Το γουακαμόλε είναι μεξικάνικη σάλτσα με βάση το αβοκάντο. Έχει τις ρίζες τις στους Αζτέκους αλλά χρησιμοποιείται ευρέως στην σύγχρονη μεξικάνικη και Αμερικάνικη κουζίνα ως συνοδευτικό, καρύκευμα ή σε συστατικό σε σαλάτες.
ΥΛΙΚΑ
3 αβοκάντο καθαρισμένα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ντομάτα ψιλοκομμένη
1 σκελίδα σκόρδο
1 γλυκολέμονο - λάιμ (ο χυμός του)
1 πρέζα πιπέρι καγιέν
1 πιπεριά τσίλι (προαιρετικά, αν το θέλετε καυτερό)
2κ.σ.φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένα φύλλα (ή μαϊντανό αν δεν βρείτε)
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Διαδικασία συνταγής
Ετοιμάζουμε όλα τα υλικά και στο τέλος καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το αβοκάντο για να μην μας μαυρίσει.
Ανακατεύουμε με σύρμα δυνατά όλα τα υλικά μέχρι να λιώσει το αβοκάντο, καρυκεύουμε και σερβίρουμε.
Αν θέλουμε να είναι κρεμώδες το γουακαμόλε, το περνάμε από μπλέντερ.
Αφήνουμε για λίγο στο ψυγείο και σερβίρουμε. Αν θέλουμε να το κρατήσουμε περισσότερο στο ψυγείο το κλείνουμε σε βαζάκι ή στο μπολ σερβιρίσματος καλυμμένο με διαφανή μεμβράνη που θα ακουμπάει στην επιφάνεια του ντιπ.