55 υδροστρόβιλοι κατεγράφησαν φέτος στις ελληνικέςθάλασσες. Επιστήμονες εξηγούν τι είναι οι υδροσίφωνες που εμφανίζονται κυρίως στο Ιόνιο και το νότιοΑιγαίο και εκπέμπουν SOS για το φαινόμενο του "υγρούκυκλώνα" στη δίνη του οποίου βρίσκεται πλέον η Ελλάδα. Μεγάλος ο κίνδυνος για τους ψαράδες και τη ναυσιπλοϊα από τις "τρόμπες".
Το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνας των Υδροσιφώνων που εδρεύει στο Τορόντο του Καναδά, ιδρυτικό μέλος του οποίου είναι ο Διδάκτωρ Μετεωρολογίας του Κέντρου Μετεωρολογικών Εφαρμογών του ΕΛΓΑ Μιχάλης Σιούτας, προειδοποιεί ότι η χώρα μας βρίσκεται πια στη δίνη του "υγρού κυκλώνα".
Τι είναι οι υδροσίφωνες ή υδροστρόβιλοι και πότε εμφανίζονται
Οπως εξηγεί στο Newsit ο κύριος Σιούτας "οι υδροσίφωνες είναι φαινόμενα αντίστοιχα των ανεμοστρόβιλων στην ξηρά και η εποχή εμφάνισής τους είναι το φθινόπωρο. Ο υδροστρόβιλος είναι ουσιαστικά μία έντονη περιστρεφόμενη στήλη αέρα πάνω από την επιφάνεια μια θάλασσας ή λίμνης. Είναι ένα ισχυρό και επικίνδυνο φαινόμενο λόγω των ισχυρών ανέμων που το συνοδεύουν. Οι συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη του φαινομένου είναι τα ασυνήθιστα για την εποχή θερμά νερά, ο ψυχρός αέρας στην ατμόσφαιρα, ο ασθενής άνεμος και η αυξημένη υγρασία.
Οι υδροστρόβιλοι μπορούν να φτάσουν σε ύψος μέχρι και τα 500 μέτρα ενώ διαρκούν έως και 10 λεπτά
Η ταχύτητα του υδροστρόβιλου φτάνει τα 140 χιλιόμετρα την ώρα και μπορεί να δημιουργήσει ακόμη και τοπικό τσουνάμι σε ακτίνα 60 χιλιομέτρων
Η Ελλάδα στις 5 περιοχές του πλανήτη με τη μεγαλύτερη συχνότητα υδροσιφώνων
Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Ινστιτούτου Ερευνας των υδροσιφώνων η έξαρση του φαινομένου που παρουσιάζουν οι υδροστρόβιλοι στο Ιόνιο Πέλαγος και το νότιο Αιγαίο οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη μορφολογία του Ιονίου, ειδικά στο σημείο που συναντά του Κρητικό πέλαγος.
Όπως αναφέρουν τα στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου, 55 υδροστρόβιλοι έχουν κάνουν φέτος την εμφάνισή τους στις ελληνικές θάλασσες, την ώρα που το 2012 ο αριθμός έφθανε μόλις τους 25.
Μεγάλος ο κίνδυνος για τους ψαράδες από τις "τρόμπες"
Ο κίνδυνος για τη ναυσιπλοϊα είναι μεγάλος από τις "τρόμπες" όπως αποκαλούν τους υδροστρόβιλους οι ψαράδες.
Εαν οι ψαράδες πλησιάσουν έστω και λίγο τον υδροστρόβιλο υπάρχει ο κίνδυνος να τους ρουφηξει η δίνη και να βρεθούν στον πάτο της θάλασσας μαζί με το καϊκι τους.
Ποιοι ήταν οι φονικοί υδροσίφωνες που εκδηλώθηκαν στην Ελλάδα
Το 1964 στην περιοχή του Αστακού υδροσίφωνας προκαλεσε το θάνατο 3 ανθρώπων, τον τραυματισμό 40 ανθρώπων και μεγάλες καταστροφές σε σπίτια και περιουσίες.
Το 2004, στις 28 Φεβρουαρίου, στην περιοχή Μεθώνη Πιερίας ένα 10χρονο αγοράκι έχασε τη ζωή του όταν μια βάρκα εκσφενδονίστηκε από τον δυνατό αέρα στη στεριά.
Μόνο τα μέτρα αυτοπροστασίας μπορούν να μας σώσουν
Οι επιστήμονες συνιστούν στους ναυτικούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις επίμαχες περιοχές που πλήττονται από το τροπικό φαινόμενο, το οποίο βρίσκεται σε έξαρση. πηγη