Παραδοσιακη Συνταγή από τη Μυτιλήνη-Πασχαλινό αρνάκι γεμιστό - Ομορφα Ταξιδια
Ομορφα Ταξιδια

Παραδοσιακη Συνταγή από τη Μυτιλήνη-Πασχαλινό αρνάκι γεμιστό



Για αυτούς που οι ανάγκες δεν τους αφίνουν να σουβλίζουν στην εξοχή! ή αλλιώς
Τού ακαμάτη του τσουκάλι ό Θεός το μαγειρεύει-Ελληνική λαϊκή παροιμία



Συνταγή από τη Μυτιλήνη-Πασχαλινό αρνάκι γεμιστό
• μισό αρνάκι γάλακτος (το πάνω μέρος ολόκληρο δίχως κεφαλάκι, 4-4 1/2 κιλά)
• 1 συκωταριά μέτρια
• 4 φλιτζ. τσαγιού ρύζι
• 2 κουταλιές σούπας φυτίνη
• αλάτι, πιπέρι
• λίγη κανέλα
• 3-4 κουταλιές σούπας ζάχαρη
• 1 η 1 1/2 λεμόνι
• λίγα αμύγδαλα ασπρισμένα και κομμένα στη μέση
• 4-5 κάστανα ψημένα (προαιρετικά)

Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το αρνάκι. Το βάζουμε σε βαθύ ταψί, το αλατίζουμε μέσα - έξω, ρίχνουμε λίγο πιπέρι, στύβουμε μέσα - έξω το λεμόνι και τρίβουμε όλο το αρνάκι με τη φλούδα από το λεμόνι.
Κόβουμε ψιλά κομματάκια το συκωτάκι, το πλεμόνι και λίγο παχάκι, τά ρίχνουμε σε κατσαρόλα με ανάλογο αλατοπίπερο, τα σκεπάζουμε και τα βάζουμε σε σιγανή φωτιά. Όταν σωθούν τα υγρά που θα βγάλουν, τα ροδίζουμε λίγο με το βούτυρο και μετά ρίχνουμε το ρύζι και τα ψήνουμε όλα μαζί 2 - 3 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.
Προσθέτουμε κανέλα, ζάχαρη, αμύγδαλα, κάστανα, καθώς και 2 - 3 φλιτζάνια τσαγιού νερό και τα αφήνουμε να βράσουν. Δοκιμάζουμε το ρύζι (θα πρέπει να σπάει όταν το δαγκώσουμε, αν είναι σκληρό) και ρίχνουμε λίγο νερό ακόμα, άν χρειάζεται.
Το βγάζουμε από τη φωτιά και γεμίζουμε μ’ αυτό το αρνάκι. Το ράβουμε με κλωστή καλά για να μη βγει έξω το ρύζι και βάζουμε το ταψί στο φούρνο πού τον έχουμε ζεστάνει καλά προηγουμένως.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και κανονίζουμε να ψηθεί σε 4 - 4 1/2 ώρες. Κατά διαστήματα, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και κεντάμε με πιρούνι το αρνάκι σε διάφορα μέρη. Όταν ψηθεί από το ένα μέρος, το γυρνάμε για να κοκκινίσει και από το άλλο μέρος.


Οι καλύτερες προσφορές ξενοδοχείων στην Ελλάδα!Κάντε κλικ εδώ!
Subscribe to this Blog via Email :
Previous
Next Post »

TOP εβδομαδας