Τα 6 καλύτερα γαλακτομπούρεκα της πόλης - Ταξίδια Ομορφιας
Taxidia Zohs

Τα 6 καλύτερα γαλακτομπούρεκα της πόλης



Eνα παραδοσιακό γλυκό που με την κρεμώδη γεύση του και το τραγανό του φύλλο του αντέχει στον χρόνο.

Η μανία του πειραματισμού και του εκμοντερνισμού δεν το έχει αγγίξει, γιατί πολύ απλά το γαλακτομπούρεκο είναι γκουρμέ από μόνο του. Ζεστό ή κρύο, με παγωτό ή σκέτο είναι το απόλυτο γλυκό. Η ιστορία του χάνεται στα βάθη του χρόνου. Αν και πολλοί πιστεύουν ότι κατάγεται από την Τουρκία, οι ρίζες του είναι καθαρά ελληνικές και έχει μεγάλη συγγένεια με την γνωστή γαλατόπιτα, που φτιάχνουν σε αρκετά μέρη της Στερεάς Ελλάδα και της Μακεδονίας.


Εμείς βρήκαμε ιστορικά μέρη στην πόλη, όπου μπορείτε να απολαύσετε αυθεντικές συνταγές.

1) Μαστρονικόλας

Πάνω από εκατό χρόνια μετράει αυτό το παλιό αυτό ζαχαροπλαστείο του Πειραιά, που φημίζεται για τα γαλακτομπούρεκό του. Ο πατέρας της οικογένειας, ο Παναγιώτης Μαστρονικόλας, καταγόταν από το χωριό Αθανάσιος Διάκος του νομού Φωκίδος. Όπως υποδηλώνει και το επίθετό του, η οικογένειά του ήταν ξακουστή για τους χτίστες, τους μάστορές της. Μέχρι που εκείνος γνώρισε τη γυναίκα του- αυτή, ως γνησία κόρη τσέλιγκα, τον μύησε στον κόσμο του γάλακτος. Ο Μαστρονικόλας λοιπόν ήρθε στην Αθήνα το 1897 και μαθήτευσε σε γαλακτοκομείο, ώσπου άνοιξε το δικό του μαγαζί το 1909. Η οικογένεια ακόμα κα σήμερα διατηρεί δικά της κοπάδια, από όπου προμηθεύεται το γάλα για την παρασκευή της βελούδινης κρέμας που σε συνδυασμό με το τραγανό φύλλο δημιουργούν έναν μοναδικό συνδυασμό, που δεν σε λιγώνει ούτε σε βαραίνει.Καραολή & Δημητρίου 68, Καστέλλα, 2104123783


Shutterstock


2) Παυλίδης

Ο Παύλος Παυλίδης ήρθε από τη Σμύρνη μαζί με την μητέρα του μετά την καταστροφή του 1922. Όλη του η οικογένεια ασχολούνταν με τη ζαχαροπλαστική, οπότε αναπόφευκτα κι ο ίδιος ακολούθησε την παράδοση. Για πολλά χρόνια έκανε τον πλανόδιο ζαχαροπλάστη και σέρβιρε τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού στην Αλεξάνδρας, σάμαλι, παστέλι και παγωτό, που θεωρούνταν απ το καλύτερο της Αθήνας. Στις αρχές της δεκαετίαςτου '50 αποφάσισε να ανοίξει το δικό του κατάστημα στην Κατεχάκη, όπου ξεκίνησε να φτιάχνει και ζεστό γαλακτομπούρεκο. Η συνταγή της επιτυχίας του είναι ότι χρησιμοποιεί φρέσκο γάλα και ελληνικό, αιγοπρόβειο βούτυρο γάλακτος. Έμαθε την τέχνη και στον γιο του, ο οποίος μετά από ένα ταξίδι στον Καναδά βρήκε έναν τρόπο να κάνει το σιρόπι ακόμα πιο λαχταριστό, αλλά αυτό το «μυστικό» οι ιδιοκτήτες το κρατούν επτασφράγιστο.

