Το Πάρκο «Πυλώνες του Λένα» θα εγγραφεί στον Κατάλογο της ΟΥΝΕΣΚΟ - Ομορφα Ταξιδια
Ομορφα Ταξιδια

Το Πάρκο «Πυλώνες του Λένα» θα εγγραφεί στον Κατάλογο της ΟΥΝΕΣΚΟ






© Φωτογραφία: ru.wikipedia.org/Linjye/cc-by-sa 3.0
© Φωτογραφία: ru.wikipedia.org/

Το Πάρκο «Πυλώνες του Λένα», που  βρίσκεται στην Γιακουτία, θα εγγραφεί στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.


Προτείνεται για εγγραφή σε δύο κατηγορίες - ως αποκλειστικη ως προς την ομορφιά της  προστατευόμενη από το κράτος φυσική τοποθεσία και ως φυσικό μουσείο της ιστορίας της Γη; Το σπάνιο φυσικό περιβάλλον που διατηρήθηκε ως τις μέρες μας στο σιβηρικό πάρκο, μας επιτρέπει να κανουμε μία αναδρομή στους καιρούς που είχαν θέση πριν 500 εκατομμύρια χρόνια  και να καταλάβουμε το δρόμο που έχει περάσει ο πλανήτης μας από τότε  και μέχρι σήμερα. Το πόρισμα των διεθνών διεθνών εμπειρογνωμόνων θα δωθεί στη δημοσιότητα  στις 11 Απριλίου. Η διοίκηση της ρωσικής Δημοκρατίας Σαχά (Γιακουτία) θεωρεί ότι το διεθνές καθεστώς θα επιτρέψει στους «Πυλώνες του Λένα» να γίνουν ένα άλλο σήμα της Γιακουτίας, ίσο με τα ξακουστά σε όλο τον κόσμο διαμάντια και ορυχεία χρυσού.
Σε απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων κατά  μήκος των όχθων του ποταμού Λένα εκτείνονται οι υψηλοί και αιχμηροί βραχώδεις Πυλώνες, που είχαν διαμορφωθεί από ασβεστόλιθο κατά την κάμβρια περίοδο. Πριν 500 και πάνω χρόνια, οι βροχοπτώσεις, το νερό του ποταμού Λένα και οι άνεμοι μετέτρεψαν τη στερεά γη σε μη χειροποίητα δημιουργήματα αλλόκοτων, φανταστικών μορφών. Αυτή η γεωλογική περίοδος ήταν από τις βασικότερες στην ιστορία του πλανητη μας. Ακριβώς τότε εμφανίστηκαν σε όλη την ποικιλομορφία τους τα θαλάσσια ζώα και διαμορφώθηκαν οικοσυστήματα σύγχρονου τύπου.
Στο χώρο του πάρκου έχουν βρεθεί τα λείψανα μαμούθ, βισόνων, τριχοφόρων ρινόκερων και άλλων εξαφανισμένων θηλαστικών ζώων. Η γη της Ιακουτίας μπορεί να διηγηθεί πολλά για την ιστορία της ανθρωπότητας. Στο χώρο του οικισμού πρωτόγωνων ανθρώπων Ντύρινγκ- Γιουριάχ, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν  τα αρχαιότερα  εργαλεία εργασίας στη Γη – τους λεγόμενους λίθινους τσόπερς (stone choppers). Νωρίτερα τέτοια αντικειμένα έβρισκαν μόνο στην Αφρική και ακριβώς για αυτό τον λόγο η αφρικανική ήπειρος θεωρόταν προγενέτειρα της ανθρωπότητας, ενώ τώρα οι αντιλήψεις αυτές τέθηκαν υπό αμφισβήτηση,- είπε ο Αρκάντι Τισκόφ, υποδιευθυντής του Ινστιτούτου Γεωγραφίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.
- Θεωρείται ότι οι οικισμοι αυτοί είναι ηλικίας 3 εκατομμυρίων ετών. Το γεγονός αυτό, βέβαια, αλλάζει τις αντιλήψεις για το αφρικανικό κέντρο προέλευσης του ανθρώπου. Πριν εκατομμύρια έτη το κλίμα ήταν εντελώς διαφορετικό. Οι οικισμοί δεν εμφανίζονταν στις τραχειές κλιματικές συνθήκες. Οι ανακαλύψεις εδώ, αλλάζουν, βέβαια, τα χρονικά όρια και κάνουν πιο αρχαία την προέλευση του ανθρώπου,- τόνισε ο Αρκάντι Τισκόφ.
Η έκταση του πάρκου «Πυλώνες του Λένα» ξεπερνά το 1 εκατ. εκτάρια. Εδώ μπορεί να δει κανείς πάνω από 400 ποικιλίες φυτών και δεκάδες είδη ζώων και πουλιών, πολλά από τα οποία έχουν εγγραφεί στην Ερυθρά βίβλο.
Στο πάρκο υπάρχει ακόμα μία σπάνια, καταπληκτική τοποθεσία που ονομάζεται τουλουκάνι  (tulukani).   Γίνεται λόγος για τις λωρίδες ερήμου μέσα στην τάιγκα. Ανάμεσα στους αμμώδεις λόφους  συναντιούνται νότια φυτά, που είναι εντελώς απροσδόκητα για την ψυχρή Γιακουτία. Οι ειδικοί εκφραζουν εικασίες ότι η τοποθεσία αυτή είναι κατάλοιπο της λεγόμενης ψυχρής ερήμου.
Οι ειδικοί του εθνικού πάρκου «Πυλώντες του Λένα» πιστεύουν ότι η διεθνής αναγνώρισή του θα συντελέσει στη διατήρηση της παρθένας ομορφιάς και  της μοναδικότητας αυτής της σπάνιας γωνιάς της Γης.ΠΗΓΗ


Οι καλύτερες προσφορές ξενοδοχείων στην Ελλάδα!Κάντε κλικ εδώ!
Subscribe to this Blog via Email :
Previous
Next Post »

TOP εβδομαδας