1). Πράσινη σαλάτα με μήλα, καρύδια και παπαρουνόσπορο
Θα χρειαστούμε:
Διάφορες πρασινάδες και… κοκκινάδες της αρεσκείας σας. Διαλέξτε διάφορα χρώματα για να δείχνει πιο όμορφη η σαλάτα. Εδώ έβαλα πλατύφυλλο μαρούλι, κόκκινη λόλα και λίγα φύλλα ρόκας
1 μήλο κόκκινο ή πράσινο
1 μικρό κρεμμύδι
1 κόκκινη πιπεριά
1/2 φλ αποξηραμένα κράνα (κράνμπερις) ή σταφίδες
1/2 φλ. θρυμματισμένη φέτα
1/2 φλ. ψιλοκομμένα καρύδια
Για την σάλτσα (dressing)
3/4 φλ. ελαιόλαδο
4 κ. σούπας μηλόξυδο
1 κ. σούπας μέλι
1 κ. σούπας παπαρουνόσπορο
1/2 κ. γλυκού αλάτι
Πώς θα την φτιάξουμε…
Πλένουμε και κόβουμε με τα χέρια μας σε κομμάτια τις σαλάτες μας.
Προσθέτουμε τα φύλλα της ρόκας.
Κόβουμε το κρεμμύδι και το μήλο σε λεπτές φέτες, την πιπεριά σε μικρά κομμάτια, θρυμματίζουμε την φέτα και προσθέτουμε τα κράνμπερις.
Ετοιμάζουμε το ντρέσινγκ. Ανακατεύουμε όλα υλικά μαζί και τα χτυπάμε για να ενωθούν.
Περιχύνουμε την σαλάτα και ανακατεύουμε.Από πάνω ρίχνουμε τα καρύδια.
Πηγή
2). Σαλάτα με ραντίτσιο, αχλάδι, γκοργκοτζόλα και ρόδι
Θα χρειαστούμε:
για το dressing
2 κουταλιές της σούπας βαλσάμικο ξύδι
2 κουταλάκια του γλυκού φρέσκο χυμό λεμονιού
3/4 κουταλάκια του γλυκού μουστάρδα Dijon
3 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο
3 πρέζες αλάτι
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
για τη σαλάτα:
1 κεφάλι ραντίτσιο (κόκκινο λάχανο)
2 χούφτες ανάμεικτα πράσινα χόρτα (η baby ρόκα ιδανική επιλογή)
2 αχλάδια στα τέσσερα
3/4 φλ ψημένα καρύδια, χοντροκομμένα
1/2 φλιτζάνι σπόρους από ρόδι
τυρί γκοργκοντζόλα τριμμένο
Πώς θα τη φτιάξουμε:
Σε ένα μικρό μπολ, χτυπήστε ελαφρά μαζί το βαλσαμικό ξίδι, το χυμό λεμονιού και μουστάρδα Dijon. Σιγά-σιγά ρίχνετε το ελαιόλαδο, χτυπώντας ελαφρά συνεχώς με το άλλο σας χέρι, έως ότου το μείγμα ομογενοποιηθεί. Πολτοποιήστε το σκόρδο και προσθέσετε στη βινεγκρέτ. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι.
Κόβετε το ραντίτσιο στη μέση, αφαιρέστε τον πυρήνα και κόψτε κάθετα σε κορδέλες. Συνδυάστε το ραντίτσιο και τα ανάμικτα χόρτα σε ένα μεγάλο μπολ σαλάτας. Προσθέστε τα κομμάτια αχλαδιού, τα καρύδια, και το ρόδι.
Σιγά-σιγά προσθέστε τη βινεγκρέτ και απαλά ανακατέψτε τη σαλάτα. Συμπληρώστε με το τριμμένο τυρί γκοργκοντζόλα και σερβίρετε αμέσως.
Πηγή
3). Πράσινη σαλάτα με κοτόπουλο, μέντα και φράουλες
Θα χρειαστούμε..
1 μαρούλι, κομμένο σε μικρά κομμάτια
μερικά φύλλα μέντας ή δυόσμου
2 φλιτζάνια προμαγειρεμένο κοτόπουλο ψίχα
1 φλιτζάνι φράουλες, κομμένο σε λεπτές φέτες
1 κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
για τη βινεγκρέτ:
2 φράουλες πολτοποιημένες
½ κουταλάκι ζάχαρη
πρέζα αλάτι
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
3 κουταλιές της σούπας ξίδι
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Πώς θα τη φτιάξουμε..
Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε τον πολτό φράουλας με τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέστε το σκόρδο, το ξίδι και το ελαιόλαδο και ανακατέψτε.