Λ. Κατεχάκη 59, Νέο Ψυχικό, 210 6911912

pavlidi.gr


3) Βάρσος

Από τα πιο παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία-γαλακτοπωλεία της Κηφισιάς με μια ιστορία που ξεκινά το 1892. Το πρώτο γαλακτοπωλείο λειτούργησε στο κέντρο της Αθήνας από τον ιδρυτή του Βασίλειο Βάρσο. Το 1922 μεταφέρθηκε στα βόρεια προάστια. Το διάσημο γαλακτομπούρεκο συνδυάζεται εξαιρετικά με το περιζήτητο παγωτό καϊμάκι. Αν θέλετε, μπορείτε να καθίσετε και στα τραπεζάκια του και να το απολαύσετε μαζί με ελληνικό καφέ.

Κασσαβέτη 5,Kηφισιά, 210 8012472



4) Κοσμικόν

Όσοι αγαπούν τα σιροπιαστά γλυκά, σίγουρα έχουν περάσει την πόρτα το , αφού αυτό το εξαιρετικό ζαχαροπλαστείο από το 1961 που πρωτοάνοιξε δεν απογοητεύει τους πελάτες του. Έχοντας κερδίσει αρκετές διακρίσεις, το γαλακτομπούρεκο του παρασκευάζεται από αγνές και επιλεγμένες πρώτες ύλες, χειροποίητο φύλλο και βούτυρο γάλακτος από τη Θεσσαλία και τη Μυτιλήνη, ενώ η συνταγή του μέχρι και σήμερα παραμένει κρυφή. Από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του πάντως είναι ότι στο σιρόπι του σιρόπι του δεν προστίθεται χυμός λεμόνι, καθώς αλλάζει όλη την αυθεντική του γεύση. Εκτός από το κεντρικό κατάστημα στην Νέα Ιωνία, θα βρείτε ζαχαροπλαστείο Κοσμικόν και σε άλλες περιοχές της Αθήνας: στον Άγιο Ελευθέριο, στο Παλαιό Φάληρο, στη Γλυφάδα και στην Αγία Παρασκευή.

Λ. Ιωνίας 104, Αθήνα - Άγιος Νικόλαος, 2108649124



5) Αφοί Ασημακόπουλοι

Πρόκειται για ένα από τα πιο παλαιά γαλακτοπωλεία των Αθηνών που πλέον έχει αναλάβει η τρίτη γενιά. Λειτουργεί από το 1915, φημίζεται για τις κρέμες του και το γαλακτομπούρεκό του. Για την παρασκευή του (όπως και για όλων των γλυκών του ζαχαροπλαστείου) χρησιμοποιείται βούτυρο που παράγεται στο εργαστήριό του, καθώς και επιλεγμένο γάλα από μικρές φάρμες. Η δεύτερη γενιά των ιδιοκτητών, που ανέλαβε τα ηνία το 1980, μπορεί μεν να εξυγχρόνισε τα εργαστήρια , αλλά κράτησε την παράδοση και τις αυθεντικές συνταγές αναλλοίωτες.

Χαριλάου Τρικούπη 82, Αθήνα, 2103610092



6) Γαλυφιανάκης

Η φήμη του καταστήματος ξεκίνησε το 1973 κι έκανε σε σύντομο χρονικό διάστημα το γύρο της χώρας, καθώς για την παρασκευή του χρησιμοποιούνται πολλά φύλλα τραγανής κρούστας, αλειμμένα με βούτυρο γάλακτος, αλλά και πλούσια, αφράτη αρωματισμένη κρέμα από χοντρό σιμιγδάλι, γι’ αυτό άλλωστε είναι και αρκετά γλυκό. Επίσης εδώ μπορείτε να βρείτε και γαλακτομπούρεκο με ειδικό λεπτό φύλλο κανταΐφι που τυλίγεται με τέχνη γύρω από κάθε ένα κομμάτι χωριστά. Καταστήματα Γαλυφιανάκης θα βρείτε στην περιοχή του Κάραβελ, στην Ηλιούπολη, την Αρτέμιδα, την Παλλήνη, το Καλαμάκι, τον Βύρωνα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ μπορείτε να παραγγείλετε και online και να σας τα φέρουν στο σπίτι, αν μένετε στην περιοχή.

Ευφρονίου 60, περιοχή Κάραβελ, 210 7245706




Οι καλύτερες προσφορές ξενοδοχείων στην Ελλάδα!Κάντε κλικ εδώ!
Subscribe to this Blog via Email :
Previous
Next Post »

TOP εβδομαδας