Κοσμήματα από μετεωρίτες έφτιαχναν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι – Έρευνα
Από μετεωρίτη φτιάχτηκε τελικά η αρχαία αιγυπτιακή χάντρα που βρέθηκε το 1911 σε τάφο ηλικίας 5.000 ετών στην περιοχή Γκέρζεχ, 70 χλμ νότια του Καΐρου, και η δημιουργία της είχε διχάσει για χρόνια την επιστημονική κοινότητα.
Οι πρώτες ενδείξεις για χυτήρια σιδήρου στην αρχαία Αίγυπτο χρονολογούνται στον έκτο αιώνα π.Χ., ωστόσο η σωληνοειδής χάντρα που ανακαλύφθηκε στο μνημείο ταφής χρονολογείται την περίοδο 3.350 π.Χ. με 3.600 π.Χ., χιλιάδες χρόνια πριν την αιγυπτιακή Εποχή του Σιδήρου.
Στο πλαίσιο της μελέτης τους, επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ ανέλυσαν το εύρημα με τη χρήση ηλεκτρονικού μικροσκοπίου και αξονικού τομογράφου και όπως ισχυρίζονται η πλούσια σε νικέλιο χημική σύσταση της χάντρας επιβεβαιώνει ότι φτιάχτηκε από μετεωρίτη.
Για να υποστηρίξουν τη θεωρία τους μάλιστα οι ερευνητές παραθέτουν ότι η χάντρα έχει μια ιδιαίτερη κρυσταλλική δομή, την οποία συναντάμε μόνο σε μετεωρίτες που ψύχθηκαν με εξαιρετικά αργό ρυθμό στο εσωτερικό αστεροειδών, όταν ακόμα το ηλιακό σύστημα σχηματιζόταν.
Επιπλέον, περαιτέρω έρευνα έδειξε ότι το υλικό της χάντρας δεν υπέστη επεξεργασία σε χυτήριο για να πάρει σχήμα, αλλά σφυρηλατήθηκε ενώ βρισκόταν σε κρύα, στερεά κατάσταση.
Όσο περίεργο και αν ακούγεται, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες ανακαλύπτουν την κοσμική προέλευση αρχαίου τεχνουργήματος.
Τον Σεπτέμβριο Γερμανοί ερευνητές ανακάλυψαν ένα βαρύ άγαλμα του Βούδα, που έφεραν στην Ευρώπη οι Ναζί και το οποίο κατασκευάστηκε από μετεωρίτη μεταξύ του όγδοου και του δέκατου αιώνα.
Μάλιστα οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το άγαλμα φτιάχτηκε από τον μετεωρίτη «Chinga», ο οποίος έπεσε στη Γη πριν 10.000 με 20.000 χρόνια και διασκορπίστηκε στα σύνορα της Σιβηρίας με τη Μογγολία.
πηγη