Το τελευταίο αρχέγονο δάσος της Ευρώπης - Ομορφα Ταξιδια
Ομορφα Ταξιδια

Το τελευταίο αρχέγονο δάσος της Ευρώπης



Εκτείνεται στα σύνορα μεταξύ Πολωνίας και Λευκορωσίας.



Το δάσος Μπιαλοβιέζα (Bialowieza) καλύπτει 1.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα και αποτελεί το τελευταίο παρθένο δάσος, στην Ευρώπη. Σήμερα φιλοξενεί ερυθρελάτες, βελανιδιές, φράξινους και περισσότερα από 20.000 είδη ζώων, συμπεριλαμβανομένου του ευρωπαϊκού βίσονα.

Από τον 14ο αιώνα, υπήρξε τόπος αχαλίνωτου κυνηγιού άγριων ζώων, με αποτέλεσμα στις αρχές του 20ου αιώνα όταν Ρώσοι τσάροι είχαν την περιοχή υπό τον έλεγχό τους, να έχουν σκοτωθεί χιλιάδες ελάφια και αγριόχοιροι, ενώ ο τελευταίος άγριος βίσονας πυροβολήθηκε το 1921.

Το 1929, μετά την ανατροπή των τσάρων, η πολωνική κυβέρνηση αγόρασε τέσσερις βίσονες από διάφορους ζωολογικούς κήπους και τους άφησε ελεύθερους στο δάσος. Μέσα σε δέκα χρόνια, ο αριθμός αυξήθηκε σε δεκαέξι, ενώ σήμερα εκτιμάται ότι ξεπερνούν τους 800.

Το δάσος Μπιαλοβιέζα έχει ανακηρυχθεί από το 1979 μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO. Στην πολωνική πλευρά, το δάσος προστατεύεται ως Εθνικό Πάρκο Μπιαλοβιέσκα και στη λευκορωσική, ως Εθνικό Πάρκο Μπελοβέσκαγια Πούστσα. Εκτιμάται ότι περίπου 120.000 με 150.000 άτομα επισκέπτονται κάθε χρόνο την πολωνική πλευρά του αρχαίου δάσους.

















Πηγής: Amusing Planet και Wikipedia

Οι καλύτερες προσφορές ξενοδοχείων στην Ελλάδα!Κάντε κλικ εδώ!
Subscribe to this Blog via Email :
Previous
Next Post »

TOP εβδομαδας