Τα Κύθηρα, νησί γνωστό και με την παλαιότερη ενετική ονομασία Τσιρίγο (Cerigo) είναι, κατά τη μυθολογία, το νησί της θεάς Ουράνιας Αφροδίτης και του Έρωτα. Βρίσκεται στη Νότιο Ελλάδα, στα νότια της Πελοποννήσου και νοτιότερα της Ελαφόνησου και του κάβο Μαλιά. Τα Κύθηρα συνδέονται ακτοπλοϊκά όλο το χρόνο με τον Πειραιά και το Καστέλι της Κρήτης. Συνδέονται επίσης με την Καλαμάτα, το Γύθειο και τη Νεάπολη Λακωνίας.
Στα στενά της Χώρας
Τα Κύθηρα ενσωματώθηκαν στην Ελλάδα μαζί με τα Επτάνησα, των οποίων αποτελούσαν τμήμα, με την αποδοχή του στέμματος του Βασιλείου της Ελλάδος από τον Γεώργιο τον Α΄. Από το 1867 με το Νόμο ΣΞΒ΄ και μέχρι το 1929 υπάγονταν διοικητικά στο νομό Αργολιδοκορινθίας και δικαστικά στο Πρωτοδικείο Γυθείου. Το 1929 υπάχθηκαν διοικητικά στο νομό Αττικοβοιωτίας και δικαστικά στο πρωτοδικείο Πειραιώς. Τέλος, με τη συγκρότηση της Νομαρχίας Πειραιώς και νήσων υπάχθηκε στην τελευταία. Επί των Κυθήρων υφίσταται Ειρηνοδικείο και Πταισματοδικείο. Παλαιότερα υπήρχε υποδιοίκηση της Χωροφυλακής που έδρευε στην πρωτεύουσα του νησιού με δύο σταθμούς, έναν στον Ποταμό και έναν στα Αντικύθηρα.
Τα Κύθηρα είναι από τα ομορφότερα ελληνικά νησιά και βρίσκονται νότια της Πελοποννήσου. Το νησί ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Επτανήσων, διοικητικά ωστόσο υπάγεται στη Νομαρχία Πειραιά.
Σύμφωνα με την μυθολογία, στα Κύθηρα γεννήθηκε η θεά Αφροδίτη, αναδύθηκε από τους αφρούς της θάλασσας και τα κύματα την παρέσυραν στην Πάφο της Κύπρου. Οι Ενετοί έδωσαν στο νησί το όνομα Τσιρίγο. Κάτι που δεν είναι γνωστό για το νησί είναι ότι πολιορκήθηκε από το στρατό του Ναπολέοντα. Τα Κύθηρα έχουν αλλάξει χέρια όσο κανένα άλλο μέρος της Ελλάδας.
Η άγρια ομορφιά που τον καλωσορίζει με την προσέγγισή του στα ανατολικά, ανοίγει το μυστηριακό μονοπάτι, που στον τόπο αυτό, οδηγεί σε ένα μοναδικό κόσμο μύθων, θρύλων, ιστορίας και παράδοσης.
Στη νότια πλευρά του νησιού η φυσική οχύρωση του εδάφους, με την απόκρημνη βράχινη απόληξη να βουτά στη θάλασσα, αλλά και τα θεμέλια του βυζαντινού φρουρίου που προϋπήρχε πάνω στο ακρωτήριο Τράχηλο, δεν άφησαν άλλη επιλογή για τη θέση όπου τελικά θα έπρεπε να στηθεί το ατρόμητο καστέλι.
Κάπως έτσι απέκτησε ζωή η Χώρα των Κυθήρων και κάτω από την προστασία του κάστρου έγινε πολιτεία ολάκερη.
Το σπήλαιο της Χύτρας
Στο νησί υπάρχει ένα μεγάλο πλήθος από αξιοθέατα με κυριότερο τα πολυάριθμα και διάσπαρτα σε μικρή απόσταση το ένα από το άλλο, παραδοσιακά χωριά και το λοφώδες τοπίο. Υπάρχουν πολλά βυζαντινά και ενετικά μνημεία και μερικά αγγλικά. Τα κυριότερα αξιοθέατα είναι:
Το Καψάλι, το λιμάνι της Χώρας με τους δίδυμους κόλπους, το κέντρο της διασκέδασης στο νησί. Απέναντι απ' το Καψάλι βρίσκεται η βραχονησίδα Αυγό ή Χύτρα με επισκέψιμο σπήλαιο.
Η Παλαιόχωρα, η ερειπωμένη βυζαντινή πρωτεύουσα του νησιού και η Κακή Λαγκάδα, η έξοδος του μεγάλου φαραγγιού της Παλαιόχωρας νότια της Αγ. Πελαγίας.
Ο Μυλοπόταμος, παραδοσιακό χωριό στα δυτικά με τον καταρράκτη της Φόνισσας και την μεσαιωνική Κάτω Χώρα με το Ενετικό κάστρο, το εντυπωσιακό τοπίο και τα συντηρημένα Βυζαντινά εκκλησάκια μέσα στο κάστρο.
Ο Αυλέμονας, ήσυχο λιμανάκι με μικρό Ενετικό κάστρο.
Τα μεσαιωνικά Αρωνιάδικα και η αλληλουχία παραδοσιακών χωριών στο κέντρο του νησιού.
Η γέφυρα στο Κατούνι που κατασκευάστηκε από τους Άγγλους το 1829 και ήταν η μεγαλύτερη στο είδος της στην Ελλάδα.