Φωτογραφία ευγένεια Zeb Hogan
Η Ευρασιατική γίγαντα πέστροφα ή taimen, είναι η μεγαλύτερη σαλμονιδών του κόσμου. Μόλις βρεθεί σε μεγάλες περιοχές της Ρωσίας, τη Μογγολία και την Κίνα, το είδος απειλείται από overharvesting και καταστροφή των οικοτόπων.
Η taimen είναι το μεγαλύτερο μέλος της οικογένειας των σαλμονιδών, η οποία περιλαμβάνει επίσης πέστροφα και ο σολομός. Αυτά τα ψάρια είναι άγρια αρπακτικά που κυνηγούν μερικές φορές τη λεία τους σε συσκευασίες, μια πρακτική που τους χάρισε το παρατσούκλι "ποταμού λύκους".
Έχουν γκρι-πράσινα κεφάλια με βελτιωμένο, κοκκινωπό-καφέ οργανισμούς. Και μπορεί να είναι τεράστια, με ιδιαίτερα μεγάλα δείγματα φθάνοντας έξι πόδια (δύο μέτρα) μήκος. Η πέστροφα Taimen, που ονομάζεται επίσης γίγαντας Ευρασίας , είναι εμφανώς αδηφάγα και να έχουν μια ποικίλη διατροφή που περιλαμβάνει κυρίως ψάρια, αλλά και πάπιες, ακόμα και θηλαστικά όπως ποντίκια και νυχτερίδες. Αυτά ακόρεστη ψάρια θα λυμαίνονται το ένα το άλλο. Μερικά μεγάλα taimen ειναι γνωστό ότι πέθαναν από ασφυξία, ενώ προσπαθεί να καταπιεί ένα ελαφρώς μικρότερο μέλος του είδους τους.
Η Taimen κολύμπησαν πρωτη φορά στα ποτάμια από τα ρωσικα δυτικά Pacific Coast σε ολόκληρη την πρώην Σοβιετική Ένωση και τη Μογγολία. Σήμερα έχουν εξαφανιστεί από ένα μεγάλο μέρος της σειράς τους, καθώς και σημαντικος πληθυσμος παραμένουν μόνο στη Ρωσία και τη Μογγολία.
Αυτή η παραποτάμια μεγαθήριο είναι σεβαστός από πολλούς Μογγολίας Βουδιστές, όπως το παιδί ενός αρχαίου πνεύματος του ποταμού, και έχει εδώ και καιρό σχετική ειρήνη στη Μογγολία, όπου η νομαδική κουλτούρα έχει αποφύγει παραδοσιακά αλιεία. Αλλά στη μετατόπιση του τρόπου ζωής με τον εκσυγχρονισμό στη Μογγολία σήμαινε περισσότερα υλοτομίας, εξόρυξης και βόσκηση, που έχουν βλάψει την ποιότητα του νερού στην περιοχή της taimen του. Και την αλιεία, η οποία έχει οδηγήσει την taimen σε σχεδόν εξαφάνιση στην Κίνα, και στη Μογγολία.
Η Taimen απλώνονται αραιά σε όλο το περιβάλλον. Μια μελέτη από περίπου 60 μίλια (100 χιλιόμετρα) από τα ποτάμια, όπου τα ψάρια εξακολουθούν να ευδοκιμούν αποκαλύπτεται μόνο περίπου 2.000 "επιτρέπεται η αλίευση" taimen-τις 26 ίντσες (66 εκατοστά) ή μεγαλύτερο. Λόγω της σπανιότητας τους, η απομάκρυνση έστω και ενός μεγάλου ψαριού μπορεί να είναι κρίσιμη.
Σήμερα η ερασιτεχνική αλιεία taimen έχει γίνει ένα διεθνης κάρτα σχέδιο για μια σημαντική πηγή εσόδων για τις περιφερειακές οικονομίες. Μογγολίας , καθώς και σε πολλές μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, που προσπαθούν να βρουν μια ισορροπία για τον περιορισμό της λαθροθηρίας για να προωθήσει την ρύθμιση της αλιείας και τα έσοδα που φέρνει.ΠΗΓΗ