάσο στη Δυτική Αφρική, κοντά στα σύνορα με την Γκάνα, βρίσκεται ένα μικρό χωριό που ονομάζεται Tiebele. Η φυλή Kassena κατοικεί εκεί με βασική εμπορική δραστηριότητα τη γεωργία και εν μέρει την κτηνοτροφία. Αιώνες πριν τα σπίτια του χωριού κατασκευάζονταν από χώμα, άχυρο και ξύλα, κάτι που συμβαίνει και σήμερα, καθώς οι κάτοικοι συνεχίζουν απτόητοι την πολιτιστική και αρχιτεκτονική παράδοση του τόπου.Μάλιστα αυτό που κάνει το Tiebele ξεχωριστό ανά τον κόσμο είναι η χειροποίητη ζωγραφική στους τοίχους και στις προσόψεις των σπιτιών η οποία γίνεται αποκλειστικά από γυναίκες. Η διαδικασία είναι χρονοβόρα και δύσκολη και απαιτεί μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια. Οι γυναίκες ζωγραφίζουν τους τοίχους χρησιμοποιώντας χρωματισμένη λάσπη και άσπρη κιμωλία, ενώ τα σχέδια είναι εμπνευσμένα από την καθημερινή ζωή, τη θρησκεία και τις παραδόσεις.











































Οι καλύτερες προσφορές ξενοδοχείων στην Ελλάδα!Κάντε κλικ εδώ!
Subscribe to this Blog via Email :
Previous
Next Post »

TOP εβδομαδας