Η πρώτη μεγάλη ουρά πιθήκου είναι η παλαιότερη απο -ποτέ λενε οι επιστήμονες - Ομορφα Ταξιδια
Ομορφα Ταξιδια

Η πρώτη μεγάλη ουρά πιθήκου είναι η παλαιότερη απο -ποτέ λενε οι επιστήμονες

Artist's impression of world's oldest primate
 
Οι παλαιοντολόγοι λένε ότι έχουν ανακαλύψει τα απολιθωμένα απομεινάρια ενός μικροσκοπικό πλάσμα δέντρο-κατοικία που έζησε περίπου 55 εκατομμύρια χρόνια πριν, γεγονός που καθιστά το αρχαιότερο πρωτεύον ποτέ βρεθεί.
Η Κινεζική Ακαδημία Επιστημών Δρ Xijun του Ni έκανε επιτόπια έρευνα σε Hubei επαρχία πριν από 10 χρόνια και είχε δείξει ένα ορυκτό που είχε ανακαλυφθεί από έναν αγρότη σε ένα λατομείο κοντά στο Jingzhou, όχι μακριά από τον ποταμό Yangtze.
Το απολίθωμα ήταν συσκευασμένα μέσα σε ένα βράχο που είχε χωρίσει κάτω από τη μέση, αποδίδοντας το σκελετό και τις εντυπώσεις από αυτό και από τις δύο πλευρές.
Αλλά χρειάστηκαν χρόνια υπομονετική δουλειά, χρησιμοποιώντας 3D τεχνολογία σάρωσης, για να εξαγάγετε μια πλήρη, λεπτομερή εικόνα του δείγματος.
Αυτό που προέκυψε είναι ένα παράξενο πρωτεύον που ήταν μόλις μερικά εκατοστά ψηλός και λίγο περισσότερο από 30 γραμμάρια βάρους, γεγονός που καθιστά ακόμη μικρότερο από ό, τι ο πυγμαίος κερκοπίθηκος, η Μαδαγασκάρη κατοικία πρωτεύον που είναι το μικρότερο πρωτεύον γύρω από σήμερα.
Κρίνοντας από το σκελετό του, το πλάσμα ήταν σαφώς προσαρμοσμένα να ζουν στα δέντρα.
Με άκρα λεπτό, μια μακριά ουρά, και κοκαλιάρικο δάχτυλα, "θα ήταν μια εξαιρετική δενδρόβια leaper, που δραστηριοποιούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας, και τρέφονται κυρίως με έντομα," ο Δρ Ni είπε.
Έχει κληθεί Archicebus Αχιλλέα, μια σύνθετη ονομασία που σημαίνει «πρώτη μεγάλη ουρά μαϊμού».
Η σχεδόν πλήρης σκελετός είναι το παλαιότερο πρωτεύον ορυκτών που βρέθηκε ποτέ, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ κατόχους - είδος που ονομάζεται Darwinius και Notharctus, αντίστοιχα, βρίσκονται σε Messel, Γερμανία και Bridger Basin, Ουαϊόμινγκ - κατά 7 εκατομμύρια χρόνια.

Οι επιστήμονες λένε πως η ανακάλυψη θα βοηθήσει στην εξέλιξη γράφημα των πρωτευόντων

Βασικά σημεία

  • Απολιθωμένο ερείπια μικροσκοπικό πλάσμα δέντρο-κατοικία βρέθηκαν στην Κίνα
  • Έζησε περίπου πριν 55 εκατομμύρια χρόνια, γεγονός που καθιστά το αρχαιότερο πρωτεύον που βρέθηκε ποτέ
  • Μόλις λίγα εκατοστά ύψος και λίγο περισσότερο από 30 γραμμάρια βάρους, γεγονός που καθιστά ακόμη μικρότερο από ό, τι πυγμαίος κερκοπίθηκος της Μαδαγασκάρης
  • Named Archicebus Αχιλλέα, που σημαίνει "πρώτη μεγάλη ουρά μαϊμού"
Ο Δρ Ni, η επικεφαλής της μελέτης, λέει ότι η ανακάλυψη θα βοηθήσει τη χαρτογράφηση της εξέλιξης των πρωτευόντων θηλαστικών, μια οικογένεια που περιλαμβάνει τους ανθρώπους, και θα πρέπει να ενισχύσει μια φορά-προσβαλλόμενη θεωρία ότι τα πρωτεύοντα θηλαστικά προέρχονται από την Ασία
"Αυτό το σκελετό θα μας πει ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας σχετικά με την προέλευση των πρωτευόντων θηλαστικών και για μακρινούς προγόνους μας», είπε.
Co-ερευνητής Chris Beard, από το Carnegie Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Πίτσμπουργκ, λέει ο Archicebus "διαφέρει ριζικά από οποιοδήποτε άλλο πρωτεύον, που ζουν ή ορυκτά, που είναι γνωστή στην επιστήμη».
«Μοιάζει με ένα περίεργο υβρίδιο, με τα πόδια του ένα μικρό πίθηκο, τα χέρια, τα πόδια και τα δόντια του ένα πολύ πρωτόγονο πρωτευόντων, και μια πρωτόγονη κρανίο φέρει εκπληκτικά μικρά μάτια», είπε.
Archicebus είναι σημαντική γιατί έζησε κοντά στην εποχή που τα πρωτεύοντα θηλαστικά άρχισαν να αποκλίνουν.
Ένας κλάδος οδήγησε σε tarsiers σήμερα, μια ομάδα από μικρά νυκτόβια κάτοικοι των δένδρων, και η άλλη οδήγησε σε ανθρωποειδή, μια ομάδα που περιλαμβάνει τους πιθήκους, οι πίθηκοι και οι άνθρωποι.
Το λατομείο ήταν κάποτε μια λίμνη, και έχει γίνει ένας θησαυρός της αρχαίας απολιθώματα πουλιών και ψαριών από την Ηώκαινο εποχή, όταν η Γη ήταν κυριολεκτικά ένα θερμοκήπιο - ένας πλανήτης όπου δεν υπήρχε πάγος στους πόλους και φοίνικες μεγάλωσε στην Αλάσκα
Χάρτης: Jingzhou στην Κίνα
Τροπικές και υπο-τροπικών δασών άκμασε κατά το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη.
«Ήταν κυριολεκτικά ένας μεγάλος χρόνος να είναι ένα πρωτεύον θηλαστικό," ο Δρ Beard είπε.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι "δεν ήταν τυχαίο» ότι το απολίθωμα είχε βρεθεί στην Κίνα.
Ασία ήταν ένα μέρος του στασιαστική βιοποικιλότητας στην Ηώκαινο και πολύ πιθανόν να παράγονται τα πρώτα πρωτεύοντα θηλαστικά, είπε.
Η μελέτη δημοσιεύεται στο βρετανικό περιοδικό Nature..ΠΗΓΗ

Οι καλύτερες προσφορές ξενοδοχείων στην Ελλάδα!Κάντε κλικ εδώ!
Subscribe to this Blog via Email :
Previous
Next Post »

TOP εβδομαδας