Σε μια πιατέλα ή σε ένα μπολ σερβιρίσματος, απλώστε το μαρούλι, το δυόσμο, το κοτόπουλο, τις φρέσκες φράουλες και τις φέτες κρεμμυδιού. Αλατίστε και περιχύνετε τη σαλάτα με τη βινεγκρέτ.
Πηγή
4). Σαλάτα με ψητά παντζάρια, καρύδια και κατσικίσιο τυρί
Θα χρειαστούμε...
1 kg παντζάρια
2 σκελίδες σκόρδο
Λίγα κλωναράκια θυμάρι
Ξίδι
Ελαιόλαδο
αλάτι & πιπέρι
1/4 φλιτζάνι νερό
Για τη σαλάτα:
3 κουταλιές της σούπας λάδι
1 κουταλιά της σούπας ξίδι
Αλάτι
πιπέρι
150 γρ φύλλα ρόκας
150 γρ κατσικίσιο τυρί
1/3 φλιτζάνι ψημένα καρύδια ψιλοκομμένα
Πώς θα τη φτιάξουμε..
Για να ψήσετε το παντζάρι: Προθερμάνετε το φούρνο στους 180C. Τοποθετήστε το παντζάρι, τις σκελίδες σκόρδου και το θυμάρι σε ένα ταψί. Προσθέσετε το ξίδι με το λάδι και αλατοπιπερώστε. Τέλος, προσθέστε το νερό στο ταψί. Καλύψτε με αλουμινόχαρτο και τοποθετήστε σε προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά. Αφαιρέστε από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει. Αφού κρυώσουν εύκολα μπορείτε να τα ξεφλουδίσετε και με τα χέρια.
Συνεχίστε με τη σαλάτα. Χτυπήστε ελαφρά μαζί λάδι και το ξύδι σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέστε αλάτι και πιπέρι. Κόψτε τα ψητά παντζάρια σε κύβους και ρίξτε μέσα . Ανακατέψτε καλά. Τακτοποιήστε τη ρόκα σε μια πιατέλα, και απλώστε τα παντζάρια στο κέντρο. Ολοκληρώστε με το κατσικίσιο τυρί και τα καρύδια.
Πηγή
5). Πράσινη σαλάτα με αποξηραμένα σύκα, καρύδια και σάλτσα μελιού
Θα χρειαστούμε:..
200 γρ. τρυφερά φύλλα σπανάκι (έτοιμο καθαρισμένο σπανάκι βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ, σε σακούλες σε κενό αζώτου)
1 ματσάκι ρόκα (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
1 πράσινη σαλάτα ή 1 σαλάτα φριζέ
1 λόλα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια (και το τρυφερό πράσινο μέρος), ψιλοκομμένα
1/4 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
1/4 ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
6 ξερά σύκα, ψιλοκομμένα
1/4 φλιτζ. τσαγιού καρύδια ή φουντούκια, χοντροκομμένα
Για τη σάλτσα
80 ml ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας μέλι (ή 1 γεμάτο κουτ.γλυκού μαρμελάδα πορτοκάλι)
1/2 κουτ. γλυκού ντοματοπελτές
χυμός και ξύσμα από 1 πορτοκάλι (ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό)
1 κουτ. σούπας μουστάρδα, προτιμότερο πικάντικη
αλάτι, πιπέρι
Πώς θα τη φτιάξουμε...
Βάζουμε τα ψιλοκομμένα σύκα σε ένα μπολ με το χυμό πορτοκαλιού (από τα υλικά για τη σάλτσα). Τα αφήνουμε να μουλιάσουν για περίπου 30 λεπτά.Στο μεταξύ χοντροκόβουμε με το χέρι τις πρασινάδες και τις βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τα μυρωδικά και το φρέσκο κρεμμυδάκι και ανακατεύουμε. Στραγγίζουμε τα σύκα (κρατάμε το χυμό για τη σάλτσα) και βάζουμε τα μισά στο μπολ με τα σαλατικά.Προσθέτουμε και τους μισούς ξηρούς καρπούς και ανακατεύουμε.
Σε ένα βάζο με καπάκι που κλείνει (ή σε ένα μπολ με το σύρμα) χτυπάμε τα υλικά για τη σάλτσα. Δεν ξεχνάμε το χυμό πορτοκαλιού από το μούλιασμα των σύκων. Βάζουμε τη μισή σάλτσα στα σαλατικά και ανακατεύουμε καλά.
Την ώρα του σερβιρίσματος (η σαλάτα μπορεί να μείνει περίπου 1 ώρα στο ψυγείο χωρίς να μαραθεί ιδιαίτερα), μεταφέρουμε τα σαλατικά σε μια σαλατιέρα (προτιμότερο απλωτή), περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα και γαρνίρουμε με τα υπόλοιπα σύκα και τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς. Σερβίρουμε αμέσως.
Πηγή