Μια νέα επαναστατική εξέταση, με τη χρήση ενός μηχανήματος τελευταίας τεχνολογίας, δύναται πλέον, να ανιχνεύσει ύποπτα κύτταρα ακόμη και 7 χρόνια πριν αυτά εξελιχθούν και δώσουν γένεση στον καρκίνο του μαστού.
Λίγα λόγια για την τεχνική…
Δύο δοχεία σε σχήμα χωνιού εφαρμόζονται στους μαστούς, όπως το θήλαστρο. Κατόπιν το ειδικό μηχάνημα με το οποίο συνδέονται τα δοχεία αυτά, παράγοντας θερμότητα στους μαστούς, διενεργώντας μαλάξεις (μασάζ) κι ασκώντας αναρροφητική δύναμη, διεγείρει τους γαλακτοφόρους πόρους του αδένα προς έκκριση υγρού. Είναι γνωστό, πως οι γαλακτοφόροι πόροι αποτελούν εστία γένεσης των περισσοτέρων καρκίνων του μαστού και κατά συνέπεια κύτταρα που προέρχονται από αυτούς μπορούν πολλά να «καταμαρτυρήσουν».
Ο γυναικείος εξεταζόμενος πληθυσμός χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: μία κατηγορία γυναικών, από τις θηλές των οποίων τελικά δεν εξάγεται υγρό – είναι και το καλύτερο δυνατό σενάριο της εξέτασης – χωρίς να αποκλείεται ωστόσο το ενδεχόμενο ανίχνευσης υγρού σε μελλοντική εξέταση (40%) και μία κατηγορία γυναικών, των οποίων οι θηλές εξάγουν υγρό κατά την εξέταση, οπότε αυτό συλλέγεται κι αναλύεται κυτταρολογικά (60%), όπως ακριβώς συμβαίνει με το τεστ ΠΑΠ του τραχήλου της μήτρας.
Εκτιμώντας τα αναλυόμενα αποτελέσματα…
Το έκκριμα που λαμβάνεται από τους μαστούς εξετάζεται για την παρουσία ή όχι εντός αυτού «άτυπων» κυττάρων. Άτυπο κύτταρο χαρακτηρίζεται το κύτταρο, η μορφολογία του οποίου ξεφεύγει από το φυσιολογικό. Αυτό δεν ερμηνεύεται ως παρουσία καρκινικού κυττάρου. Η ατυπία μπορεί να οφείλεται και σε τραυματισμό ή κάποια φλεγμονή. Έτσι εξηγείται η διαφοροποίηση του αποτελέσματος σε διαδοχικές εξετάσεις. Ουσιαστικά, η ανεύρεση άτυπων κυττάρων απλά κινητοποιεί τον κλασικό μαστολογικό έλεγχο (κλινική εξέταση, υπερηχογράφημα, μαστογραφία) και τον μεταθέτει χρονικά σε μικρότερη ηλικία από αυτήν, που συστήνεται στο γενικό γυναικείο πληθυσμό (38-40 ετών).
Γιατί να κάνω αυτή την εξέταση;
Διότι:
• είναι ανώδυνη
• διαρκεί μόλις 5 λεπτά
• μπορεί να διενεργηθεί σε γυναίκες από τα 25 τους ή και τα 18 τους -αν υπάρχει επιβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό-
• δεν έχει παρενέργειες (π.χ. ακτινοβολία)
• παρέχει τη δυνατότητα μη επεμβατικής κυτταρολογικής εξέτασης του μαστού
• δίνει την δυνατότητα ανίχνευσης καρκίνου του μαστού, χωρίς προηγηθείσα χειρουργική επέμβαση και το σημαντικότερο 7-10 χρόνια νωρίτερα από το χρόνο, που ο καρκίνος θα γινόταν αντιληπτός με την ψηλάφηση ή τη μαστογραφία.
Θυμίσου…
Αν είσαι 25 ετών και άνω, θεωρείς σημαντικό το κομμάτι της πρόληψης και θες να συνεχίσεις να είσαι υγιής, «να εντάξεις από σήμερα κιόλας το τεστ ΠΑΠ των μαστών στον ετήσιο έλεγχο παρακολούθησής τους».
Από τον Γεώργιο Μητρόπαπα, Γενικού Χειρουργού Γενική-Ογκολογική-Λαπαροσκοπική Χειρουργική και επιστημονικού συνεργάτη του www.iator.gr .