Ένα κοινό βότανο με αντικαρκινική δράση - Ομορφα Ταξιδια
Ομορφα Ταξιδια

Ένα κοινό βότανο με αντικαρκινική δράση







Τα βότανα έχουν ιδιαίτερη θέση στην μαγειρική των Ελλήνων και είναι διαδεδομένα όχι μόνο για τη γεύση που δίνουν στο φαγητό αλλά και για την ευεργετική τους συμβολή στην υγεία μας. Ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα βότανα είναι και ο γνωστός από την αρχαιότητα, μαϊντανός. Ο μαϊντανός στην Αρχαία Ελλάδα, χρησιμοποιούνταν τόσο ως αρωματικό βότανο όσο και ως φάρμακο σε διάφορες παθήσεις.


Σήμερα όσοι ασχολούνται σοβαρά με την υγιεινή διατροφή γνωρίζουν πως ο χυμός του μαϊντανού βοηθά στην αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό αλλά χρειάζεται εγκράτεια στην κατανάλωση, ειδικά σε όσους αντιμετωπίζουν ήδη κυκλοφορικά προβλήματα ή νεφρικές δυσλειτουργίες. Αυτό συμβαίνει γιατί ο μαϊντανός περιέχει οξαλικό οξύ, η υπερβολική ποσότητα του οποίου που μπορεί να προξενήσει επιπλέον βλάβες σε όσους έχουν ήδη προβλήματα με τη νεφρική τους λειτουργία.

Ο μαϊντανός έχει μεγάλη θρεπτική αξία καθώς μόνο μια κουταλιά της σούπας με φρέσκο μαϊντανό περιέχει ένα εντυπωσιακό αριθμό θρεπτικών ουσιών. Πιο συγκεκριμένα περιέχει:
Νερό 3.3 gr
Πρωτεΐνες 0.11 gr
Λιπαρά 0.03 gr
Υδατάνθρακες 0.24 gr
Φυτικές Ίνες 0.1 gr
Θειαμίνη 0.003 mg
Ριβοφλαβίνη 0.004 mg
Νιασίνη 0.05 mg
Βιταμίνη B-6 0.003 mg
Μαγνήσιο 2 mg
Φώσφορο 2 mg
Κάλιο 21 mg
Ψευδάργυρο 0.04 mg
Ασβέστιο 5 mg
Σίδηρο 0.24 mg
Χαλκό 0.006 mg
Βιταμίνη C 5.1 mg

Τα συστατικά που πολεμάνε τον καρκίνο

Εκτός από τις βιταμίνες και τα μέταλλα, ο μαϊντανός έχει και άλλη μια σημαντική δράση: εξαιτίας της μυρικετίνης, μίας φλαβονόλης που περιέχει , δρα χημειοπροληπτικά απέναντι στην πιθανότητα να εκδηλώσει κάποιος καρκίνο του δέρματος. Επίσης οι μεγάλες ποσότητες χλωροφύλλης ακυρώνουν την καρκινογόνο επίδραση των ετεροκυκλικών αμινών, ουσιών που παράγονται κατά το ψήσιμο των τροφών σε ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες.

Ο μαϊντανός περιέχει ακόμα και απιγενίνη, μια φυσική χημική ουσία την οποία μελετάνε οι ειδικοί για την πιθανή αντικαρκινική της δράση. Μάλιστα παλαιότερη έρευνα του Πανεπιστημίου του Μιζούρι έχει αποδείξει πως σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να μειώσει το μέγεθος όγκου σε περιπτώσεις καρκίνου του μαστού.
πηγή

Οι καλύτερες προσφορές ξενοδοχείων στην Ελλάδα!Κάντε κλικ εδώ!
Subscribe to this Blog via Email :
Previous
Next Post »

TOP εβδομαδας