Οι ερευνητές διαπίστωσαν τρώγοντας σταφύλια και τις σταφίδες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατά 12%, τα δαμάσκηνα κατά 11% και τα μήλα και τα αχλάδια κατά 7%
Τρώγοντας βατόμουρα μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά 26%, αλλά κατανάλωση του χυμού φρούτων αυξάνει κατά 8%.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν τρώγοντας σταφύλια και τις σταφίδες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατά 12%, τα δαμάσκηνα κατά 11% και τα μήλα και τα αχλάδια κατά 7%.
Μπανάνες, τα δαμάσκηνα και τα ροδάκινα είχαν μικρό αντίκτυπο, αλλά πίνοντας χυμό φρούτων αυξήθηκε η πιθανότητα τύπου 2 - η πιο διαδεδομένη σε τρία εκατομμύρια πάσχοντες από διαβήτη του Ηνωμένου Βασιλείου - κατά 8%.
Μια ομάδα από το Harvard School of Public Health, Μασαχουσέτη, δήλωσε στο British Medical Journal: «Υγρά περνάει από το στομάχι στο έντερο πιο γρήγορα από ότι τα στερεά, ακόμη και αν το θρεπτικό περιεχόμενο είναι παρόμοια.
"Χυμοί φρούτων οδηγούν σε ταχύτερη και μεγαλύτερες αλλαγές στα επίπεδα της γλυκόζης και της ινσουλίνης από τα ολόκληρα φρούτα."
Αντικατάσταση χυμό φρούτων με ολόκληρα φρούτα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πτώση 7% τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, είπαν.
πηγη