Πόσες φορές δε σας έχει τύχει να παραμιλάτε στη θέα ενός φαγητού ή γλυκού και να ξερογλείφεστε μπροστά στην οθόνη; Mέχρι που ανατρέχετε στη λίστα των υλικών και διαπιστώνετε έντρομοι ότι ο αριθμός τους είναι διψήφιος και σας λείπουν περισσότερα από τα μισά. Κακά τα ψέματα, τις περισσότερες φορές η εκτέλεση μιας συνταγής απαιτεί χρόνο, οργάνωση και προγραμματισμό. Λέω τις περισσότερες γιατί υπάρχουν και συνταγές που απαιτούν ελάχιστα υλικά που συνήθως υπάρχουν στην κουζίνα μας. Συνταγές με δύο ή τρία υλικά ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια κάθε τόσο στο διαδίκτυο. Από μους σοκολάτας μέχρι ζύμη για πίτσα.
Οι συνταγές αυτές μπήκαν στη ζωή μας για να την κάνουν λίγο πιο απλή. Είναι η σωτηρία της ακαμάτρας που ξύπνησε μέσα της η Βέφα, του πολυάσχολου που σιχάθηκε το delivery, του φοιτητή που τα μόνα εργαλεία που έχει στην κουζίνα του είναι πιρούνια. Η κεντρική ιδέα είναι εύκολα, γρήγορα, νόστιμα. Ξεχνάτε τη ζυγαριά, το μίξερ, το βουνό από λερωμένα σκεύη, τα λαδωμένα πλήκτρα στο laptop ή το πασαλειμμένο tablet καθώς προσπαθείτε να διαβάσετε το επόμενο βήμα μιας μακρόσυρτης συνταγής. Απαιτούν αμελητέο χρόνο προετοιμασίας και υπόσχονται να καταλαγιάσουν την πείνα ή τη λιγούρα σας σε χρόνο ρεκόρ!
Το παραδέχομαι, πολλές φορές είμαι σκεπτική. Αξίζει να δοκιμάσεις μια τέτοια συνταγή; Είναι δυνατόν να φτιάξεις κέικ, παγωτό, brownies, μπισκότα,… και πάει λέγοντας μόνο με δύο ή τρία υλικά; Η εξοικονόμηση χρόνου, κόπου και υλικών αντισταθμίζουν την πιθανότητα να θυσιάσεις κάτι από τη γεύση ή την υφή; Πώς μπορώ, όμως, να αντισταθώ όταν βλέπω μια συνταγή με τρία υλικά, ένα εκ των οποίων είναι nutella; Κάτι τέτοιο είναι πάνω από τις δυνάμεις μου.
Ευτυχώς, όση nutella είχε απομείνει στο βάζο ήταν αρκετή. Έτυχε να έχω και μια σοκολάτα με ολόκληρα φουντούκια και τα υλικά από τρία έγιναν αναπόφευκτα τέσσερα. Μετά από 10 λεπτά κοιτούσα το κέικ να ψήνεται μέσα από το θολό τζάμι του φούρνου. Μετά από 30 λεπτά είχε αρχίσει να αναδύεται η μαγευτική μυρωδιά της πραλίνας φουντουκιού. Μία ώρα αργότερα έκοβα την πρώτη φέτα. Με υφή πιο συνεκτική από ένα κλασικό κέικ αλλά συνάμα αφράτη, πλούσια φουντουκένια γεύση, με μικρούς «κρατήρες» λιωμένης σοκολάτας και διάστικτα τραγανά κομματάκια φουντουκιού, δεν γινόταν παρά να το λατρέψω. Εύκολο, γρήγορο, πεντανόστιμο. Ό,τι ζητάς, δηλαδή, από ένα καθημερινό κέικ. Θα το ξαναφτιάξω; Ω, ναι!
Χρήσιμα tips
• Από τη στιγμή που θα προσθέσουμε το αλεύρι δεν ανακατεύουμε πολύ τη ζύμη. Μόνο τόσο όσο χρειάζεται για να ενσωματωθεί στο μείγμα, διαφορετικά το κέικ μας δεν θα γίνει αφράτο.
• Μην αγχώνεστε αν δεν έχετε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του. Απλά προσθέστε 1½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ και ¼ κ.γλ. αλάτι σε μία κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
Έχεις αυγά, αλεύρι & nutella; Φτιάξε ένα κέικ!
Υλικά
4 αυγά μεσαίου μεγέθους, σε θερμοκρασία δωματίου
1 κούπα + 1 κ.σ. nutella (300g)
1 κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (125g)
1 σοκολάτα με ολόκληρα φουντούκια, τεμαχισμένη
σε μικρά κομμάτια (100g) (προαιρετικά)
λίγη λιωμένη nutella, για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)
ψιλοκομμένα φουντούκια, για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C, στις αντιστάσεις, και τοποθετούμε τη σχάρα στην δεύτερη θέση από κάτω.
Βουτυρώνουμε μια μικρή μακρόστενη φόρμα για κέικ, με διαστάσεις 10x20cm. Καλύπτουμε με ένα κομμάτι λαδόκολλα, για να μας διευκολύνει στο ξεφορμάρισμα.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με το σύρμα, μέχρι να αφρίσουν. Προσθέτουμε τη nutella (τα ¾ του βάζου των 400g) και ανακατεύουμε έντονα με το σύρμα, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να σχηματιστεί ένα λείο και πυκνό μείγμα. Προσθέτουμε τη φαρίνα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης, μέχρι μόλις να ενσωματωθεί στο μείγμα (μην παραδουλεύετε το μείγμα). Προσθέτουμε την τεμαχισμένη σοκολάτα, αν χρησιμοποιήσουμε, και ανακατεύουμε απαλά.
Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ισιώνουμε την επιφάνεια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 45−50 λεπτά περίπου (ίσως και λίγο περισσότερο ανάλογα με το φούρνο). Βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ, πρέπει να βγαίνει καθαρή, χωρίς υπολείμματα ζύμης (μην μπερδευτείτε με τη λιωμένη σοκολάτα). Αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά και το ξεφορμάρουμε πάνω σε μια σχάρα για να κρυώσει εντελώς.
Το σερβίρουμε όπως είναι ή πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη ή περιχύνουμε με λίγη λιωμένη nutella και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα φουντούκια.
kouzinista.gr