Κέρδισε και εσύ ενα Πάσχα στην Ζάκυνθο - Ομορφα Ταξιδια
Ομορφα Ταξιδια

Κέρδισε και εσύ ενα Πάσχα στην Ζάκυνθο








Πάσχα στην Ζάκυνθο γιορτάζεται με ξεχωριστό τρόπο σε τούτο το νησί, με έθιμα παλιά που κρατούν ως τις μέρες μας.
Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινά από το Σάββατο του Λαζάρου, όταν στις 11 το πρωί οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπούν πανηγυρικά και κρεμιέται το «βαγί» σ' όλα τα καμπαναριά της πόλης και των χωριών του νησιού.



Το «βαγί» στη Ζάκυνθο δεν είναι η δάφνη, όπως σ’ όλη την Ελλάδα, αλλά τα φρέσκα κιτρινωπά φύλλα του φοίνικα, που μ' αυτά πλέκουν σταυρούς, «βαγιοφόρες», ήλιους ή αλογάκια και στολίζουν τις εκκλησίες.
Την Κυριακή των Βαΐων, μετά τη Θεία Λειτουργία, οι «νόντσολοι» (νεωκόροι) μοιράζουν σ' όλα τα σπίτια το «βαγί» ως ευλογία και οι πιστοί το τοποθετούν στις εικόνες τους. 



Τη Μεγάλη Τρίτη το βράδυ, στην Ιερά Μονή του Αγίου Διονυσίου, το Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου και τη Φανερωμένη, στην πόλη, θα ακούσουμε το τροπάριο της Κασσιανής από τις μελωδικές χορωδίες τους.
Τη Μεγάλη Πέμπτη το πρωί γίνεται ο Εσπερινός και η Θεία Λειτουργία στις εκκλησίες και μετά οι καμπάνες δεν ξαναχτυπούν μέχρι το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου.

Μεγάλη Παρασκευή πρωί γίνεται η Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και στη συνέχεια η Αποκαθήλωση. Είναι η ώρα που ο ιερέας βγαίνει από το Ιερό Βήμα λιτανεύοντας τον Χριστό πάνω στον ώμο του, τυλιγμένο σε λευκό σεντόνι. Το μεσημέρι ο κόσμος μαζεύεται στο ναό του Αγίου Νικολάου του Μώλου, καθώς από εκεί ξεκινά η μοναδική στην Ορθοδοξία λιτανεία του Εσταυρωμένου.
Γύρω στις 2 το μεσημέρι ξεκινά η περιφορά του Σταυρού, την ώρα που, σύμφωνα με τις Γραφές, έγινε η Σταύρωση του Χριστού. Μαζί με τον Εσταυρωμένο λιτανεύεται και η περίφημη Εικόνα της «Mater Dolorosa» (δηλαδή της «Παναγίας του Πάθους»).
Η λιτανεία διασχίζει την πλατεία του Αγίου Μάρκου και τον κεντρικό δρόμο, φθάνει ως τους Αγίους Σαράντα και ξαναγυρίζει στην πλατεία Σολωμού. Εκεί ο Μητροπολίτης ευλογεί τον Κλήρο και το λαό με τον Εσταυρωμένο στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. 


Στις 4.00 περίπου το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου γίνεται η έξοδος του Επιταφίου από τον Μητροπολιτικό Ναό, που επιστρέφει γύρω στις 5.30πμ στο ναό, όπου συνεχίζεται η Ακολουθία, που αξίζει πραγματικά να παρακολουθήσετε. Στις 6.30πμ η ξακουστή Gloria και το σπάσιμο των πήλινων σταμνών από τις νοικοκυρές όλων των σπιτιών που διαδραματίζονται θα σας εντυπωσιάσουν.
Σας καλούμε να το απολαύσετε και να διαδώσετε την ιδιαιτερότητα του τοπικού εορτασμού, αισθανόμενοι ιδιαίτερα ευτυχείς που έστω για μια φορά στη ζωή σας θα έχετε ζήσει μαζί μας ένα Μεγαλοβδόμαδο και μια Λαμπρή.

Μπείτε και εσεις στον Διαγωνισμό για ενα υπέροχο Πάσχα Στην Ζάκυνθο 

Πατήστε στην Λέξη Διαγωνισμός για να συμμετέχετε και εσεις 

Οι καλύτερες προσφορές ξενοδοχείων στην Ελλάδα!Κάντε κλικ εδώ!
Subscribe to this Blog via Email :
Previous
Next Post »

TOP εβδομαδας